Brother Christmasin viimeinen sana: Uutuuskirjassa annetaan rajua kritiikkiä mediaa kohtaan – ”Toimittajat suorastaan päättivät tuhota minut”

Brother Christmas -kohu tuhosi Ari Koposen terveyden – Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja vastaa, onko medialla liikaa valtaa 9:05
Katso miten Ari Koponen sekä Julkisen Sanan Neuvoston puheenjohtaja kommentoi uutuskirjan väitteitä MTV uutisille.

Brother Christmas -kohun käänteitä käsittelevän uutuuskirjan mukaan hyväntekeväisyysjärjestön nokkamies Ari Koponen joutui median kohtuuttoman hyökkäyksen kohteeksi. MTV Uutiset tavoitti sekä Koposen että kirjassa tikun nokkaan nostetun Helsingin Sanomat kommentoimaan kohua.

Tänään julkaistu Tapaustutkimus: Brother Christmas – Parran takana ei ollutkaan roisto -kirjassa syvennytään seikkaperäisesti Ari Koposen luotsaaman hyväntekeväisyysjärjestön ympärillä paisuneeseen kriisiin, joka sai alkunsa viime vuonna Helsingin Sanomissa julkaistuista artikkeleista.

Kirjan mukaan artikkelit loivat liian heppoisin perustein mielikuvan Koposesta rikollisena.

MTV Uutiset tapasi nykyään perussuomalaisten kansanedustajana toimivan Koposen eduskunnassa ennen kirjan julkaisua. Koponen kertoo olevansa valmis jättämään kohun taakseen. Kirja edustaakin ”Koposen viimeistä sanaa”.

– Olen oppinut sen, että median kanssa täytyy olla varovainen. Medioiden kiristynyt kilpailu tuottaa harmittavan usein ala-arvoista journalismia, kuten erityisesti Helsingin Sanomien ja Seuran osalta on tullut todistettua.

Kirja kritisoi, HS kiistää

Kirjassa kritisoidaan ennen kaikkea helmikuussa 2018 julkaistua Helsingin Sanomien artikkelia, josta koko kohu lähti liikkeelle.

Kirja kuvaa artikkelia negatiivissävytteiseksi, syyttäväksi ja vihjailevaksi. Kirjan mukaan artikkeli loi Brother Christmasista mielikuvan roistona ilman varsinaista todistusaineistoa.

MTV Uutisten tavoittama Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka kiistää kirjan esittämän kritiikin. Hänen mukaansa kohuartikkeli perustuu poikkeuksellisen laajaan ja perusteelliseen tiedonhankintaan.

– Selvitystyötä tehtiin yli puolen vuoden ajan. Kirjoitus ei ollut johdatteleva, eikä vihjaileva, vaan perustui lehden luotettavina pitämiin faktatietoihin, kertoo Mukka.

Kirjan mukaan kohun aloittaneen lehtijutun lähteenä on käytetty kostonhimoista tahoa, jonka luotettavuutta olisi tullut tarkastella kriittisemmässä valossa.

HS:llä on tästäkin eri näkemys. Mukan mukaan kaikkiin artikkelissa käytettyihin lähteisiin on suhtauduttu kriittisyydellä, ja myös itse Koposta on kuultu usean otteeseen.

– HS ei missään oloissa antaudu koston tai minkään muunkaan henkilökohtaisen kampanjan välikappaleeksi.

– HS toi Brother Christmasin toiminnasta julki uutta, yhteiskunnallisesti merkityksellistä tietoa. Lukijat pystyivät tältä pohjalta arvioimaan, vaikuttavatko uudet tiedot heidän luottamukseensa hyväntekeväisyystoimintaa kohtaan.

Kohun keskellä hyväntekeväisyysjärjestö joutui myös poliisin syyniin. Viime vuoden syyskuussa oikeus katsoi Koposen syyllistyneen rahankeräysrikokseen ja hänet määrättiin maksamaan sakkoa runsaat 1 000 euroa.

Rikosepäilyt törkeästä kirjanpitorikoksesta eivät näytön puutteen vuoksi johtaneet syytteisiin.

Koponen pitää median toimintaa kohtuuttomana. Kirjassa kerrotaan, että tapaus murensi Koposen terveyden ja pahimpina aikoina hän harkitsi jopa itsemurhaa.

– On ollut surullista katsoa, kuinka omassa tapauksessani muutamat toimittajat suorastaan päättivät tuhota minut.

Saako media riepotella liikaa?

Vastajulkaistun kirjan on kirjoittanut Brother Christmasin tiedottajana kohun aikana toiminut Tomi Lindblom. Koponen kertoo, että Lindblom halusi vihdoin tuoda kaikki jutun taustat esille.

Kirjassa käydäänkin seikkaperäisesti läpi muun muassa sähköpostikirjeenvaihtoa medioiden ja Koposen välillä.

– Kyse ei ole siitä, että joku olisi rikkonut jotain lakia ja että kirjan teko olisi jotenkin riippuvainen siitä, mitä poliisi tutki tai mitä ei. Moraalisuus, laki ja korkeatasoinen journalismi eivät kulje käsi kädessä, Lindblom kommentoi MTV Uutisille.

Koponen teki tutkintapyynnön HS:n artikkelista. Se ei kuitenkaan koskaan edennyt esitutkintaan. Kirja nostaakin esille kysymyksen siitä, onko medialla Suomessa liikaa valtaa.

– On syytä kyseenalaistaa, onko viranomaistyössä tai lainsäädännössä jotain vikaa, jos tällaiset asiat eivät etene poliisissa edes esitutkintaan vaan poliisi toteaa heti ensitöikseen, että tällainen lehtikirjoittelu ja yksityishenkilön mediariepottelu on aivan sallittua, kommentoi Lindblom.

Hyväntekeväisyystoiminta jatkuu

Brother Christmas -järjestö on kaikesta huolimatta toiminnassa, mutta paljon aiempaa pienimuotoisempana. Koponen kertookin, että hän tekee kansanedustajan uransa ohessa myös hyväntekeväisyystyötä. Pukin parta ei siis ole jäänyt pysyvästi hyllylle.

Rahankeräyslupaa järjestö ei ole saanut tuomion vuoksi, mutta yhdistys toimii myymällä Brother Christmas -tuotteita verkkokaupassa.

Kirjan myötä Koponen haluaa sulkea kohun kannet lopullisesti.

–En kanna enää kaunaa. Ei ole järkeä lähteä toimimaan silmä silmästä mentaliteetilla. Siinä sokeutuvat kaikki.

Lue myös:

    Uusimmat