Dani Sordo palasi MM-rallivoittajaksi, kärkikolmikko teki historiaa – Jari Huttuselle kauden toinen luokkavoitto ja uran paras tulos

Kalle Rovanperä Sardinian keskeytyksestään:"Puuhun osuttiin" 0:50
Kalle Rovanperän ralli päättyi ulosajoon.

Hyundain Dani Sordo saavutti Sardiniassa uransa kolmannen MM-rallivoiton. Vain osan MM-ralleista kiertävän Sordon, 37, edellinen voitto tuli viime kaudella niin ikään Sardiniasta.

Sordo petasi ykkössijansa heti avauspäivänä ja otti komennon jo neljännellä erikoiskokeella. Hän oli ajanut aiemmin tällä kaudella vain yhden MM-rallin ja pääsi näin heikon MM-sarjasijoituksensa johdosta perjantaina reitille ihanteelliselta lähtöpaikalta.

– Tämä on uskomatonta. En ole tyytyväinen tasooni tänään, mutta onnistuimme voittamaan. Olen todella, todella iloinen, Sordo iloitsi.

Sordon voittomarginaali oli lopulta 5,1 sekuntia. Toiseksi sijoittui Hyundain Thierry Neuville, joka löi äärimmäisen tiukassa taistelussa Toyotan Sébastien Ogierin vain 1,0 sekunnilla. Ogier lähti päätöspätkälle 1,7 sekuntia Neuvillen edellä. Hänkin hävisi Sordolle lopulta vain 6,1 sekuntia.

Kärkikolmikon erot eivät ole koskaan MM-sarjan historiassa olleet näin pienet. Aikaisempi ennätys nähtiin vuonna 2011 Argentiinassa, kun voittoon ajanut Sébastien Loeb, toiseksi sijoittunut Mikko Hirvonen ja kolmanneksi sijoittunut Ogier mahtuivat 7,3 sekunnin sisään.

Toyotan Elfyn Evans oli neljäs, M-Sportin Teemu Suninen viides ja Hyundain Ott Tänak kuudes. Tänak oli nopein rallin päättäneellä power stage -erikoiskokeella ja nappasi näin viisi MM-pistettä.

Suninen oli 7. erikoiskokeelle saakka toisella sijalla, mutta lauantaina iltapäivällä iskenyt käsijarruongelma maksoi sekuntitolkulla aikaa, eikä Suninen pystynyt enää haastamaan kärkimiehiä.

– Alku meni mahtavasti, ja pystyimme hyvään vauhtiin hitailla pätkillä. Nopeammilla osuuksilla meillä on edelleen vaikeaa, ja tätä asiaa täytyy työstää. Hyvä, että saimme tuotua auton maaliin, Suninen sanoi rallin päätteeksi.

Evans jatkaa MM-sarjan kärjessä, kun kaudesta on ajamatta enää kaksi osakilpailua. Ero toisena olevaan Ogieriin supistui hieman, ja se on nyt 14 pistettä. Neuville nousi kolmanneksi, 24 pisteen päähän Evansista.

Valmistajien MM-sarjassa kärkeen nousi Hyundai, mutta ero Toyotaan on vain 7 pistettä.

Kaksijakoiset suomalaistunnelmat

Toyotan Kalle Rovanperä joutui keskeyttämään ajettuaan lauantaina rajusti ulos, eikä hän päässyt palaamaan reitille enää sunnuntaina.

M-Sportin Esapekka Lapin matkanteko päättyi jo toisella erikoiskokeella iskeneeseen tekniseen vikaan, eikä Lappiakaan näähty reitillä enää perjantaisen keskeytyksensä jälkeen.

WRC3-luokassa kilpaileva Jari Huttunen puolestaan nappasi kauden toisen luokkavoittonsa kauden kolmannessa MM-rallissaan. Edellisen voittonsa Huttunen vei helmikuussa Ruotsissa, ja syyskuussa Virossa hän oli kolmas.

– Mahtava tunne. Ensimmäinen kerta täällä, ja oli todella vaikeaa, mutta hyvin meni. Ajoimme hitaasti, eikä isoja ongelmia ollut. Tuntuu hyvältä, Huttunen sanoi.

Huttunen, 26, oli Sardiniassa samalla koko kilpailun nopein R5-auto, eli taakse jäivät myös kaikki WRC2-luokassa ajavat kuljettajat. Yleiskilpailussa Huttusen sijoitus oli kahdeksas, hänen MM-ralliuransa paras.