Cannesissa palkittu elokuva syntyi improvisaationa: "Ohjaaja laatii käsikirjoitukset vain rahoittajien iloksi"

The Square saapuu elokuvateattereihin 1:56

Claes Bang esittää perjantaina ensi-iltansa saavassa ruotsalaiselokuvassa arroganttia museopomoa.

Keväällä Claes Bang, 50, oli vielä melko tuntematon näyttelijä. Hänen näkyvin roolinsa oli ollut Silta-sarjan kakkoskaudella pinnallisena naistenmiehenä.

Cannesin elokuvajuhlat muuttivat tanskalaisnäyttelijän elämän. Ruotsalaisen Ruben Östlundin elokuva The Square voitti pääpalkinnon, Kultaisen palmun. Bang näyttelee siinä pääosaa, ylimielistä museonjohtajaa Christiania. Arkisista tilanteista kasvaa farssimainen pyörre, jossa pomolta menee maine ja työ.

– Tilanteet sinänsä eivät ole kovin erikoisia. Vasta tapahtumaketjuna elokuva on hurja, Bang pohtii.

The Square

– Ohjaaja-käsikirjoittaja Ruben Östlundin (s. 1974) viides pitkä elokuva. Göteborgilaisen Östlundin aiemmista elokuvista tunnetaan etenkin Turisti (2015) ja Play (2013).

– The Square voitti Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun. Edellinen Cannesin ruotsalaisvoittaja oli Alf Sjöberg elokuvallaan Neiti Julie vuonna 1951.

– Tukholmassa tapahtuvassa satiirissa näyttelevät Claes Bangin ohella amerikkalainen Elisabeth Moss, joka tunnetaan Mad Men- ja The Handmaid's Tale -sarjoista, sekä britti Dominic West, joka on nähty sarjoissa The Affair ja Langalla.

– Östlundin improvisaatiometodiin kuuluu kohtausten uusiminen jopa kymmeniä kertoja. "Ruben uuvuttaa näyttelijöitä, kunnes annamme periksi ja unohdamme näyttelemisen", Claes Bang kuvailee.

– Östlundin elokuvat tunnetaan valtasuhteiden käsittelystä ja provosoivuudestaan. Maahanmuuttajapoikien tekemiä ryöstöjä käsittelevää Playta kritisoitiin Ruotsissa myös rasismista.

– Se pakottaa katsojan miettimään, toimisimmeko itse yhtään järkevämmin tällaisissa tilanteissa. Christian pyytää anteeksi lähinnä omantuntonsa rauhoittamiseksi, mutta onko se kovin harvinaista?

The Squaressa on nykytaiteen kritiikkiä, mutta ennen kaikkea satiiria yhteiskunnasta ja länsimaiden liberaalin keskiluokan ajattelutavoista.

– Mielestäni tämä on tarkka kuvaus Ruotsista ja Tanskasta. Näemme itsemme hyväntekijöinä ja uskomme olevamme juuri ne tyypit, jotka kohtelevat muita hyvin, Bang kuvailee.

– Mutta meillä on sokeat pisteemme: jos joku pyytää kadulla apua, eikö reaktio usein ole, että juuri tänään en ehdi.

Ohjaajan omakuva

Elokuva syntyi pitkälti improvisaationa, jossa Östlund esitteli tilanteen ja näyttelijät keksivät omat repliikkinsä.

– Ruben sanoo, että hän laatii käsikirjoitukset vain rahoittajien iloksi, Bang sanoo virnuillen.

Bang ei ole varma, esittääkö hän Östlundin alter egoa. Ohjaaja on avoimesti puhunut, kuinka useat kohtaukset ovat hänen omasta elämästään.

– En ole varma, onko tämä Rubenin painajainen siirrettynä valkokankaalle, Bang pohtii.

– Mutta elokuvasta tekee vaikuttavan se, että joka kohtaukseen voi kuvitella itsensä. Ei tämä koskettaisi, jos tämä olisi vain sarja outoja tilanteita.

Museonjohtaja kaivaa omaa kuoppaansa huomaamattaan. Hän käyttää valtaansa väärin, toimii omia arvojaan vastaan ja lopulta hyväksyy museon umpikyynisen mainoksen, josta tulee kansallinen kohu.

– Hän on korkeamoraalinen ja idealismista puhuva tyyppi, joka kuitenkin tekee jatkuvasti tyhmiä asioita, Bang kuvailee.

– Emme kai voi ihan pitää tyypistä, joka myös tönäisee lapsen alas portaita.

Naurettavat Cannes-paineet

Östlundin julkiseen persoonaan kuuluu itseironia. Kun hänen edellinen elokuvansa Turisti ei vastoin odotuksia päässyt Oscar-ehdokkaaksi, ohjaaja julkaisi koomisen YouTube-videon pettymyksestään ja suurista odotuksistaan.

Kun The Squarea kuvattiin, Östlund jo ajatteli kiihkeästi Cannesia, Bang paljastaa.

– Hän puhui Cannesista aivan koko ajan! Ruotsissa lehdistötilaisuudessaan ennen Cannesia Östlund totesi tähdänneensä kilpasarjaan jo kymmenen vuoden ajan, ja sanoi, että hän lähtee festivaaleille voittamaan. Puheet olivat suuria jo siksi, että Cannesin elokuvajuhlat ovat maailman arvostetuimmat ja Östlund oli kelpuutettu kilpasarjaan ensimmäistä kertaa.

Bang kuvailee, kuinka ohjaaja kuvauksissa toisteli hyvin onnistuneiden kohtausten olevan Cannesin arvoista tavaraa.

– Sanoin hänelle, että lopettaisit, aiheutat pahaa onnea, näyttelijä muistelee nauraen.

– Ruben kai kasaa itselleen paineita suoriutuakseen paremmin. Hän tosiaan ajatteli koko ajan, että hänen pitää ylittää Cannes-rima.

The Square saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina 17. marraskuuta.

Katso kohtauksia elokuvasta artikkelin aluessa sekä alla.

The Square palkittiin Cannesissa 1:36

Lue myös:

    Uusimmat