Mainos

Demarikansanedustaja huolissaan: Koulutuksesta leikattu nyt 900 miljoonaa – "Nuoret jäävät pahimmillaan heitteille"

Eilen eduskunnassa käytiin ensi vuoden budjetin lähetekeskustelussa läpi opetus- ja kulttuuriministeriön vastuualueisiin kuuluvia asioita. Kansanedustaja Pilvi Torstin (sd.) mukaan ensi vuonna koulutuksesta leikataan hieman yli miljardi euroa, lisäpanostuksia tehdään 150 miljoonalla. Summa jää siis miinukselle noin 900 miljoona euroa.

Torsti viitannee 900 miljoonan leikkauksilla summaan, jonka Sipilän hallitus on kokonaisuudessaan leikannut koulutuksesta. Tämän vuoden budjettiin verrattuna leikkaus ei ole näin suuri.

Torsti on erityisesti huolissaan nuorista, jotka jäävät vain peruskoulutuksen varaan. Siksi hän haluaisi, että hallitus harkitsisi tosissaan talouspolitiikan arviointineuvoston suositusta oppivelvollisuuden laajentamisesta toiselle asteelle, eli lukioihin ja ammattikouluihin. Tämä tietysti vaatisi toiselle asteelle lisärahaa.

– Nykymalli jättää 15-16-vuotiaan nuoren pahimmillaan heitteille. Tämä on vastuutonta, koska pelkän peruskoulun varassa ei työllisty, Torsti sanoo.

Torstin huoli koskee erityisesti ammatillista koulutusta. Siitä ollaan hänen mukaansa säästämässä lähemmäs 200 miljoonaa, vaikka lisäpanostuksia onkin tehty jonkin verran.

– Meillä on paljon nuoria, joiden koulunkäynti uhkaa katketa, koska opettajilla ei ole mahdollisuuksia riittävään henkilökohtaiseen huomioon.

Seuraavalta hallitukselta Torsti perää panostusta koulutukseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.