Der Spiegel: Soini väläyttää sanktioita maille, jotka eivät ota pakolaisia

Ulkoministeri Timo Soini sanoo, että Suomi kantaa vastuunsa pakolaistilanteen hoidossa. Samalla hän väläyttää EU-tukien leikkaamista mailta, jotka kieltäytyvät pakolaisten vastaanottamisesta.

Der Spiegel-lehti kirjoittaa, että oikeistopopulisti Timo Soini on muuttanut linjaansa pehmeämpään suuntaan pakolaiskriisin hoidossa.

– Vanhoja linjauksia pitää nyt miettiä uudelleen ja meidän täytyy kantaa vastuumme, sanoo Soini ensimmäisessä haastattelussa ulkoministerinä saksalaisessa mediassa.

Merkelille synninpäätö

Saksan liittokansleri Angela Merkeliä Soini ei kiroa, vaikka liittokansleri avasikin ovet pakolaisille.

– En manaa niin usein, sehän tarkoittaisi kymmentä Ave Mariaa minulle. Sitä paitsi Saksa ei ole yksin syypää.

Ave Maria on kristillinen rukous, tarkemmin ottaen esirukous(pyyntö). Se on erittäin tärkeä erityisesti katolilaisille, joka Soinikin on.

Joka viikko tulee Saksasta Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen 1500 turvapaikanhakijaa. Perussuomalaiset ovat äänekkäästi vastustaneet pakolaisia.

– Sellaista elämä nyt on. Kun ongelma on niin valtava, kuten pakolaiskriisi tällä hetkellä, muuttuu kaikki. Tässä tilanteessa pitää muuttaa aiempia käsityksiä ja kantaa vastuuta. Sen me teemme nyt, sanoo Soini lehden haastattelussa.

Sanktioita vastuun pakenijoille

Soini puolustaa myös Suomen päätöstä jättää äänestämättä Brysselissä silloin, kun äänestettiin 120 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta tasaisesti eri maihin.

– Me hyväksymme vastuumme, mutta haluamme tehdä sen vapaaehtoisesti. Emme halua mitään jatkuvaa jakomekanismia.

Erityisesti Itä-Euroopan maat kieltäytyvät EU-sopimuksista jakaa turvapaikanhakijoita. EU-maiden sisäministerit päättivät 22.9. äänestyksessä pakolaisten siirroista ja jäsenmaiden vastuista heidän sijoittamisessaan. Neljä Itä-Euroopan maata eli Unkari, Tshekki, Slovakia ja Romania äänestivät siirtoja vastaan. Suomi jätti äänestämättä.

– Ei se niin voi mennä, että jäsenmaa sanoo, että tämä ei käy meille, olemme suveneeri maa ja päätämme omista asioistamme. Suomi äänesti tyhjää, mutta me silti kannamme vastuumme asiasta.

Soini välätyttää Der Spiegel - lehden haastattelussa myös sitä vaihtoehtoa, että kieltäytyjät saisivat sanktioita ja esimerkiksi EU-tukia leikattaisiin näiltä mailta.

– Kyllä, se voisi olla yksi vaihtoehto.

Tarpeeksi omia ongelmia

Yhteinen käsitys Euroopan mailla on, että syitä pakolaisten hätään pitäisi ratkaista turvapaikanhakijoiden kotimaissa. Silti Suomi leikkaa kehitysapua 30 prosentilla.

– Meillä on tarpeeksi omiakin ongelmia. Taloutemme heikkenee ja valtion velka sekä työttömyys kasvavat. Siksi meidän on säästettävä, puolustaa Soini.

Myös kehitys- ja ulkomaankauppaministeri tunnustaa ristiriitaisen tilanteen.

– Me hyvin tarkkaan mietimme mihin kehitysmäärärahat käytetään. Esimerkiksi nyt näiltä kriisialueilta, Syyrian naapurimaiden pakolaisleireiltä ei ole suinkaan leikattu, vaan sinne me pyrimme kohdentamaan lisää, sanoo Lenita Toivakka MTV:n haastattelussa.

Soini sai taas selitellä

Ulkoministeri Timo Soini sai taas kerran selitellä kansainväliselle medialle Perussuomalaisten jäsenien sanomisia kuten Olli Immosen kommenttia "Monikulttuurisesta painajaisesta" sekä Olli Sademiehen pakkosterilisaatiovaatimusta afrikkalaisille pakolaisille. Immonen pyysi väliaikaista eroa puoleen eduskuntaryhmästä.

– Immonen ylitti rajat. Nähtäväksi jää palaako hän nyt lokakuussa. Jos hän pysyy puolueen linjoilla, niin miksipä ei. Joka tapauksessa hän ei saa enää toistaa vastaavanlaisia mielipiteitä.

Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettuna toimivalle Olli Sademiehelle Soini pysyy tiukkana.

– Olemme erottaneet hänet puolueesta pari viikkoa sitten. Se on ohi nyt, irtileikattu. Me olemme suomalaisia ja noudatamme lakia. Joka ylittää rajat, lentää ulos.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja