Brittisaaren natsihistoria synkissä kuvissa: Orjatyönä kaivetuissa tunneleissa valmisteltiin sariini-iskuja mantereelle

Englannin kanaalin saariin kuuluvan Alderneyn toisen maailmansodan aikainen historia on synkkä. Saksa miehitti saaren melkein viideksi vuodeksi, ja toi sinne tuhansia vankeja orjatyöhön.

Alderneyn vakituinen väestö – noin 1500 ihmistä – evakuoitiin sodan aikana saarelta. Saksalaiset miehittivät saaren ja perustivat sinne työleirejä ja keskitysleirin kesällä 1940. Juutalaisten lisäksi saarelle tuotiin ainakin venäläisiä ja puolalaisia sotavankeja.

Vankeja käytettiin työvoimana saaren rakentamiseen Adolf Hitlerin suunnitelmien mukaiseksi. Alderneystä piti tulla osa Hitlerin valmistelemaa linnoitusketjua. Saareen rakennettiin bunkkereita, tunneleita ja pommisuojia.

Rakennelmat tehtiin käsipelillä kaivaen. Saarella oli työssä tuhansia vankeja, mutta lähteestä riippuen lukemat vaihtelevat suuresti. Viimeisimmät arviot puhuvat neljästä tuhannesta orjien tavaoin työskennelleestä vangista.

Saarella myös valmisteltiin ohjusiskua liittoutuneiden tukikohtaan Etelä-Englantiin, missä valmistauduttiin Normandian maihinnousuun. Iskussa oli tiettävästi aikomus käyttää sariini-kaasua, vaikka se jo tuolloin kielletty kemiallinen ase.

Antautui viimeisten joukossa

Alderneyn saaren saksalaiset antautuivat vasta kahdeksan päivää muun Saksan antautumisen jälkeen. Saari ehti olla saksalaisten hallinnassa hieman alle viisi vuotta.

Saarta jäi siivoamaan joukko saksalaisia sotilaita englantilaisten johdolla, mutta siitä huolimatta saaren muuttunut ilme ja rakennusten kunto järkytti saaren paluumuuttajat. Jopa talojen ovet oli poltettu muun polttopuun puutteessa.

Nykyään Alderneyn saarella asuu noin 2000 ihmistä ja se on matkailukohde. Saarella on lentokenttä, golfrata ja lukuisia majoitusta ja muita turistipalveluja tarjoavia yrityksiä.

Saaren synkästä toisen maailmansodan aikaisesta historiasta on yhä runsaasti merkkejä. Näihin kuuluvat myös tunnelit, joita saksalaiset kaivattivat vangeillaan.

Lähteet: Visit Alderney, Wikipedia, AOP

Lue myös:

    Uusimmat