Coca-Cola oikeuteen – terveysjuoma onkin pelkkä sokeripommi?

Joukko amerikkalaisia kuluttajia on haastanut Coca-Cola Companyn oikeuteen yhdessä vaikutusvaltaisen kuluttajansuojajärjestön kanssa.

Yhdysvalloissa toimiva kuluttajansuojajärjestö The Center for Science in the Public Interest CSPI on nostanut oikeusjutun Coca-Cola Companya vastaan liittyen harhaanjohtavaan markkinointiin. Jutussa on mukana myös joukko yksittäisiä kuluttajia. Juttua haettiin käsittelyyn jo vuonna 2009, mutta nyt se on vihdoin virallisesti hyväksytty ryhmäkanteeksi yhdysvaltalaisessa tuomioistumessa.

Syytteet koskevat Coca-Cola Companyn suosittua terveysjuomaa vitamiinivettä (Vitaminwater). Kuluttajasuojajärjestön mukaan Coca-Cola Company on markkinoinut juomaa virheellisesti ja harhaanjohtavasti erilaisilla terveyshyödyillä, vaikka todellisuudessa juomat ovat virvoitusjuomienkaltaisia sokeripommeja.

– Vitamiiniveden markkinointi jää historiaan yhtenä röyhkeimpänä tapana naamioida roskaruoakaan ja hiilihapottomaan virvoitusjuomaan verrattava tuote terveysjuomaksi. Vitamiinivedet aiheuttavat ylipainoa, diabetesta ja sydänsairauksia, eivätkä voi lunastaa yhtäkään terveyslupauksistaan, CSPI:n johtaja Michael Jacobson kommentoi ABC -televisiokanavalle.

Yhdysvaltalaisen tuomioistuimen päätöksen mukaan juttu voi nyt edetä ryhmäkanteena oikeuteen, mutta Coca-Cola Company'lta ei voi vaatia vahingonkorvauksia juomiin liittyen. Oikeudessa voidaan tehdä päätös ainoastaan siitä, miten Coca-Cola Company voi jatkossa tuotteita markkinoida.

Jopa 25 grammaa sokeria per pullo

Coca-Cola Company on mainostanut vitamiinivesiä muun muassa silmäsairauksia ehkäisevinä sekä nivelten terveyttä ja immuunijärjestelmän toimintaa edistävinä. Juomat ovat olleet suosittuja jo vuosia erityisesti Yhdysvalloissa.

Puolen litran pullo vitamiinivettä voi sisältää kuitenkin jopa 25 grammaa sokeria, joten se on ravitsemuksellisesti lähempänä virvoitusjuomaa kuin vettä. Coca-Cola Company onkin nyt vaivihkaa poistanut kaikki vitamiiniveteen liitetyt terveysväitteet internetsivuiltaan.

Lähde: ABC News

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja