Charles Leclerciä tasapäisesti haastanut suomalaistoivo hautasi F1-unelmansa – maailmanmestaruuden jahtaaminen jatkuu toisaalla: "Muistan, kun johdin viimeistä kisaa ja Leclerc oli kakkosena"

Kartingkuljettaja Juho Valtanen, 24, kilpaili aikanaan tasaväkisesti Charles Leclerciä vastaan. Monacolaiskuljettaja on sittemmin noussut formulatähdeksi asti siinä missä Valtanen on haudannut oman F1-unelmansa, mutta kartingissa OK-luokan MM-pronssia saavuttaneen suomalaisen maailmanmestaruusjahti jatkuu.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Portugalin GP suorana 23.-25.10.
Pe: 1. harjoitukset klo 12.55, 2. harjoitukset klo 16.55
La: 3. harjoitukset klo 12.55, aika-ajot klo 15.55, ennakkotunnelmat klo 15.00
Su: Portugalin GP klo 15.05, ennakkotunnelmat klo 14.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Seitsemän Suomen mestaruutta voittanut Valtanen jätti tänä vuonna Suomen kilparadat taakseen ja on kisannut täysipainoisesti muualla Euroopassa. Vakuuttavia ajosuorituksia esittänyt suomalaiskuski juhli vasta viikonloppuna Saksan DKM-sarjan mestaruutta McLarenin tukemassa organisaatiossa TB Racing Teamissa.

– Hyvät fiilikset. Mestaruutta lähdettiin hakemaan, ja se voitettiin, Valtanen sanoo ja asettaa DKM-mestaruuden arvoasteikossaan kartingin MM-pronssin ja Suomen mestaruuksien väliin.

Kisaamista on muutenkin piisannut. Entisen F1-kuski Giorgio Pantanon Pantano Teamin riveissä Valtasen ohjelmaan tuli ajamista muun muassa EM-sarjassa, Rotax-sarjassa ja WSK Euro Seriesissä, jossa suomalainen sijoittui toiseksi. Kolmen viikon päästä odottaa jo kauden ykköstapahtuma: MM-kilpailu Portugalissa.

– Tosi kiireinen syksy on ollut. Viimeisiä ruvetaan vetelemään.

"Kaiken täytyy onnistua"

MM-kilpailua ennen Valtanen kisaa vielä Italian Adriassa ja ensi viikolla Portugalin MM-esikilpailussa.

– Siellä testaillaan eri asioita MM:ää varten ja nähdään, mitkä jutut toimivat.

Tavoite huipennukseen on yksiselitteinen: maailmanmestaruus.

– Sen mukaan lähdetään viikkoa rakentamaan. Ehjä kisa pitää saada kaikin puolin. Se on tosi pienestä kiinni, kun MM on kerrasta poikki. Kaiken täytyy onnistua.

Vuosi sitten Kauhavan Alahärmän PowerParkissa suomalaiset maailmanmestaruustoiveet nousivat korkealle, kun Valtanen ajoi paalupaikalle. Itse MM-finaalissa maailmanmestaruutta puolustanut italialainen Lorenzo Travisanutto onnistui kuitenkin tiukan taistelun jälkeen puristamaan ohi ja Valtanen taipui lopulta viidenneksi. Tuosta on jäänyt hampaankoloon.

– Harmittaahan se edelleen. Tsäänssi oli hyvä, ja sitten finaalissa tapahtui, mitä tapahtui. Ei voitettu mestaruutta eikä edes mitalia saatu.

MM-pronssinsa Valtanen saavutti vuonna 2017 Englannin Brandonissa.

"Formula 1 on mennyt"

Vaikka vuosi 2017 toi Valtasen toistaiseksi suurimman palkinnon, nuorukaisen suuri unelma, F1, alkoi karata liian kauas horisonttiin. Valtanen oli yhden Formula 4 -luokan Pohjois-Euroopan sarjassa ajetun kauden jälkeen joutunut palaamaan kartingin pariin, kun kyseinen sesonki ei sujunut toivotusti.

– Se on tavallaan askel taaksepäin. Jos formula ykkösiin tähtää, pitää mennä eteenpäin isompiin formulaluokkiin. En saanut enää rahoitusta helposti kasaan siinä kohtaa, kolmesti palkintopallille F4:n Pohjois-Euroopan sarjassa ajanut Valtanen sanoo.

Vuodet ovat vierineet. Valtasen ura on jatkunut kartingradoilla. Kun 24-vuotiaalta kuskilta kysyy, onko F1-unelma jo lopullisesti haudattu, hän vastaa tilanteen realistisesti tiedostaen.

– Kyllä se alkaa jo olemaan. Ikää rupeaa tulemaan ja kartingia vedellään vieläkin. Formula 1 on mennyt, juu.

"Hyvä, että pojat ovat päässeet formula ykkösiin"

Vuoren huipulle, formula ykkösiin, yltää lopulta minimaalinen joukko sinne hamuavista ja kaikkensa sen eteen tekevistä lupauksista. Tie on pitkä, kivinen ja mutkainen, varsinkin ilman miljonääritukijoita. 

Valtanen pohtii omaa uraansa positiivisin ajatuksin.

– Olen päässyt vetämään kartingia ympäri Eurooppaa ja saavuttanut MM-pronssin. Olen päässyt kuitenkin tekemään tätä hommaa, mistä tykkään. Ajamaan kilpaa. Se on pääasia.

Lupaavana kuskina pidetty Valtanen ajoi aikoinaan kilpaa joitain nykyisiä F1-kuskejakin vastaan. Vierellä oli Esteban Oconia ja nykyisiä kirkkaita formulatähtiä Max Verstappenia sekä Charles Leclerciä.

– Hyvä, että pojat ovat päässeet formula ykkösiin. Kovia nimiä vastaan on ajettu ja pistetty välillä niille kampoihinkin. Sitä on hauska muistella.

Vuosi 2011

Vuonna 2011 Valtanen kävi paikka paikoin kutkuttavaa kamppailua Leclercin kanssa FIA:n Academy Trophy -sarjassa, jossa kaikki ajavat samanlaisilla autoilla ja moottoreilla. Leclerc voitti sarjan mestaruuden ja Valtanen oli kolmas.

– Muistan, kun johdin silloin Sarnossa sarjan viimeistä kisaa ja Leclerc oli kakkosena. Tein pienen oman virheen, ja hän pääsi ohi, voitti sen kisan ja minä olin kakkonen. Silloin oli tiukkaa kisaa keskenään, Valtanen kertaa.

Valtanen ei noina aikoina miettinyt, että joku vastustaja tulisi luultavasti olemaan tuleva F1-kuljettaja. 

– Tiesin,että pystyn pistämään kampoihin. Leclerc ei ollut mikään superstara siinä luokassa, kun kaikilla oli identtiset vehkeet.

Leclerc juhli viime vuonna Ferrarilla F1-uransa kahta ensimmäistä voittoa. Verstappen on ajanut Red Bullilla toistaiseksi kaikkiaan yhdeksään voittoon. 

– Molemmathan ovat todella hyviä kuljettajia ja pystyvät voittamaan kilpailuja. Tänä vuonna Ferrari ei ole ollut hyvä, niin Leclerc ei ole nyt siihen pystynyt, mutta Verstappen on pystynyt pistämään välillä jopa Mersuille hanttiin, vaikka Mersuilla on todennäköisesti vähän parempi auto, Valtanen tuumii.

Intoa riittää

Jos yhteistyökumppanitkin sen mahdollistavat ja Valtaselle itselleen on jatkossakin luvassa autoa alle, suomalainen mielellään jatkaa uraansa tämän vuoden jälkeenkin. Tarkempien pohdintojen aika on kuitenkin MM-kilpailun jälkeen. 

– Intoa riittää. Niin kauan kuin saan ajaa, niin jatketaan, Valtanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja