Brittitutkimus: Joka seitsemännellä koronan sairastaneella lapsella oireita vielä kuukausien jälkeenkin

Koronatartunnan pitkittyneiden jälkioireiden seuraukset yltävät pitkälle tulevaisuuteen 1:54
Katso video: MTV Uutiset uutisoi elokuussa pitkittyneiden koronaoireiden seurauksista.

Koronatartunnan saaneilla lapsilla voi ilmetä koronaoireita vielä kuukausia positiivisen koronatestin jälkeen, vaikka suurin osa ei sairastakaan tautia vakavana.

Oireista kärsii noin joka seitsemäs lapsi, osoittaa keskiviikkona julkaistu University College Londonin ja Englannin kansanterveyslaitoksen (Public Health England) tutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin pitkän koronan eli long covid  -oireyhtymän esiintymistä 11–17-vuotiaiden ikäryhmässä.

Tutkimuksen mukaan tartunnan saaneilla ilmeni kaksi kertaa todennäköisemmin kolme tai useampi koronaan viittaavaa oiretta kuin negatiivisen testituloksen saaneilla vielä neljä kuukautta testaamisen jälkeen.

Tutkimuksessa oli mukana yli 3 000 lasta, joilla oli todettu koronatartunta tammi-maaliskuun 2021 aikana ja samankokoinen vertailuryhmä negatiivisen testituloksen saaneita. 

Vaikka tulokset vihjaavatkin, että jopa yli 30 000 alaikäisellä esiintyisi koronaoireita vielä kuukausia tartunnan jälkeen, long covidin esiintyvyys nuorten ikäryhmässä oli odotettua pienempi. 

Tutkimustuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkijoiden mielestä koronarokotusten laajentaminen 12-15-vuotiaisiin tulosten perusteella olisi epätodennäköistä, sillä rokotuksen antamasta suojasta long covidia vastaan ei vielä riittävästi tietoa. 

Lue myös:

    Uusimmat