Deep fake -alastonkuvia ja muita seksuaalirikoksia: Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rikokset entistä vakavampia somessa

Vakavat uhat vaanivat lapsia somemaailmassa: ”Toivottaisiin hirveästi, että ongelman laajuus tiedostettaisiin” 2:12
Vakavat uhat vaanivat lapsia somemaailmassa: ”Toivottaisiin hirveästi, että ongelman laajuus tiedostettaisiin”

Lasten ja nuorten sosiaalisessa mediassa kohtaama rikollisuus on muuttunut entistä vakavammaksi. Tämä käy ilmi verkkohäirinnän ensiapuyksikköä ylläpitävän Someturvan vuosiraportista.

Raportin mukaan rikoskynnys on ylittynyt yhä useammassa Someturvalle raportoidussa tilanteessa edellisvuoteen verrattuna.

Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski kertoo MTV Uutisille, että tänä vuonna rikoskynnys on ylittynyt 41 prosentissa kaikista tietoon tulleista tapauksista.

– Somessa tapahtuva koulukiusaaminen on ihan valtavan iso ongelma. Toisena tyyppitapauksena on lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, Uski toteaa.

Uski kertoo, että edellisvuoteen verrattuna näyttää siltä, että lasten ja nuorten koulussa ja koulun ulkopuolella kohtaamat tapaukset ovat vakavoituneet. Samalla teknologinen ympäristö on muuttunut esimerkiksi tekoälyn käytön myötä. 

– Esimerkiksi syväväärennetyt (deep fake) alastonkuvat ilmiönä (ovat lisääntyneet) ja sen lisäksi seksuaalirikoslakikin on vähän muuttunut viime vuoden osalta ja siitä on tullut oikeudenmukaisempi uhreja ajatellen. 

Uski painottaa, että lapset ja nuoret ovat tällä hetkellä aika vaikeassa paikassa sosiaalisen median maailman kanssa.

– Nyt toivottaisiin ihan hirveästi, että kouluissa ja kotona tiedostettaisiin enemmän tämän ongelman laajuutta.

Uski huomauttaa sosiaalisen median mahdollistavan sen, että tekijä voi olla käytännössä katsoen kuka vaan ja joku nimetönkin taho.

– Mutta meille ilmoitetuista tapauksista noin kuudessakymmenessä prosentissa tekijänä oli saman koulun oppilas tai henkilö, jonka tämä asianomistaja tiesi.

Uskin mukaan Someturvan tapauksissa alakouluikäisten ikäkategoriassa lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset olivat yleisin rikosnimike. 

– Eli tästä vinkkiä aikuisille tähän yhteiskuntaan, että täytyy aika tarkkana olla.

Lue myös:

    Uusimmat