Cheek-extra: Megatähti palaa lavoille! ”On annettava kaikki tai ei mitään”

Sokka irti – hän on täällä taas! Suomen suosituin artisti, rap-tähti Cheek jäi elokuussa 2014 tauolle mahtipontisten Olympiastadionin-keikkojensa saattelemana. Tänään lauantaina 22. elokuuta Cheek, oikealta nimeltään Jare Henrik Tiihonen, palaa keikkalavoille Tampereen Blockfest-tapahtumassa.


Suomen tämän hetken suurin poptähti Cheek palasi parrasvaloihin ryminällä. Hiphop-tähti julkaisi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Sä huudat -singlen ja kertoi samalla tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Lauantaina Tampereen Blockfestissä Ratinan stadionilla esiintyvä Cheek paljasti uuden singlen olevan ensimmäinen maistiainen lokakuun 16. päivänä julkaistavalta Alpha Omega -albumilta.

– Sä huudat -single heijastelee sitä avoimuutta, jolla olen tulevan albumin tekemässä. On olo, että on annettava kaikki tai ei mitään. Päätin antaa kaiken, Cheek tiivisti tiedotteessa.

Cheek suuntaa vuoden 2016 alussa 14 kaupunkia kattavalle jäähallikiertueelle.

– Olemme aloittaneet jo suunnitelmat jäähallikiertuetta varten. Syksyllä ei olla tekemässä keikkoja, koska laitetaan kaikki paukut jäähallikiertueeseen. Haluan antaa diggareille jälleen jotain ainutlaatuista ja tehdä asiat uudella tavalla, Cheek kuvailee.

Cheek spektaakkeli 1

Ennennäkemätön kiertue

Jäähallikiertue jatkaa siis Olympiastadionilla ja Helsingin Jäähallissa nähtyjä Cheek-spektaakkeleita.

Alpha Omega -kiertueen konserteissa Cheek esiintyy suuren taustayhtyeensä ja näyttävien erikoistehosteiden tukemana ainoastaan tätä kiertuetta varten mittatilauksena suunnitellulla lavalla.

Jäähallikiertue on poikkeuksellinen myös mittakaavaltaan, sillä Suomessa ei ole koskaan aikaisemmin toteutettu vastaavan kokoluokan areenakiertuetta.

Liput kiertueen konsertteihin tulevat myyntiin keskiviikkona 26. elokuuta 2015 kello 9. Katso kiertueaikataulu alta.

Alpha Omega Tour 2016

8.1.2016 Helsinki, Jäähalli

9.1.2016 Turku, HK Areena

15.1.2016 Rauma, Kivikylän areena

16.1.2016 Vaasa, Vaasa Arena

22.1.2016 Lappeenranta, Lappeenrannan jäähalli

23.1.2016 Joensuu, Joensuun jäähalli

29.1.2016 Hämeenlinna, Ritari-areena

30.1.2016 Mikkeli, Mikkelin jäähalli

5.2.2016 Jyväskylä, Synergia-areena

6.2.2016 Lahti, Isku Areena

12.2.2016 Kuopio, Kuopion jäähalli

13.2.2016 Tampere, Hakametsän jäähalli

19.2.2016 Rovaniemi, Lappi-Areena

20.2.2016 Oulu, Oulun Energia-areena

26.2.2016 Helsinki, Hartwall Arena

Mutta miten Cheek on raivannut tiensä Suomen suosituimmaksi artistiksi? Mitä kaikkea on tapahtunut viime vuosina?

Bensaa liekkeihin

Cheek eli Jare Tiihonen, 33, on rakentanut uraansa kärsivällisesti jo vuodesta 2001 lähtien. Omakustanteisen debyyttilevynsä räppäri julkaisi vuonna 2001. Vuosituhannen alussa Cheek räppäsi vielä enimmäkseen englanniksi. Ensimmäisen virallisen studioalbuminsa Avaimet mun kulmille hiphop-tähti julkaisi vuonna 2004.

Tähän päivään mennessä Cheek on julkaissut kahdeksan studiolevyä. Lokakuussa julkaistava Alpha Omega on siis artistin yhdeksäs virallinen pitkäsoitto.

Vuonna 2012 Cheek räjäytti potin seitsemännellä studioalbumillaan Sokka irti. Levyltä löytyneet duetot Sami Saaren ja Jonne Aaronin kaltaisten suosikkiartistien kanssa tekivät Cheekistä koko kansan tunteman nimen. Samana vuonna Cheek kutsuttiin myös tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle eli Linnan juhliin.

Vuonna 2013 julkaistu Kuka muu muka -albumi myi ilmestyttyään triplaplatinaa alle kahdessa viikossa. Syksyllä 2013 Cheek esiintyi kahtena peräkkäisenä iltana Helsingin jäähallissa. Molemmat keikat olivat loppuunmyytyjä.

Cheek spektaakkeli 15
All Over Press

Olympiastadionin hurmio

Yhteensä noin 80 000 ihmistä näki Cheekin esiintyvän Helsingin Olympiastadionilla 22. ja 23. päivä elokuuta 2014. Konsertit myytiin loppuun marraskuussa 2013 ja vieläpä ennätysajassa. Kotimainen sooloartisti ei ole koskaan aikaisemmin konsertoinut Olympiastadionilla, jolle mahtuu noin 40 000 katsojaa.

Kesällä 2014 Cheekin megasuosiosta nähtiin viitteitä jo Turun Ruisrockissa, jossa mies kyyditettiin keikkapaikalle poliisisaattueessa.

MTV.fi jututti suosikkiräppäriä ennen miehen kesän 2014 Ruisrock-keikkaa.

– Tajusin, etten ehdi millään. Jengiä valui ihan älyttömästi festarialueelle. Mietin, miten ehdin tänne ajoissa, Cheek kuvaili matkaa keikkapaikalle.

– Näin tien sivussa poliisin ja kävin sanomassa heille, että nyt olisi vähän kiire, sillä myöhästyn muuten sovituista haastatteluista. Ystävälliset herrasmiehet sitten heittivät minut tänne, Cheek selitti.


Räppärin stadionkeikkojen kunniaksi Kuka muu muka -levystä julkaistiin niin sanottu stadionversio, jolta löytyvällä Flexaa-biisillä Cheek räppää nuoruudestaan. Jare Tiihonen muistelee biisillä hurjaa nuoruuttaan riimitellen ”Teininä kauppasin ja hankin pirtuu”.

– Kaikki mitä sanon on aina totta, Cheek kuvaili riimejään.

Tiihonen muisteli haastattelussa hieman huvittuneena nuoruusvuosiaan.

– Silloin se meininki ei tuntunut jotenkin niin low-lifelta yhtään. Se oli vain ihan normaalia elämää, ei ollut fyrkkaa vaan painettiin Hämeenkadun yksiössä rahattomana. Siten riimittelin Kyyneleet-biisissä, Cheek kertoi haastattelussa.

– Tuli mietittyä, että hetkinen tosiaan, aika pitkä aika on siitä, kun pirtun kanssa läträttiin. Se kuvastaa aika kivasti sitä matkaa, miten on tultu tähän hetkeen.

Helsingin Olympiastadionin jättikeikkojen jälkeen Cheek ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän pituiselle tauolle.

Tauolla ympäri maailmaa

Hiphop-tähti otti sapatin aikana rennosti ja reissasi ympäri maailmaa. Cheek kuitenkin muisti ihailijoitaan pitkin välivuotta kertomalla tasaisin väliajoin sosiaalisessa mediassa tauon sujumisesta.

Tähti jättäytyi tauolle kaihoisissa tunnelmissa.

– Haikein mielin haluan vielä kerran kiittää ihmisiä tästä viikonlopusta! Mulle tää merkkaa yhden aikakauden loppua. Mä otan nyt vähän aikaa ja sit sopivan hetken koittaessa palaan takas näiden hommien äärelle, mies kirjoitti Olympiastadion-urakkansa päätteeksi.

Taukonsa aikana mies julkaisi useita kuvakollaaseja throwbackthursday-hashtagilla. 

Kuvissa mies poseerasi yleensä trooppisen upeissa maisemissa, niin rannalla kuin suurkaupungeissakin.

Joulukuun alussa Jare Tiihosen kaksosveli Jere Tiihonen julkaisi Instagramissa itsestään ja veljestään yhteiskuvan. Kuvan hashtagien mukaan veljeskaksikko oli tuolloin reissannut ainakin Kiinan Macaossa ja Hongkongissa sekä Thaimaan Bangkokissa.

Helmikuussa räppäri otti kantaa mediassa velloneisiin, itseään koskeneisiin huhuihin.

– Kuulin, että tulevista kuvioista on spekulaatiota juorulehdissä. Mä oon edelleen lomalla. Katotaan, katotaan! mies kuittasi.

Helmikuussa mies myös pyörähti Suomessa vastaanottamassa voittamansa Emma-pystit. Cheek palkittiin Erikois-Emmalla sekä Vuoden artisti- ja Vuoden musiikkivideo -Emmoilla.

Paluu parrasvaloihin

Cheek kuumotteli kesällä fanejaan julkaisemalla Instagramissa kuvan uusista tatuoinneistaan.

Pelkistetyssä kuvassa Cheek eli Jare Henrik Tiihonen poseerasi mustassa t-paidassa, joka paljasti kyynärtaipeiden alapuolelle sijoitetut tatuoinnit.

Oikean käden tatuoinnissa on kreikkalaisten aakkosten ensimmäinen kirjain alfa ja vasemmassa kädessä sen sijaan aakkosten viimeinen kirjain omega. Alfa symboloi alkua ja omega loppua. 

Cheek kertoi MTV:lle poteneensa luomisen tuskaa tehdessään kappaleita uudelle levylleen. Räppäri matkusti Los Angelesin Hollywoodiin valmistelemaan Alpha Omega -nimeä kantavaa levyä, mutta uusien kappaleiden luominen ei kuitenkaan sujunut ongelmitta.

Cheek spektaakkeli 17


– Alkuun en tuntenut paineita, kun lähdimme Los Angelesiin tuottajan kanssa. Minulla oli paljon ideoita. Se oli ihan hullua, kun tehtiin duunia hyvällä meiningillä ja kahden viikon kuluttua romahdin ihan täysin, että eihän tässä olla missään aikataulussa enää, Cheek kertoi.

Cheekin tuottaja Antti Riihimäki yritti rauhoitella artistiaan, mutta paineet olivat kovat.

– Mietin silloin, että kuukauden reissuun meni enemmän rahaa kuin mihinkään aiempaan levyyn. Budjetti ylittyi pelkästään reissukustannuksilla. Sekään ei pelkästään haitannut, vaan se, ettei kuukauden työ tuottanut yhtään biisiä.

– Alkoi tuntua, että osaako sitä mitään. Viimeisenä iltana makoilin sikiöasennossa lattialla ja mietin, etten ole ansainnut mitään, en osaa räpätä, mitä tämä tällainen on. Tuottaja sanoi, että hei, tämä ei ole nyt yhtään kivaa. Sanoin, että miten tämä voisi olla kivaa, kun en osaa mitään. Eihän se voi olla kivaa! Cheek kertasi kevään tapahtumia.

Kipuilusta Hollywoodin kukkuloilla jäi kuitenkin itämään monta hyvää biisinalkua, jotka päätyivät nyt jo lähes valmiille albumille.

– Levy vain yski. Kokemus oli mielenkiintoinen, sillä minulle ei ole käynyt aikaisemmin noin, Cheek sanoi.

Cheek kertoi löytäneensä Los Angelesissa itsestään uuden, taiteellisemman puolen. Muusikko yllättyi tästä, sillä hän korostaa olleensa vain tavallinen lahtelainen jätkä, joka kaveriporukan kovasta meiningistä innostuneena päätti ryhtyä räppäämään.

– Sitten yhtäkkiä olen jossain taiteilijahulluuksissa ja makaan lattialla luomisen tuskassa. Ei hitto, tällainen taiteilija musta on tullut, hän nauroi haastattelussa.

– Tunnen niin vahvasti, sitä se on. Olen aina pitänyt itseäni järki-ihmisenä, mutta nyt tajusinkin, että olen tosi vahvojen tunteiden ihminen. Yritän kontrolloida tunteita järjellä ja pitää niitä aisoissa, jotten tekisi vääriä ratkaisuja tai satuttaisi itseäni.

Tunteikas pitkäsoitto tulossa

Uusinta levyään mies kuvaili MTV Uutisten haastattelussa tunteikkaimmaksi tuotoksekseen tähän asti.

– Ajattelin, että ainoa mitä vielä voin tehdä ja mitä haluan tehdä, on avata itseäni levylle vielä enemmän. Menen menneisyyteen ja käsittelen sitä, mies paljasti.

MTV Viihteen haastattelussa Cheek kertoi, että hänellä on edelleen nälkää toteuttaa itseään.

– Minulla on nälkä toteuttaa jotain kerran vielä, kaapia ainakin kerran itsestäni jotain, mitä en ole aiemmin vielä antanut, mies totesi.

Sä huudat -single heijastelee menestyneen hiphop-tähden mukaan päänsisäistä ristiriitaisuutta.

– Kyllä, biisi heijastelee ristiriitaisuutta pään sisällä tästä kaikesta. Sitä lähtee etsimään itseään maailmalta, mutta sitten tajuaa, että on oltava takaisin siellä mistä lähti, takaisin kotona.

Cheek spektaakkeli 4

– Sitten kun palaa sinne, mistä lähti, sen tietää mikä siellä odottaa. Siellä on Jare sitä, Jare tätä, Jare, Jare, Jare. Mutta silti mä haluan olla siellä.

Cheek kertoi haastattelussa myös, että voiko megatähti antaa tunteilleen vallan menestyksellä keskellä. Uskaltaako hän esimerkiksi rakastua päätä pahkaa?

– Kyllähän mä aina noita juttuja pelkään. Olen aina ollut järki-ihminen sillä puolella. Oon ymmärtänyt olevani tunneihminen, joka suojelee tosi isoa tunneskaalaansa järjellä, Cheek kuvaili.

– Olen tosi tarkka tunteitteni valloilleen päästämisessä.

Raha-asioista kysyttäessä Cheek kertoo pyrkineensä pienestä pitäen tekemään järkeviä ratkaisuja.

– Olen esimerkiksi ostanut asunnon ennen autoa. Sitten kun on saanut peruspaketin kasaan, niin en ole ollut enää niin tarkka... Tai en mä tiedä, Tiihonen sanoi.

– Noista puhuminen on aina niin vaikeaa, kuten tiedät. Mutta kyllä mä pyrin elämään elämää ja nauttimaan siitä myös, jos taloudellinen tilanne sen mahdollistaa.

Mitä seuraavaksi?

Cheek on täyttänyt areenat ja stadionit sekä myynyt valtavia määriä levyjä. Käytännössä megatähti on saavuttanut kaiken, mitä artisti voi Suomessa saavuttaa.

Mikä on Jare Henrik Tiihosen seuraava liike? Nähtäväksi jää, mitä suosionsa huipulla oleva lahtelaisräppäri tekee Alpha Omega -albumin julkaisun ja kiertueen jälkeen.

Cheek
Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja