Brittiperheellä erikoinen pakkomielle selfieihin: ”Me kaikki yritämme luoda perheistämme brändiä”

Psykologit varoittavat pakkomielteen selfieiden ottamiseen siirtyvän pelottavalla tavalla jälkipolvelle, kertoo Daily Mail.

Sosiaalinen media on täynnä arjen onnellisimpia hetkiä, joiden jakaminen onkin mieluisaa. Perheonnen hehkuttaminen voi kuitenkin mennä liian pitkälle.

Daily Mailin haastattelema nelihenkinen Anderson-Richardsonin perhe kertoo ottaneensa pelkästään tänä vuonna itsestään 5 000 selfieitä. Jopa perheen 6-vuotias Lily-May hallitsee täydellisen selfien ottamisen. Lily-May ottaa myös paljon kuvia itsestään kavereidensa kanssa.

– Pyydän aina äitiä laittamaan kuvia Instagramiin ja Facebookiin. Se on tosi jännittävää ja tykkään siitä, että kaikki voivat nähdä hassuja kuviamme ja tulla iloisiksi.

Tytär kertoo ilahtuvansa kuvien saadessa paljon tykkäyksiä.

Some aiheuttaa paineita

Selfieiden ottaminen ja niiden sosiaaliseen mediaan lataaminen ei ole kuitenkaan täysin vaaratonta. Erityisesti nuorten tyttöjen ja poikien ahdistuksen on linkitetty liittyvän yhä enemmän omaan kehonkuvaan.

Sosiaalisen median kuvia vertaillaan herkästi keskenään ja omaa ulkonäköä arvotetaan kuvienn saamien tykkäysten ja kommenttien perusteella. Paineita kokevat yhä vain nuoremmat lapset, mikä on erittäin huolestuttavaa.

Vanhemmat puolestaan vertailevat itseään vanhempana muihin äiteihin ja isiin. Onnellisten perhekuvien jakaminen vahvistaa siten imagoa onnellisesta perheestä. Lisäksi koska kuvien tavoitteena on herättää huomiota sosiaalisessa mediassa tykkäyksin, kasvaa houkutus lavastaa tilanteita suureksi.

– Kuten moni muukin, olen hyvin valikoiva Facebookiin ja Instagramiin julkaisemieni kuvien kohdalla ja valitsen vain parhaat, sanoi perheenäiti Hayley.

Lavastetut kuvat puolestaan vääristävät todellista arkea.

– Tajuamatta sitä itse, me kaikki yritämme luoda perheistämme brändiä. En koskaan julkaisisi kuvia itsestäni huutamassa lapsilleni tai selfietä itsestäni tekemässä töitä koneelle keskellä yötä, Hayley myönsi Daily Mailille.

Ilmiö huolestuttaa myös psykologeja. Älyttömällä selfieiden napsimisella voi olla haitallisia vaikutuksia lapsen kasvulle: lapsille saattaa syntyä vääristynyt kuva omasta arvostaan.


Lähde: Daily Mail

***


Lue myös:

    Uusimmat