Cannonballin presidentiksi katsotulle miehelle 13 vuoden vankeustuomio laajassa huumejutussa: "Osoittaa tavanomaista suurempaa syyllisyyttä"

Cannonballin erikoisjoukko selitettynä 60 sekunnissa 1:03
Video: Cannonballin erikoisjoukko selitettynä 60 sekunnissa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi perjantaina lähes 20 ihmistä rangaistuksiin laajassa Cannonball-huumejutussa.

Pisimmän tuomion, 13 vuotta, sai Esko Olavi Eklund, 42, jonka oikeus myös katsoi olleen Cannonballin (CMC) johtaja rikosten tekoaikaan.

Oikeuden mukaan Eklund vastasi huumekaupan suunnittelusta, organisoinnista ja suurten erien tilaamisesta. Suuremman kiinnijäämisriskin tehtävät Eklund oikeuden mukaan jätti muiden ihmisten hoidettavaksi. Siitä huolimatta huumekaupan taloudellinen hyöty päätyi pääasiallisesti hänelle, oikeus sanoi.

– Eklund on hankkinut huumausaineen ja rahoittanut ostot sekä järjestänyt huumausaineen vastaanottamisen sekä CMC:n hierarkkista organisaatiota käyttäen CMC:n jäsenien avulla hoitanut huumausaineen levittämisen. Toiminta on ollut erityisen suunnitelmallista ja osoittaa tekijöissään tavanomaista suurempaa syyllisyyttä, tuomiossa kirjoitettiin.

Oikeus: CMC on järjestäytynyt rikollisryhmä

Toiseksi pisimmän tuomion, 10 vuotta vankeutta, sai Ilkka Antero Laakso, 37. Laakso myönsi oikeudessa olevansa CMC:n Hämeenlinnan-osaston turvallisuusvastaava, minkä lisäksi syyttäjä sanoi tämän olevan myös kansallisen tason upseeri.

Vaikka tarkempaa selvitystä upseeristosta ja sen asemasta CMC:n hierarkiassa ei oikeudessa saatu, oikeus kuitenkin katsoi näytetyksi, että Laaksolla oli rikosten tekoaikaan CMC:ssä tavallista rivijäsentä merkittävämpi rooli.

Jutussa liikkui eniten amfetamiinia ja kokaiinia. Syytteiden taustalla oli iso kansainvälinen operaatio, jossa Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI huijasi rikollisia eri maissa käyttämään kehittämäänsä Anom-viestintäalustaa.

Osalla syytetyistä rangaistusta kovensi se, että oikeus katsoi heidän tehneen rikokset osana järjestäytynyttä rikollisryhmää eli CMC:tä. Myös aiemmin CMC on useissa tuomioissa katsottu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus ei nähnyt syytä arvioida asiaa toisin, vaikka oikeudessa syytetyt väittivät muun muassa, että vuonna 2017 kerhossa olisi luovuttu esimerkiksi sisäiseen hierarkiaan kuuluneista upseeriarvoista.

Cannonballin lakkauttamiskanteen käsittely on kesken

Syyttäjät jättivät viime vuonna Päijät-Hämeen käräjille kanteen CMC:n ja sen alayhdistys Squad 32:n lakkauttamiseksi. Pääkäsittely lakkauttamiskanteesta alkaa huhtikuun lopulla.

Lakkauttamiskanteessaan syyttäjät katsovat, että vuonna 1991 Helsingissä perustettu Cannonball on rekisteröimätön yhdistys, jonka toiminnan määräävänä ja pääasiallisena tarkoituksena on rikosten tekeminen.

CMC on vaatinut lakkauttamiskanteen hylkäämistä ja sanoo, ettei se ole yhdistyslaissa tarkoitettu kielletty yhdistys, vaan moottoripyöräkerho, jonka lähes 200 jäsenestä suurella osalla ei ole rikosrekisteriä.

Lakkauttamisasiassa Eklund kiisti edustavansa CMC:tä tai olevansa edes sen jäsen. Sen sijaan kaksi muuta miestä toimitti oikeuteen väliintulohakemuksen, jossa toinen heistä sanoi olevansa Cannonballin presidentti ja toinen sen jäsen.

Kuun alussa Päijät-Hämeen käräjäoikeus päätti, että presidentiksi ilmoittautunut mies voi edustaa CMC:tä lakkauttamisoikeudenkäynnissä. Aiemmin syyttäjät olivat myöntäneet olevan mahdollista, että puheenjohtaja on vaihtunut.

Lue myös:

    Uusimmat