Cristiano Ronaldon yllä leijailee valtava kysymys – kritiikkiä satelee: "Jos tuosta itkusta jotain ottaa…"

Jalkapallon EM-lopputurnauksen ensimmäinen puolivälieräpäivä tarjoaa kaksi erittäin odotettua kohtaamista, kun ensin kisaisäntä Saksa kohtaa Espanjan ja illan päätteeksi Ranska ja Portugali pelaavat paikasta neljän parhaan joukkoon. Katseet myöhäisillassa kohdistuvat eritoten Portugalin numero seiskaan eli Cristiano Ronaldoon.

Jo kuudetta kertaa EM-lopputurnauksessa pelaava 39-vuotias portugalilaislegenda on kaikkien aikojen kärkimaalintekijä lopputurnauksissa 14 osumallaan, mutta näiden kisojen neljässä ottelussaan mies ei ole päässyt maalin makuun. Ei, vaikka on yrittänyt eniten laukauksia tai puskuja kohti maalia kisoissa (20 yritystä).

Kun Ronaldo epäonnistui rangaistuspotkussa neljännesvälierässä Sloveniaa vastaan ja kyynelehti epäonnistumisensa jälkeen, monen mieleen nousi sangen valtava kysymys: onko aika ajanut jo miehestä ohi? 

Toki Ronaldo oli ottelun ratkaisseessa rangaistuspotkukisassa jälleen varma, ja Portugali eteni jatkoon maalivahti Diogo Costan torjuttua kaikki Slovenian yritykset pilkkukisassa.

Uskoa Ronaldoon on kotimaassa. Portugalilaissivusto Mais Futebolin kyselyssä 54 prosenttia vastaajista halusi, että Ronaldo on avauskokoonpanossa myös Ranskaa vastaan.

– Jos tuosta (itkusta) jotain ottaa, se on tuon hetken inhimillisyys. Hän on urallaan itkenyt (aiemminkin), joko ilosta tai turhautumisesta, pelkäämättä reaktioita, Expresso-lehden kolumnisti Henrique Raposo tiivisti kohuttua kyynelehtimistä BBC:n mukaan.

– En tiedä syytä itkuun: (katsomossa olleen) äitinsä kyyneleiden näkeminen, maansa pettäminen vai itsensä pettäminen. Oli syy mikä tahansa, se on ymmärrettävä, sillä itsekkäinkin (syy) kertoo sen, minkä olemme tienneet jo niin kauan: hän on kilpailuhenkinen, täydensi puolestaan Record-lehden Bernardo Ribeiro.

Kritiikkiäkin on piisannut

Portugalissakin on pohdittu, onko Ronaldosta enää samanlaista apua maajoukkueelle kuin ennen? Slovenia-ottelussa mies hukkasi rangaistuspotkun ohella myös tukun pelitilannepaikkoja.

– Kuusi–seitsemän vuotta sitten Ronaldo olisi helposti tehnyt hattutempun (Slovenia-pelin paikoistaan). Mutta hänellä ei ole enää sitä samaa hyppykapasiteettia, räjähtävyyttä, tasapainoa laukoa vauhdista ja kuljetuksesta. Ja tämä on ensimmäinen turnaus, kun hän pelaa tultuaan kisoihin alemmalta kilpailulliselta tasolta (Saudi-Arabian liigasta) kuin mitä hänellä on näissä kisoissa vastassa, SIC Noticias -kanavan kommentaattori Luis Cristovao sanoi BBC:n mukaan.

Portugalin valmentaja Roberto Martinez on saanut osansa hänkin.

– Hänen on lakattava olemasta diplomaatti. Ronaldo on ollut kaikissa otteluissa avauksessa, ja joukkue ilmiselvästi hakee häntä viimeistelypaikkoihin, mutta hän ei ole enää samanlainen fyysisesti. Ja senkin huomaa, että jos hän ei saa ratkaisuja aikaan, se vaikuttaa häneen psyykkisesti, muun muassa DAZN-kanavan kommentaattori Tomas da Cunha ruoskii BBC:n mukaan.

– Valmentajan homma olisi peluuttaa muita pelaajia. Missä muualla näet 39-vuotiaan pelaavan neljä ottelua kahdessa viikossa heinäkuussa? Tai 120 minuuttia neljännesvälierässä? Et missään muualla.

Lue myös:

    Uusimmat