Mainos

Delfiiniaktivisti: Särkänniemen delfiineillä mielenterveysongelmia

Tunnetun delfiiniaktivistin Ric O'Barryn mukaan Särkänniemen neljää delfiiniä ei pidä siirtää toiseen delfinaarioon, mutta niitä ei voi myöskään vapauttaa.

Hänen mukaansa yksi mahdollisuus on siirtää delfiinit Italiaan perustettavaan merivesialtaaseen, jossa eläimet voisivat elää lajityypillistä elämää.

Särkänniemi ilmoitti viime kuussa sulkevansa delfinaarion.  

Paras vaihtoehto kaikille vankeudessa pidettäville delfiineille olisi O'Barryn mukaan kuntouttaminen ja vapauttaminen. Hän kertoo olleensa mukana vapauttamassa useita delfiinejä eri puolilla maailmaa, viimeksi Etelä-Koreassa. Särkänniemen delfiinejä ei kuitenkaan voi hänen mukaansa vapauttaa mereen, koska ne tarvitsevat huolenpitoa.  

-Kaksi niistä on liian vanhoja ja kahdella nuoremmalla on mielenterveysongelmia. Ne voitaisiin kuitenkin siirtää luonnollisempaan ympäristöön merialtaaseen. Siellä ne tuntisivat vuoroveden vaihtelun ja näkisivät eläviä kaloja sekä taivaan. Nuoremmille se olisi ensimmäinen kerta.  

Turvasatama Adrianmeressä

 
Delfiinien turvapaikkaa suunnitellaan Italian itärannikolle Anconaan, Adrianmeren rannikolle. Hankkeen takana on italialainen eläinlääkäri Luca Giovagnoli, jonka tukena ja puolestapuhujana O'Barry toimii. Hän esittelee tuoretta kirjettä, jonka mukaan merivesialtaan perustamiselle on paikallisen viranomaisen hyväksyntä.  

Tällainen turvapaikka, jossa delfiinit saisivat hoivaa ja huolenpitoa eristetyssä merivesialtaassa, olisi O'Barryn mukaan ensimmäinen Euroopassa ja koko maailmassa.  

 Suomessa vieraileva Ric O'Barry (s. 1939) tuli tunnetuksi Oscar-palkitusta The Cove -dokumentista, jossa kuvattiin delfiinien tappamista Japanissa.

Hän aloitti uransa delfiinien pyydystäjänä ja kouluttajana 1960-luvulla ja koulutti esimerkiksi suositun Flipper-tv-sarjan delfiinejä. O'Barry siirtyi kuitenkin delfiinien suojelijaksi ja perusti Dolphin Project -järjestön, joka vastustaa delfiinien tappamista ja vangitsemista.  

O'Barry on Suomessa Animalian, Oikeutta eläimille -yhdistyksen ja Valaiden puolesta ry:n vieraana. Hän esittää tänään Tampereella ja huomenna Helsingissä tv-ohjelmaa, jossa päivitetään tapahtumia kohudokumentin jälkeen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.