Christer vältti rankan lääkityksen oikean ruokavalion ansiosta

Christerin * liian korkealle kivunnutta kolesterolia haluttiin ruveta hoitamaan lääkityksellä. Ajatus kauhistutti miestä, ja hän rupesi etsimään apua ruokavaliosta. Sopiva dieetti löytyikin ajoissa.

Seitsemän vuotta sitten Christer hakeutui tutkimuksiin jatkuvien flunssien ja iho-ongelmien takia. Pian todettiin, että hän on HIV-positiivinen.

– Oireiluni vuoksi olin etsinyt tietoja netistä ja aloin jossain vaiheessa ajatella, että HIV saattaisi olla kysymyksessä. Kun virus oli todettu, oli tilani varsin vakaa, eikä lääkehoitoon ollut tarvetta ensimmäiseen pariin vuoteen, Christer muistelee.

Ennuste siis lupaili varsin normaalia elämää viruksesta huolimatta. Christer tutustui ihmisiin, jotka olivat jo vuosia eläneet viruksen kanssa, joko itse tai läheistensä kautta, ja sai heiltä tukea.

Vuonna 2007 veren puolustajasolujen määrä alkoi laskea niin, että lääkärin suosituksesta Christer aloitti retroviraalilääkityksen. Alusta asti hän sieti lääkitystä erinomaisesti, eikä mitään komplikaatioita ilmennyt.

Kolesteroli kohosi

Suhteellisen terveistä elämäntavoista huolimatta Christerin kolesteroli kipusi huolestuttavan korkeaksi. Hän oli matkustanut paljon työnsä puolesta sekä syönyt eteläeurooppalaisia ja aasialaisia ruokia. Tämä ei-suomalainen ruokavalio oli ilmeisesti aiemmin pitänyt kolesterolin kurissa.

– Kohonneiden kolesteroliarvojen selvittyä olin ollut taas pidemmän aikaa Suomessa. Työn puolesta oli paljon stressiä, ja ruokatottumukseni olivat jälleen suomalaistuneet. Ilman muuta oletettiin, että asiat johtuvat pohjoismaisista ruokarasvoista, Christer kertoo.

Yhtenä syynä pidettiin myös retroviraalilääkitystä, joka voi vaikuttaa epäsuotuisasti veren lipiditasoon.

– Kuitenkin tuota aikaa muistellessani huomaan, että viljatuotteiden kulutus oli erittäin runsasta päivittäin. Se oli paljon suurempaa kuin muualla Euroopassa tai Aasiassa matkustaessani, Christer toteaa.

Christerille ilmoitettiin, että tilannetta seurattaisiin puolen vuoden ajan ja tarpeen vaatiessa harkittaisiin statiinilääkityksen aloittamista. Statiinit ovat lääkeaineita, jotka estävät kolesterolin synteesiä.

Vaihtoehtoja etsimään

Christer kammosi ajatusta uudesta lääkityksestä. Hän alkoi etsiä tietoa erilaisista dieeteistä ja vaihtoehtoruokavalioista.

– Olen aina ollut kiinnostunut terveellisistä ruokatavoista. Toisaalta myös iän karttuessa olen halunnut etsiä tasapainoisimman vaihtoehdon, joka pitää linjani kurissa. Kuulen myös jatkuvasti kollegoiden, läheisten sekä ystävien terveyshuolista. Se laittaa aina ajattelemaan, Christer sanoo.

Atkinsin dieetti vaikutti Christerin mielestä hyvältä vaihtoehdolta, vaikkakin hyvin radikaalilta. Suomessa juuri puhjennut karppausbuumi sen sijaan nosti hiukset pystyyn.

Sitten Christer näki Antti Heikkilän haastattelun, joka innosti tutustumaan tämän blogiin ja muiden ihmisten menestystarinoihin. Christer hankki tietoa myös ulkomaisista lähteistä, kuten Uffe Ravnskovin tutkimuksista.

– Mieleeni tuli kokeilla vähähiilihydraattista ruokavaliota, soveltaen omia siihenastisia ruokatottumuksiani. En missään vaiheessa harkinnutkaan mitään ortodoksista karppausta tai Atkinsin dieettiä induktiovaiheineen. Sen sijaan siirryin VHH:n suuntaan vähitellen, Christer kuvailee.

Hyvästi statiinilääkkeille

Ennen vähähiilihydraattista ruokavaliota Christer käytti jo runsaasti kalaa ja siipikarjan lihaa. Punaisesta lihasta hän oli luopunut vuosia aikaisemmin. Kasvisten lisäksi pastatuotteet olivat Christerille tärkeitä. Leipää ja leivonnaisia kului kotona ollessa paljonkin.

– Ensin eliminoin kahvileivät ja perunan, sitten leivän. Olen noin kerran viikossa sallinut itselleni voileivän, pullan tai muun sellaisen. Tosin olen huomannut, että vehnätuotteet ja sokeri aiheuttavat erittäin vaikeaa liikahappoisuutta, joten niitä ei enää edes tee mieli, Christer selvittää.

Hän on huomannut, että vatsa toimii paljon paremmin, eikä enää ole aikaisemmin esiintynyttä suoliston arkuutta tai närästystä. Paino on pudonnut muutaman kilon tasaisesti.

Christerin ei tarvinnut aloittaa statiinilääkitystä, eikä hän sitä enää edes harkitse. Retroviraalilääkitys sen sijaan on ehdottoman tärkeä tietyn solukannan ylläpitämiseksi sekä nollaamaan virustaso mittaamattomiin lukemiin.

– Tämän vuoksi en aio luopua lääkkeistä. Aion tosin neuvotella mahdollisuudesta kokeilla lääkitystä esimerkiksi joka toinen päivä. Ruokavalion muutos toi huomattavan plussan, sillä viime mittauksessa puolustajasolut olivat reilusti yli 800 yksikköä. Aikaisemmin ne olivat aina 550–700 yksikköä, Christer iloitsee.

Christer aikoo ehdottomasti jatkaa samaa rataa. Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen on hänen mielestään melko helppoa, jos pitää mielessä muutamat perusasiat ja miettii mitä lautaselleen ottaa.

*) Nimi muutettu

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja