Derek löi päänsä uima-altaan pohjaan – osasi onnettomuuden jälkeen yllättäen soittaa pianoa

1:50
Voiko Finlandia-hymnin soittaa metsäkoneilla? Kyllä voi, katso vaikka!

12 vuotta sitten Derek löi päänsä uima-altaan pohjaan. Onnettomuuden jälkeen hänelle kehittyi yllättäen aivan uusi kyky.

Isku pään alueelle muutti Yhdysvaltain Coloradossa asuvan miehen elämän. Derek Amato oppi päähän kohdistuneen iskun seurauksena soittamaan pianoa, kertoo CBS.

Sai iskun päähänsä

Kaikki alkoi 12 vuotta sitten. Derek hyppäsi uima-altaaseen.

– Laskin väärin mahdollisuuteni sukeltaa matalaan päähän ja löin pääni sivun matalan pään pohjaan ja sain vamman (pään) takaosaan, mies kertoo.

Derek kuitenkin toipui kokemastaan, ja kaikki vaikutti olevan tavanomaisesti. Sitten hän meni ystävänsä luokse vierailulle.

Osasi yllättäen soittaa pianoa

Ystävän asunnossa oli piano. Derek istahti sen viereen ja alkoi soittaa. Hän soitti ja soitti – huolimatta siitä, että ei osannut soittaa pianoa!

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Kyseessä hyvin harvinainen savantismin muoto

Vamman vuoksi Derek oli saanut savantismin. Savantismi liittyy usein autismin kirjoon. Siihen liittyy yksittäisiä poikkeavia lahjakkuuksia; henkilö voi olla esimerkiksi musiikillisesti tai matemaattisesti hyvin lahjakas.

Derekille savantismi ei kuitenkaan syntynyt keskushermoston kehityksen aikana – hän sai sen uima-altaaseen hypättyään. Lääkärien mukaan tapaus on hyvin harvinainen.

Ei osaa lukea nuotteja

Derekin mukaan hän näkee mielessään pianon koskettimia muistuttavia, mustia ja valkoisia palikoita ja "vain tekee, mitä ne käskevät". Mies ei ymmärrä nuotteja.

– Musiikin (nuottien) lukeminen tuntuu hämmentävältä. Olen yrittänyt oppia sitä muutaman kerran, mies kuvailee.

Derek on saamastaan lahjasta kiitollinen. Mies on selvinnyt monesta: hän eli kolme kuukautta elämästään kodittomana.

Nyt mies paitsi toimii konserttipianistina, myös auttaa elämän kaltoinkohtelemia: hän perusti sanomalehden ja soittaa pianoa jakaakseen tietoa projektistaan. Lehden tuotto menee kodittomien auttamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja