Brittinaisen alapää repesi yli 40 tuntia kestäneessä synnytyksessä – kipuja vielä kahden vuoden jälkeenkin: "Se on tabu aihe"

Järkytyitkö kumppanisi muuttuneesta vartalosta raskauden ja synnytyksen jälkeen? Miehet vastaavat 0:39
Järkytyitkö kumppanisi muuttuneesta vartalosta raskauden ja synnytyksen jälkeen? Miehet vastaavat.

Mishan alapää repesi synnytyksessä vakavasti. Hän kertoo tapauksen vaikuttavan elämäänsä vielä vuosienkin jälkeen.

Misha Clarke synnytti poikansa jo vuonna 2018. Hän kuitenkin kertoo edelleen kärsivänsä kivuista, joita synnytyksessä tapahtunut repeämä aiheuttaa, kertoo Metro.  Nyt nainen haluaisi jakaa tietoa vaietusta aiheesta muille naisille.

– Haluaisin auttaa heitä ymmärtämään, että tämä asia, jonka he ehkä joutuvat kokemaan, ei ole mitään hävettävää tai noloa, hän kuvaa Metro-lehdelle.

"He sanoivat, että minussa on repeämä"

Englantilainen Misha synnytti esikoistaan kaksi päivää. Yli 40 tunnin rankan synnytyksen päätteeksi hän sai ihastuttavan vauvan rinnalleen.

– Koska olin saanut epiduraalin, en tuntenut repeämää tuolloin. Sitten vauvamme Cain saapui, ja olimme häkeltyneitä, Misha kuvaa.

– Kun minua sitten tutkittiin, he sanoivat, että minussa on repeämä.

Synnytys sai aikaan kolmannen asteen repeämän

Mishan mukaan kaksi kätilöä yritti ommella repeämää, mutta se osoittautui liian vakavaksi. Paikalle kutsuttiin lääkäri, jonka mukaan Mishalla oli kolmannen asteen repeämä.

Kolmannen asteen repeämässä välilihan lisäksi myös peräaukon sulkijalihas on repeytynyt osittain tai kokonaan. Kolmannen ja neljännen asteen repeämiä voivat aiheuttaa muun muassa pitkittynyt synnytyksen ponnistusvaihe, syntyvän lapsen suuri päänympärys tai muuten suuri koko. Repeämälle ei usein voida määritellä yhtä, tiettyä syytä.

Misha vauvoineen. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Koki rankkoja kipuja

Repeämä hoidetaan korjausleikkauksella. Myös Mishan tila korjattiin leikkauksessa, mutta se oli naisen mukaan vasta alkua.

– En koskaan kuvitellut, millaisissa kivuissa olisin jälkeenpäin. Se oli kauheaa polttelua. Saatoin tuskin istua, ja pelkkä käveleminen oli epämiellyttävää. Kipu lakkasi vain, jos seisoin paikallani, hän kuvailee.

– Yritin imettää, ja oli vaikeaa istua pojan kanssa. Ostin tyynyn lievittääkseni painetta.

Kokee edelleen kipuja toisinaan

Kolmessa kuukaudessa kivut alkoivat lientyä.

– Mutta koen edelleen joitain kipuja siellä vielä nytkin, kaksi vuotta myöhemmin, Misha paljastaa.

Hän yritti kivusta huolimatta nauttia elämästä ihanan Cain-pojan kanssa. Nyt perheeseen on syntynyt jo toinenkin lapsi; toisessakin synnytyksessä Misha sai pienen repeämän, joka tosin parantui helpommin. Hän haluaisikin jakaa avointa tietoa repeämistä.

– Se on tabu aihe, mutta synnyttämiskokemus tapahtuu monille naisille, eikä tätä pitäisi kaunistella. Meidän pitäisi puhua aiheesta raa'asti, jotta naiset tietävät, mitä odottaa, Misha kuvaa.

Repeämiä esiintyy enemmän ensisynnyttäjillä. Joidenkin tutkimusten mukaan synnytysasennon vaihtaminen selinmakuusta toisenlaiseen asentoon voisi vähentää niiden esiintyvyyttä. Mayo clinicin mukaan välihan pitäminen lämpimänä ja sen hierominen voivat myös joissain tapauksissa auttaa estämään repeämiä.

Lue myös:

    Uusimmat