Mainos

Särkänniemen johtaja perustelee delfiinien siirtoa: Vanhainkoteja ei ole olemassa

0:43

Särkänniemen delfiinit siirretään Ateenan lähellä Spatassa sijaitsevaan Attica Parkin delfinaarioon.

Huvipuiston toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan uuden sijoituspaikan ovat valinneet eurooppalaiset merinisäkäseläinlääkärit ja -asiantuntijat tärkeimpänä kriteerinään eläinten hyvinvointi. 

Miikka Seppälän mukaan delfinaarion neljän pullokuonodelfiinin, Veeran, Delfin, Leevin ja Eevertin, siirto on sujunut tähän mennessä  suunnitelmien mukaisesti.

– Päätös on Särkänniemen delfiinien kannalta paras mahdollinen. Delfiinit saavat isommat tilat, sitoutuneen hoitohenkilökunnan ja tarvitsemansa huolenpidon. Kuulimme laajasti alan asiantuntijoita ja kartoitimme kaikki vaihtoehdot, ja tämä oli myös EEP:n kansainvälisten merinisäkäseläinlääkärien ja -asiantuntijoiden yksimielinen sitova suositus, Seppälä toteaa tiedotteessa.

– Itse olin mukana siihen asti, kun delfiinit saatiin koneeseen. Olen ylpeä delfiinikouluttajista, jotka ovat tehneet todella upeaa työtä eläinten kanssa ja hoitivat siirron ensiluokkaisesti.

Siirtoa turvanneiden turvallisuusviranomaisten ohjeiden mukaisesti Särkänniemi ei tiedottanut siirrosta etukäteen.

– Olen pahoillani siitä, että jouduin pitämään ihmisiä pimennossa. Minun virheeni oli se, että en vahvistanut asiaa eilen illalla, kun kaikki jo tiesivät, että eläimiä siirrettään, sanoo Miikka Seppälä.

MTV Uutiset on seurannut delfiinien ympärillä käytyä keskustelua pitkään. Katso videot:

2:15


– Siirron julkistaminen etukäteen olisi voinut asettaa ihmisiä ja eläimiä vaaraan. Päätimme noudattaa viranomaisten ohjeita loppuun asti, vaikka tieto siirrosta tulikin julki lauantain aikana.

EEP:n päätös velvoittaa Särkänniemeä

Särkänniemen mukaan uusi sijoituskohde on sitoutunut huolehtimaan eläimistä. Siirto oli vastikkeeton, eli eläimistä ei ole maksettu mitään.

EAZA:n alaisen EEP-ohjelman (European Endangered Species Program) antoi yksimielisen päätöksen, että eläimille paras sijoituspaikka on Attica Park ja että eläimet tulee siirtää sinne.

Kyseinen päätös oli Särkänniemeä velvoittava, sillä EEP-ohjelman lajikomitea valvoo uhanalaisiin eläimiin sekä delfiineihin liittyviä olosuhteita ja ratkaisuja. EEP:n lajikomitea koostuu erittäin kokeneista merinisäkäseläinlääkäreistä ja muista asiantuntijoista. Suomen ja Kreikan viranomaiset myönsivät siirtoon tarvittavat CITES-luvat kesäkuussa.

Seppälä toteaa tiedotteessa, että eläinten siirtoon ja uuteen ympäristöön sopeuttamiseen liittyy aina riskejä. Särkänniemi on kartoittanut riskejä huolellisesti ja varautunut niihin yhdessä kansainvälisten merinisäkäsasiantuntijoiden ja -eläinlääkärien sekä Attica Parkin delfinaariohenkilökunnan kanssa.

Särkänniemi on saanut siirron toteuttamiseen apua kansainvälisiltä eläinsiirtojen asiantuntijoilta, jotka ovat myös mukana auttamassa delfiinien sopeuttamisessa uuteen kotiin Kreikassa. Myös Särkänniemen omia delfiininkouluttajia on paikalla Attica Parkissa varmistamassa eläinten sopeutumista uuteen ympäristöönsä.

Kreikassa enemmän tilaa delfiineille

Seppälän mukaan Attica Parkissa on paljon opetuksellista toimintaa, ja se tekee laajaa yhteistyötä Kreikan koulujen kanssa.

Attica Parkin delfiinialtaat on rakennettu vuonna 2010. Delfiineillä on käytössä 4 allasta: yksi iso pääallas, jossa on matalikkoalue, kaksi pienempää allasta, jotka molemmat ovat osittain katettuja, sekä yksi pieni hoitoallas.

Altaissa on 5 miljoonaa litraa puhdistettua luonnon merivettä, eli allastilat ovat kaksi kertaa niin suuret kuin Särkänniemen delfinaarion allastilat.

Attica Parkissa delfiinit osallistuvat opetuksellisiin esityksiin, mutta siellä ei ole varsinaista delfiininäytöstoimintaa. Attica Zoological Parkissa on Särkänniemestä saapuneiden delfiinien lisäksi tällä hetkellä neljä muuta delfiiniä.

Attica Parkin delfinaarion intendentillä on 24 vuoden kokemus merinisäkkäistä. Pääkouluttajalla on yli 20 vuoden kokemus merinisäkkäiden hoidosta. Lisäksi delfinaariossa on viisi muuta kouluttajaa ja oma eläinlääkäri sekä muuta avustavaa henkilökuntaa.

Särkänniemen toimitusjohtaja, delfiinien pääkouluttaja ja delfinaarion eläinlääkäri kävivät tutustumassa Attica Parkiin tänä kesänä. Yksi Särkänniemen pitkäaikaisista delfiininkouluttajista on myös ollut mukana akkreditoimassa delfinaarion toimintaa jo aiemmin osana kansainvälistä merinisäkäsasiantuntijaryhmää.

”Delfiinien ystävät tulevat kaipaamaan eläimiä”

Särkänniemen delfinaario toimi vuodesta 1985 vuoteen 2015 asti. Kolmen vuosikymmenen aikana delfinaariossa vieraili vuosittain noin 200 000 asiakasta.

Särkänniemen delfinaariossa ovat syntyneet Leevi (1993) ja Eevertti (1996). Vanhimmat delfiinit Veera ja Delfi on aikanaan tuotu Särkänniemeen Yhdysvaltojen rannikolta.

–Tiedämme, että sekä koko Särkänniemen henkilöstö että kaikki delfiinien ystävät tulevat kaipaamaan Veeraa, Delfiä, Leeviä ja Eeverttiä. Erityisesti eläimiä pitkään erinomaisesti hoitaneet delfiininkouluttajat kaipaavat niitä”, toimitusjohtaja Miikka Seppälä toteaa tiedotteessa.

– Koska yhtiö ei voinut jatkaa delfinaariotoimintaa, meidän oli tehtävä tämä ratkaisu. Luotamme, että se on delfiineille paras mahdollinen, sillä meillä lauma kutistuisi väistämättä ajan myötä, emmekä halua laumaeläinten jäävän ilman laumaa. Attica Park on sitoutunut huolehtimaan eläimistä.

"Delfiineille ei ole vanhainkoteja"

Julkisuudessa on keskusteltu paljon erilaisista delfiinien vanhainkodeista ja luonnonvesialtaista.

Seppälän mukaan yksikään esillä olleista delfiinien vanhainkotivaihtoehdoista ei ole konkreettisella toteuttamistasolla, eikä niiden valmistumisesta tai aikataulusta ole saatavilla mitään todellista tietoa.

Delfiinien vanhainkoteja ei siis ole erittäin kattavista selvityksistä huolimatta löytynyt Euroopasta, Yhdysvalloista tai muualtakaan.

– Delfiinien vanhainkoteja ei ole. Kävin monia luottamuksellisia keskusteluja myös tällaisista vaihtoehdoista, mutta niiden valmistumisesta ei ole mitään tietoa. Olen konsultoinut myös kotimaisia ja kansainvälisiä eläintensuojelujärjestöjä, mutta yhdelläkään ei ole ollut tarjota todellista vaihtoehtoa. Siirto Kreikkaan antaa delfiineille hyvät elinolot auringon alla, Seppälä sanoo.

Delfiinien siirto on Seppälän mukaan sujunut tähän mennessä suunnitelmien mukaisesti ja eläimet totuttelevat uuteen ympäristöönsä. Totutteluvaiheen ajan Särkänniemen delfinaarion eläinlääkäreitä ja kouluttajia on niiden kanssa varmistamassa eläinten sopeutumista uusiin oloihin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.