Challenger-sukkula tuhoutui suorassa lähetyksessä 34 vuotta sitten – katso MTV:n uutiset turmaillalta: "Yhdysvaltoja kohtasi tänään sen avaruushistorian suurin katastrofi"

5:02
Challenger-avaruussukkula räjähti suorassa lähetyksessä 34 vuotta sitten – näin MTV uutisoi onnettomuudesta tammikuussa 1986

Tasan 34 vuotta sitten miljoonat televisiokatsojat todistivat suorassa lähetyksessä, kuinka Challenger-avaruussukkula muuttui tulipalloksi taivaalla. MTV kertoi suru-uutisista illan uutisissa kolme tuntia onnettomuuden jälkeen. Voit katsoa uutislähetyksen vuodelta 1986 yläpuolelta löytyvältä videolta.

– Yhdysvaltoja kohtasi tänään sen avaruushistorian suurin katastrofi, aloittaa uutisankkuri Pirkko Arstila.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA:n ylpeydenaihe, avaruussukkula Challenger oli räjähtänyt vain kolme tuntia aiemmin, vain 73 sekuntia laukaisunsa jälkeen. Vielä tuolloin asiaa ei tiedetty varmaksi, mutta kaikkien seitsemän miehistön jäsenen uskottiin kuolleen onnettomuudessa.

Yksi heistä oli opettaja Christa McAuliffe, jonka oli tarkoitus olla ensimmäinen siviili avaruudessa. Kuten varsinaisten astronauttienkin, hänen perheensä, eli aviomies ja 9- ja 6-vuotiaat lapset, olivat seuraamassa laukaisua paikan päällä avaruuskeskuksessa.

PR-temppu meni pieleen

Challenger ei ollut ensimmäisellä lennollaan, vaan se oli jo peräti 25. kerta, kun sukkula laukaistiin. Tällä kertaa sen tehtävänä oli kuljettaa satelliitteja ja kerätä tietoa Halleyn komeetasta.

Tuohon aikaan NASAlla oli kiire kerätä rahoitusta tutkimukselleen, ja laukaisuja tehtiin tiheään. Ensimmäisen siiviilin lennättäminen avaruuteen oli pr-tempaus, joka meni hirveällä tavalla pieleen.

Myöhemmin onnettomuustutkinnassa selvisi, että kylmäävä pakkanen ja inhimillinen virhe olivat aiheuttaneet räjähdyksen.

Laukaisulla oli kiire

Laukaisupäivänä lämpötila oli vain hieman plussan puolella. Apumoottorien tiivisteet, niin kutsutut O-renkaat, olivat temppuilleet jo aiemmin, ja insinöörit olivat varoittaneet käyttämästä niitä liian kylmässä. Mutta laukaisua oli jo lykätty pariin otteeseen, eikä NASAn johto enää antanut joustoa aikataulussa.

Noin 14 kilometrin korkeudessa, 73 sekuntia laukaisun jälkeen, Challenger räjähti ilmassa.

Kävi ilmi, että apumoottorien O-renkaat olivat pettäneet ja tuhansia asteita kuumat palokaasut pääsivät vapautumaan aiheuttaen räjähdyksen.

Avaruusohjelma pantiin jäihin turman jälkeen

Onnettomuustutkinnan mukaan NASAn johdolla ei ollut kunnollista kuvaa ongelmien vakavuudesta, koska siinä tapauksessa on epätodennäköistä, että he olisivat antaneet luvan laukaisuun. NASA pysäytti avaruusohjelman turman jälkeen ja arvioi uudelleen jokaisen pienenkin osan sukkuloista ja niiden moottoreista.

Prosessi kesti lähes kolme vuotta, ennen kuin sukkulalentoja jälleen jatkettiin vuonna 1988. O-renkaita ei enää turman jälkeen käytetty.

Myöhemmin myös selvisi, että miehistö ei kuollut räjähdyksessä, koska se osa sukkulasta selviytyi ehjänä.

Onnettomuustutkijoiden mukaan he olivat ehtineet aktivoida osan lisähappisäiliöistä räjähdyksen jälkeen, mutta painevaihtelun vuoksi he ovat menettäneet tajuntansa nopeasti, ennen kuin sukkulan osat putosivat Atlantin valtamereen.

Turmassa kuolivat astronautit Francis "Dick" Scobee, Mike Smith, Judith Resnik, Ron McNair, Ellison Onizuka, Greg Jarvis, sekä siviili McAuliffe.

MTV kertoi turmasta Kymmenen uutisisten lähetyksessään samana iltana. Voit katsoa uutislähetyksen tammikuulta 1986 yllä olevalta videolta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja