Demari- ja kokoomusnuoret ruotivat SDP-vaikuttajan epäasiallista toimintaa: "Äärimmäisen surullista – pistää vihaksi"

Tage Lindbergin häirintätapaukset kuohuttavat – miten epäasialliseen käytökseen suhtaudutaan nuorisopolitiikassa? 11:09
Demari- ja kokoomusnuoret ruotivat SDP-vaikuttajan epäasiallista toimintaa: "Äärimmäisen surullista – pistää vihaksi"

SDP-vaikuttaja Tage Lindbergin epäasiallinen toiminta nuorempia naisia kohtaan nousi otsikoihin MTV Uutisten selvityksen myötä. Lindbergin on kerrottu lähestyneen naispuolisia SDP:n toimijoita muun muassa ahdistavilla koulutus- ja mentorointitarjouksilla. Demari- ja kokoomusnuoret ruotivat tilannetta MTV Uutiset Livessä.

Tage Lindberg itse on pahoitellut tilannetta syvästi, mutta vedonnut samalla vitsailuun ja siihen, ettei ketään ole pakotettu mihinkään. SDP on kertonut selvittävänsä asiaa.

– Tämä tapaus on ihan äärimmäisen surullinen ja ikävä. Useampikin on kuluneen vuorokauden aikana todennut, että tämä pistää vihaksi, demarinuorten 1. varapuheenjohtaja Emilia Kangaskolkka sanoo MTV Uutiset Livessä.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Ida Leino totesi olevansa asiassa mediatietojen varassa.

– Kyllä media on ainakin antanut sellaisen kuvan, että tämä on aika järkyttävä ja vakava tapaus. Hyvä, että SDP:ssä on myös otettu asia vakavasti ja aloitettu prosessit ja selvitys siitä, mitä on käynyt. On äärimmäisen tärkeää, että saamme häirintää politiikasta kitkettyä pois, Leino sanoo.

– Tunnistan kyllä nuorena poliitikkona tällaisen mentaliteetin, että nuoria politiikkoja sparrataan, ja me tarvitaankin apua, mutta se täytyisi kuitenkin pystyä tekemään vilpittömässä mielessä, Leino lisää.

Kangaskolkan mielestä nyt on oleellista, että epäasiallisen toiminnan kohteiksi joutuneet saavat apua ja että jatkossa häirintään puututaan entistäkin tehokkaammin.

– Kun tällaista väärinkäytöstä tapahtuu, niin on ikävää todeta, että se kohdistuu usein joko nuoriin tai ihmisiin, jotka ovat vielä vailla pitkää kokemusta politiikasta, Kangaskolkka sanoo.

– Toisena havaintona, jos puhutaan toiminnasta, joka on puolueeseen kytköksissä mutta toisaalta tapahtuu jossain epävirallisissa tiloissa tai foorumeissa, niin tällaisen häirinnän kitkemiseen tulisi myös kiinnittää entistä enemmän huomiota, Kangaskolkka lisää.

Leino uskoo, että epäasiallisen käytöksen käsittely mediassa madaltaa tulevaisuudessa sellaista kohtaavien kynnystä kertoa asiasta. Olennaista molempien mielestä on, että puolueet tarkastelevat toimintatapojaan ja kehittävät keinoja puuttua vastaavanlaisiin tilanteisiin.

– Millaisin toimin ihmisiä perehdytetään tunnistamaan tällaisia vallan väärinkäytön tai häirinnän keinoja tai mitä väyliä pitkin siihen puututaan. Ketkä ovat niitä henkilöitä, keihin olla yhteydessä, Kangaskolkka havainnollistaa.

– Meillä on häirintäyhdyshenkilöt nimettyinä ja erilaiset palautekanavat, joita pitkin voi sekä anonyymisti että nimellä tuoda julki erilaisia tilanteita ja häiritsevää toimintaa, Leino kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat