Brittinainen käytti kiveä vuosien ajan ratsaille nousemisessa – olikin yli 16 000 euron arvoinen pala antiikkia

Englantilaisesta puutarhasta löytyi historiallinen marmorilaatta, jota omistaja oli vuosien ajan käyttänyt apuna noustessaan hevosensa selkään. Woolleys & Wallis -huutokauppa arvioi esineen olevan yli 16 000 euron arvoinen.

Brittinainen käytti lähes 10 vuotta isoa ja painavaa kiveä apunaan ratsaille nousemisessa, kunnes hän eräänä päivänä huomasi sen pinnassa kaiverrusta.

Laatta oli ollut pitkään mudan peitossa. Ajan kuluessa lika oli alkanut irrota ja paljasti lopulta kiveen hakatut köynnökset ja kirjoituksen, kertoo Daily Mail.

Paikalle kutsuttu arkeologi arvioi pituudeltaan yli puolimetrisen marmorilaatan olevan peräisin 100-luvulta –luultavasti tuon ajan Kreikasta tai Vähä-Aasiasta. Omistaja yllättyi kuulleessaan, että oli vuosien ajan noussut hevosen selkään 15 000 punnan arvoiselta kiveltä.

Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Marmorilaatta saattaa olla tuliainen satojen vuosien takaa

Kivi kaivettiin esiin Whiteparishin kaupungista 20 vuotta sitten. Siellä laatta oli lymyillyt 1960-luvulla rakennetun omakotitalon kivipuutarhassa. Nainen siirsi lian peitossa olevan mutta käytännölliseksi kokemansa laatan hevostallinsa liepeille.

Woolley and Wallisin antiikkiasiantuntija Will Hobbs arvelee, että laatta päätyi alun perin Englantiin aateliston Grand Tour -sivistysmatkojen mukana. Yläluokan pojat tekivät 1700–1800-luvuilla matkoja Keski- ja Etelä-Eurooppaan sekä Lähi-itään.

On yhä mysteeri, miten marmorilaatta päätyi eteläisessä Englannissa sijaitsevaan puutarhaan. Huutokauppatalo on pyytänyt yleisöltä apua asian selvittämiseksi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat