Mainos

Bussikuskin arki lumimyräkän keskellä: "Työtä saa tehdä 110-prosenttisesti"

Monet autoilijat ovat joutuneet ajamaan hyvinkin haastavissa oloissa pitkin Etelä-Suomea pöllyävän lumen ja liukkaiden teiden takia. Mutta vielä rutkasti haastavampaa on ollut raskaan kaluston kuljettajilla.

MTV Uutiset haastatteli bussiyhtiö OnniBusin kuljettajaa, Ria Salosta. Salonen on ollut tänäänkin ajamassa lumisateisessa aamuruuhkassa Tampereelta Helsinkiin ja takaisin. 

-Kyllä tässä on saanut 110-prosenttisesti työnsä tehdä tänään. Tämän päivänen keli on kuljettajalle raskas. Tie on liukas ja tuuli ottaa pahasti suuren bussin kylkeen kiinni, toteaa Salonen.

Salonen painottaa turvallisuuden ja maltin tärkeyttä. Aikataulut eivät lumikaaoksessa ole etusijalla vaan se että kaikki pääsevät turvallisesti perille.

Salonen sanoo, että hänen ajamissa busseissa on talvisin käytössä ensiluokkaiset kitkarenkaat. Renkaat eivät jää sutimaan tyhjää liukkaallakaan tien pinnalla, kunhan muistaa lähteä liikkeelle maltillisesti.

-Lähdetään liikkeelle hitaasti ja varmasti. Ei saa panikoitua. Tämä on tekniikkalaji, jossa harjoitus tekee mestarin.

Raskaat ajoneuvot ovat tulleet Saloselle tutuiksi. Bussikuskina hän on työskennellyt vuoden ajan. Tätä ennen hän on toiminut kuljetusalalla useiden vuosien ajan. Tutuksi ovat tulleet niin rekat kuin pakettiautotkin.

Salosen mielestä bussin kuljettajana työskentely on haastavampaa kuin vaikkapa rekan ajaminen.

-Bussin kuljettamisessa vastuu on suuri. Siellä on ihmisiä kyydissä, kun taas rekalla kuljetetaan vain tavaraa. Tärkeintä tässä on se, että kaikki pääsevät turvallisesti perille.

Tänään paluumatkalla Helsingistä Tampereelle Salosen bussi oli hieman myöhässä. Hänen mukaansa matkustajat ovat ymmärtäneet tilanteen hyvin ja olleet ymmärtäväisiä.

-Tärkeää on se, että varaa tällaisella kelillä matkustamiseen riittävästi aikaa, Salonen toteaa.

Sen sijaan muut autoilijat eivät tunnu aina ymmärtävän maltillisuuden tärkeyttä hankalissa ajo-olosuhteissa.

-Oli keli mikä tahansa, niin aina löytyy joku hurjastelija, joka luulee hallitsevansa autonsa. En kyllä ihmettele kolareita. Pitäisi muistaa ajaa järkevästi, Salonen toteaa.

-Ja sitten löytyy niitä kuskeja, jotka ajavat ensin kovaa ohi ja sitten jarruttavat bussin edessä. He eivät ymmärrä, että bussi ei pysähdykään niin nopeasti, hän jatkaa.

Salonen hyppää bussin ratin taakse taas huomenna. Luvassa on jälleen haastavaa ajokeliä pöllyävän lumen keskellä.

-Nyt vain levätään, että jaksaa taas ajaa huomenna hyvin. 

Katsomo-video ei ole saatavillaMainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.