Brittivirus vie nyt nuorempiakin tehohoitoon Suomessa – Uudellamaalla jo 70 prosenttia tartunnoista johtuu virusvariantista: "Teholla on pian varsin ahdasta"

11:21
Helsingin koronatartunnoissa raju nousu – Hus:n Lasse Lehtonen raotti, mikä tähän on johtanut.

Brittivariantti on nyt Uudellamaalla valtavirus ja se vie tehohoitoon entistä nuorempia potilaita.

Pääkaupunkiseudun koronatilanne huononee yhä ja lauantaina Helsingissä todettiin päiväkohtainen ennätys tartunnoissa, 274 tartuntaa. Vantaalla tilanne on asukaslukuun suhteutettuna sitäkin synkempi.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan tällä hetkellä Hus-alueella teholla on 21 potilasta ja sairaalahoidossa 61 koronapotilasta.

– Tehohoitopotilaiden määrä on lisääntynyt ja on todellakin pelättävissä, että näillä tartuntamäärillä viikon tai puolentoista päästä teholla on varsin ahdasta. Koronapotilaita todennäköisesti tulee ihan samassa suhteessa lisää kuin tartuntojakin.

Lehtosen mukaan koronatesteihin on hakeuduttu lomista huolimatta hyvin. Testeihin pääsee silti edelleen nopeasti ja tulokset tulevat noin puolessa vuorokaudessa.

Testituloksista selviää myös tieto, onko koronatartunta todennäköisesti variantin aiheuttama vai ei.

Tällä hetkellä noin 70 prosenttia koronatartunnoista Hus-alueella on varianttien aiheuttamia. 

– Viime viikon luvuista noin 70 prosenttia oli jotain varianttia eli se on jo Uudenmaan alueella valtavirus, tämä brittivariantti.

Brittivariantin tiedetään olevan herkemmin tarttuva. Se näyttäisi myös vievän teholle entistä nuorempia. 

– Tällä hetkellä nuoria tulee jonkin verran enemmän tehohoitoon. Kun on kyse tarttuvammasta virusmuunnoksesta, niin tartuntoja on enemmän, silloin sairaala- ja tehohoitoon joutuvia on enemmän. Mutta kyllä kieltämättä maailmalta on tullut tuloksia, että brittivariantti voi aiheuttaa myös vakavampaa tautimuotoa. Ja sitä kautta olla nuorille vaarallisempi kuin aiempi virustyyppi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja