CNN: Venäjä nöyryyttää ja pahoinpitelee ukrainalaisia siviilejä pelätyissä keskuksissa – ilman seulontaa ei ole ulospääsyä

Venäjän mukaan jo liki 2000 ukrainalaissotilasta on antautunut Mariupolin terästehtaalta 1:31
Venäjä kuljettaa bussilasteittan Mariupolin antautuneita ukrainalaissotilaita sairaaloihin ja pidätettäviksi.

Venäjä on pystyttänyt valtaamiinsa ukrainalaiskaupunkeihin seulontakeskusten verkoston. Niiden tarkoituksena on erotella ihmiset, joiden annetaan poistua kaupungista heistä, jotka Venäjä kokee uhaksi. Ilman seulontaa keskuksista ei ole ulospääsyä.

Ihmisiä uhkaillaan, hakataan ja nöyryytetään kuulusteluissa, kirjoittaa CNN. Tarkoituksena on etsiä kuulusteltavasta mitä tahansa merkkejä siitä, voisiko hän olla mahdollinen uhka Venäjälle: onko henkilö esimerkiksi sotilas tai armeijassa palvellut, toimittaja, viranomainen tai onko hänellä sympatioita Ukrainaa ja ukrainalaisia kohtaan.

Kuulusteluissa myös tentataan esimeriksi ihmisten poliittisia näkemyksiä ja mielipidettä sotaan.

Puhelimet ja vartalot tutkitaan

Seulottavilta tarkistetaan paperit ja puhelimien sisältö käydään läpi. Esimerkiksi valokuvat ja sosiaalisen median tilit tarkastetaan.

Osa CNN:n haastattelemista silminnäkijöistä kertoo, että sotilaat ovat myös soitelleet heidän puhelimistaan löytyneisiin numeroihin ja yrittäneet onkia mahdollisia raskauttavia tietoja.

Miehet riisutaan ja kehosta etsitään esimerkiksi isänmaallisia tatuointeja ja mustelmia, jotka voisivat kieliä henkilön käsitelleen aseita.

Ihmisiä on kadonnut ja lähetetty Venäjälle

CNN:n mukaan seulontapisteitä on perustettu kaikkiin Venäjän miehittämiin kaupunkeihin. Ilman todistusta läpikäydystä seulonnasta ihminen ei saa liikkua kaupungissa vapaasti tai matkustaa muualle. 

Esimerkiksi Mariupolin kaduilla on kylttejä, joissa lukee: "Evakuointi voidaan suorittaa, jos löytyy asiakirja, joka vahvistaa että seulontaprosessi on suoritettu."

Seulontojen kestosta ei ole CNN:n mukaan varmaa tietoa. Toisilla seulonta vie päiviä, toisilla viikkoja. Perheenjäseniä on erotettu toisistaan ja Ihmisiä on myös kadonnut. Mikäli sotilaat löytävät seulonnan aikana jotakin raskauttavaa, henkilö saatetaan myös lähettää Ukrainasta Venäjän puolelle.

Lue myös:

    Uusimmat