Bussikuski nostaa esille asian, jossa matkustajat voisivat kunnostautua: "Yleensä heti huomautan, että nyt ei sovi"

Moni ei tule välttämättä ajatelleeksi, että linja-autoissa ei varsinaisesti saisi juoda tai syödä lainkaan omia eväitään.

Yksi asia, missä bussimatkustajat voisivat Helsingin seudun liikenteen bussilinjoja ajavan kuljettaja Frank Ahrenbergin mukaan kunnostautua, on omien eväiden syöminen ja juominen linja-autossa.

– Se on sellainen asia, mikä on vähän luisunut. Muistan kun olin pieni poika ja tulin matkustajana linja-autoon, ei olisi tullut kysymykseenkään, että linja-autoissa olisi syönyt ja juonut. Se on muuttunut paljon, Ahrenberg sanoo.

Nykyisin ihmiset tuntuvat ottavan ennemminkin itsestäänselvyytenä sen, että linja-autossa nimenomaan saisi syödä ja juoda, vaikka kieltomerkit tästä ovat näkyvillä.

Ensisijaisesti kiellon takana ovat juuri turvallisuussyyt, sillä äkkijarrutuksen seurauksena kuuma kahvi saattaa lentää edellä istuvan niskaan.

– Se on kuljettajan vastuulla, Ahrenberg muistuttaa.

Tölkit jäävät pyörimään lattialle

Vajaat viisi vuotta linja-autonkuljettajana työskennellyt Ahrenberg ajaa pääsääntöisesti aamuvuoroja.

– Aamuisin ihan aikuiset ihmiset tulevat linja-autoon kahvimukin kanssa. Niissähän on kyllä yleensä kannet tai sitten heillä on pieni termospullo, mistä he juovat kahvinsa, Ahrenberg kertoo.

Ahrenbergin mukaan linja-autossa voi kuitenkin tulla vastaan tilanne, jossa kuljettaja joutuu jarruttamaan voimakkaasti ja samalla mahdollisesti puhelinta selaava matkustaja hörppii kahviaan ja lopputuloksena kahvit lentävät helposti jonkun muun niskaan.

– Se vaara on aina olemassa. Jos tulee matkustaja etuovesta niin, että huomaan kahvikupin, missä ei ole kantta, silloin yleensä heti huomautan, että nyt ei sovi.

Sama koskee Ahrenbergin mukaan myös alkoholijuomia.

Runkolinjoissa matkustajat voivat kuitenkin tulla bussiin sisälle myös keski- ja takaovista, jolloin kuljettajalla ei ole tilanteesta enää samanlaista kontrollia kuin pelkästään etuovesta sisään tulevissa linja-autoissa.

Poikkeus juomiseen linja-autossa on Ahrenbergin mukaan kesähelteet, jolloin ainakin veden juomisen pitäisi olla luvallista.

Osa linja-autolla matkustavista nuorista juo runsaasti varsinkin energiajuomia, eikä Ahrenberg ole heitä omien sanojensa mukaan kieltänytkään.

Tölkeillä ja pulloilla on usein vain paha tapa jäädä pyörimään bussin lattialle, samoin kuin käytetyillä nikotiinipusseilla, ja ne poimii sieltä pois kuljettaja tai viimeistään siivooja.

Katso myös: Osaatko antaa linja-autolle riittävästi tilaa? Näin paljon se sitä vaatii

Osaatko antaa linja-autolle riittävästi tilaa? Näin paljon se sitä vaatii 8:36
Autoliiton videolla annetaan ohjeita linja-auton huomioimiseen liikenteessä. Linja-auton kohtaamiseen liittyy useita tilanteita, joissa henkilöauton kuljettajan on oltava valmis joustamaan omista oikeuksistaan.

Lue myös:

    Uusimmat