Chilisatoa vielä täksi kesäksi? Näillä ohjeilla ehdit

Haaveiletko chileistä kotipuutarhassasi vielä tänä kesänä, mutta kylvö on jäänyt? Mikäli upotat sormesi multaan nyt, voit saada jopa satoa.

Vaikka chili yleensä kylvetäänkin jo tammi-helmikuussa, ei myyjä Kira Ryhti Plantagenista näe mitään syytä sille, etteikö tulista hedelmää voisi vielä huhtikuussakin laittaa itämään – ja saada vielä satoakin kesän loppuun mennessä.

Myöhäiseen kylvöön hän suosittelee jotain aikaista lajiketta, vaikkapa jalapenoa, tai perinteistä punaista pitkulaista. Kaikki on kiinni siitä, millaista haluaa syödä.

Lämpöä ja valoa

Jotta satoa sitten tulee, miten chiliä kannattaa lähteä kasvattamaan?

– Chilin siemenet ovat melko isoja, eivätkä ollenkaan vaikeita kylvää. Siemenet kannattaa laittaa pieniin, halkaisijaltaan alle sormen pituisiin ruukkuihin. Laittaisin yhteen ruukkuun muutaman siemenen, ne kyllä itävät jo aika hyvin, Ryhti neuvoo.

Itävät siemenet myös rakastavat lämpöä.

– Itse yleensä käytän minikasvihuoneita, jotta siemenet itävät ja kasvavat kunnolla. Myös lisävalo on tärkeää. Nyt päivät tosin jo valostuvat pikkuhiljaa, mutta lisävalo aina auttaa, jotta chileistä tulee tukevia ja hyvinvoivia.

Chilin siemen kannattaa kylvää kylvömultaan. Myöhemmin taimet siirretään hieman ravinteikkaampaan multaan. Nopeasti juuria luova kasvi on myös syytä siirtää vähän isompaan ruukkuun tai astiaan, jotta juurilla on taas uutta tilaa kasvaa.

Ryhdin mukaan chilien hedelmientekoajankohta riippuu täysin lajikkeesta.

– Jos kasvilla on todella hyvät olosuhteet, niin ensimmäisiin kukkiin kuluu aikaa noin kolme kuukautta. On myös pölytyksestä kiinni, tekeekö chili hedelmää.

Lue lisää

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja