Rahankeräysrikoksista syytetty Brother Christmas oikeudessa – nykyinen perussuomalaisten kansanedustaja kiistää syytteet: "Kaikille lahjoittajille tarjottiin vastiketta lahjoituksestaan"

3:21
MTV Uutisten toimittaja Tiia Palmén seuraa oikeudenkäyntiä Järvenpäässä.

Hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin Ari Koponen asteli tänään Järvenpäässä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen puimaan järjestön rahankeräyksiä koskevia rikossyytteitä.

Brother Christmasin toimintaan liittyen nostettiin syytteitä rahankeräysrikoksista viime keväänä. Syytettynä on yhdistyksen keulahahmona toiminut Ari Koponen ja kaksi yhdistyksen hallituksen jäsentä. 

Ari Koposta vastaan on lisäksi nostettu erillinen syyte liittyen hänen toiminimeensä Ari Koponen Events.

Koponen on nykyään perussuomalaisten kansanedustaja.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rahoja käytettiin avustustempauksiin

Syyttäjä luki oikeudessa syytteet kahdesta rahankeräysrikoksesta Brother Christmasina tunnetulle Ari Koposelle.

Ensimmäinen rikos tapahtui syyttäjän mukaan loppuvuonna 2016.

Syytteen mukaan Ari Koponen laittoi tuolloin Ari Koponen Events-toiminimellään mesenaatti-verkkosivustolla toimeen rahankeräyksen ilman asianmukaista rahankeräyslupaa.

Rahoilla oli tarkoitus toteuttaa avustustempauksia suomalaisille perheille joulukuussa 2016.

Syyttäjän mukaan keräykseen osallistui yli 400 tahoa ja rahaa kerättiin lähes 24 000 euroa.

Lahjoittaja sai halutessaan jonkinlaisen pienen lahjan vastikkeeksi, mutta syyttäjän mukaan vastike oli täysin mitätön ja kyse oli rahankeräyksestä, johon Ari Koponen Eventsillä ei ollut lupaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yhdistyksellä ei ollut rahankeräyslupaa

Toinen rahankeräysrikos tapahtui syyttäjän mukaan tammi-heinäkuussa 2017.

Tuolloin Ari Koponen ja kaksi muuta Brother Christmas-yhdistyksen hallituksen jäsentä laittoivat syyttäjän mukaan pystyyn rahankeräyksen vastoin rahankeräyslakia. Yhdistyksellä ei ollut rahankeräyslupaa.

Ari Koponen toimi yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.

– Yhdistys on keräysvetoomusten yhteydessä markkinoinut pinssejä, rintanappeja ja rannekkeita ja rahan lahjoittaminen on pyritty esittämään vastikkeellisena, syyttäjä kertoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan rahaa kerättiin lahjoittajilta yhteensä 180 000 euroa. Useimmat lahjoittajat eivät edes ole halunneet ottaa lahjoitusta vastaan tarjottua pientä lahjaa.

– Vain noin 20 000 euron edestä on haluttu lahja. Tässä ei missään nimessä ole ollut kyse normaalista tavaranmyynnistä, vaan peitellystä rahankeräyksestä, syyttäjä kertoi.

Rahankeräys tapahtui muun muassa Brother Christmasin Facebook-sivujen kautta. Yhdistys on kerännyt apua muun muassa sairaille lapsille.

Kaikki kiistävät syytteet

Ari Koponen ja kaksi muuta yhdistyksen hallituksen jäsentä kiistävät syytteet.

– Ari Koponen ei ole pannut tahallaan pystyyn rahankeräystä ilman rahankeräyslupaa. Olennaista on, että kyse on ollut vastikkeellisesta tuotteiden ja palveluiden myymisestä. Kaikille lahjoittajille on tarjottu vastiketta lahjoituksestaan, Koposen asianajaja korosti oikeudessa.

Ei viitteitä varojen käyttämisestä väärin

Aiemmin poliisi tutki yhdistykseen liittyen myös törkeitä kirjanpitorikoksia, mutta niistä syyttäjä ei nostanut syytteitä.

Syyttäjä kommentoi aiemmin tiedotteessaan huhtikuussa, että yhdistykseen kohdistuneessa erityistarkastuksessa ei löytynyt viitteitä siitä, että yhdistyksen varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen tarkoituksen mukaiseen toimintaan.

Asiassa syytetäänkin tapahtuneen vain rahankeräysrikoksia vuosina 2016 ja 2017.

Koponen ja kaksi muuta syytettyä ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Koponen on kuvaillut syytteitä "täydellisen mitättömiksi" ja "arpajaishallinnon käynnistämäksi hiusten halkomiseksi".

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja