CNN-analyysi: On silmiinpistävää, kuinka vähän Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksien yhteydessä puhutaan riskeistä – nämä seikat arveluttavat

Turkki on aloittanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien jarruttamisen 4:04
Katso myös: Turkki on jo aloittanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden jarruttamisen.

Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyshakemuksessa silmiinpistävintä on se, miten vähän keskustelua käydään siitä, onko se hyvä ajatus, kirjoittaa CNN:n toimittaja analyysissään.

Suomen ja Ruotsin Nato-suurlähettiläät toimittivat maiden jäsenyyshakemukset Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille keskiviikkoaamuna. 

Näiden kahden pohjoismaan liittyminen olisi Ukrainan sodan merkittävin geopoliittinen seuraus, joka muuttaisi Koillis-Euroopan strategista turvallisuuskuvaa ja lisäisi satoja kilometrejä Naton suoraa rajaa Venäjän kanssa, kirjoittaa CNN:n Stephen Collinson.

Vuosikymmenien ajan, jopa kylmän sodan kireimpinä hetkinä, Suomi tai Ruotsi ei näyttänyt tuntevan tarvetta liittyä Natoon, vaikka ne olivatkin maantieteellisesti lähellä Venäjää. Tilanne muuttui kuitenkin tänä vuonna radikaalisti, kun Vladimir Putin lähetti helmikuun lopussa panssarivaunuja rajan yli Ukrainaan.

Monet analyytikot uskovat, että yksi Venäjän hyökkäyksen päätavoitteista oli heikentää Natoa ottamalla Ukrainan mahdollinen tuleva jäsenyys pois pelistä. Jos näin on, Venäjä on epäonnistunut näyttävästi. Liittouma on nyt vahvempi ja yhtenäisempi kuin vuosiin, Collinson analysoi.

Toisaalta Collinson on myös sitä mieltä, että Naton laajentaminen voisi aiheuttaa myös vakavia seurauksia. Naton laajeneminen näin lähellä Venäjän rajoja olisi henkilökohtainen isku Putinille, joka on keskittynyt Naton heikentämiseen siitä lähtien, kun hänestä tuli Venäjän presidentti yli 20 vuotta sitten. 

Voisiko kahden Nato-jäsenen lisääminen lännen ja Moskovan välisen pahimman jännityksen aikana vuosikymmeniin pahentaa Venäjän johtajan vainoharhaisuutta entisestään, CNN:n analyysissä kysytään.

Trumpin paluu voisi poikia lisää ongelmia

CNN:n kirjoituksessa nostetaan esiin myös Yhdysvaltojen sisäpolitiikka presidentti Joe Bidenin valmistautuessa vastaanottamaan Ruotsin ja Suomen presidentit valtiovierailulle.

Kirjoituksessa nostetaan lisäksi esiin Donald Trumpin mahdollinen paluu Valkoiseen taloon seuraavissa presidentinvaaleissa.

– Kukaan ei ole selvittänyt amerikkalaisille, miksi heidän tulisi puolustaa uusia suuria Naton maa-alueita Euroopassa. Se on suuri laiminlyönti, kun otetaan huomioon vihamielisyys Natoa kohtaan entisen presidentti Trumpin kannattajien keskuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat