Mainos

DDR-uhrien ristien häviäminen hämmentää

Jakautuneen Saksan rajalla menehtyneiden muistoksi pystyttyjen ristien katoaminen Berliinissä hämmentää muurin murtumisen 25-vuotisjuhliin valmistautuvia saksalaisia.

Ristien varastajaksi on ilmoittautunut taiteilijaryhmä, joka kutsuu itseään nimellä ”Poliittisen kauneuden keskus”. Ryhmän edustajat korostavat haluavansa kiinnittää saksalaisten huomion Eurooppan ympärille nousevaan uuteen muuriin, johon hädänalaiset pakolaiset törmäävät sekä etelässä että idässä.

– Euroopan humanistisia arvoja pitää tänään puolustaa EU:n ulkorajoilla, taiteilijakollektiiviin kuuluva Philipp Ruch kommentoi kiisteltyä ristien varastamista viikkolehti Der Spiegelin verkkosivuilla.

Ruchin edustaman ryhmän on tarkoitus viedä ristejä EU:n raja-alueille Bulgariaan, Kreikkaan ja Italiaan, mistä erityiesti Afrikasta ja Lähi-idästä tulevat pakolaiset yrittävät päästä Euroopaan. Välimerellä on viime vuosina hukkunut jopa tuhansia Italian ja Kreikan kautta EU:n alueelle pyrkiviä pakolaisia.

Aktivistien ristioperaatio ei juuri ole saanut ymmärrystä Saksassa. Monet entiset DDR:n toisinajattelijat muistuttavat, että toisin kuin jakautuneessa Saksassa, EU:n rajoilla kukaan ei pyri ampumaan pakolaisia.

Päinvastoin esimerkiksi Italian laivasto on pelastanut tuhansia afrikkalaisia merihädästä. Juuri siksi rinnastus ontuu arvostelijoiden mielestä ja osoittaa, ettei Saksassa osata vieläkään kunnioittaa vakaumuksensa vuoksi kärsineitä entisen DDR:n kansalaisia.

Varastetut ristit oli sijoitettu Spree-joen varteen lähelle Berliinin liittopäiviä niiden muistoksi, jotka kuolivat yrittäessään pakoa kommunistien hallitsemasta Itä-Saksasta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja