Brittimediat: Boris Johnson paljastaa brexit-suunnitelmansa pian EU-johtajille – "Viikon loppuun mennessä tiedetään, onko sopimus mahdollinen"

Pääministeri Rinne: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa –"Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku" 2:14
Pääministeri Rinne: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa – "Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku"

Britanniassa pääministeri Boris Johnsonin odotetaan paljastavan lähipäivinä EU-johtajille yksityiskohtaisen brexit-suunnitelmansa, kertovat brittiviestimet.

Pääministerin odotetaan toimittavan kirjallisen suunnitelman sen jälkeen, kun hän on pitänyt puheen konservatiivien vuosikokouksessa keskiviikkona.

Telegraph-lehden mukaan suunnitelma saatetaan paljastaa EU-johtajille jo tiistain aikana. Lehti kertoo, että pääministerin suosima vaihtoehto niin sanotulle backstop-järjestelmälle saatetaan EU-johtajien tietoon puhelimitse ennen hänen kokouspuhettaan.

Financial Times kirjoittaa, että Johnsonin odotetaan julistavan keskiviikon puheessaan backstop-varajärjestelmän kuolleeksi ja haastavan EU-johtajia hyväksymään Britannian vaihtoehdon sille.

Backstopin tarkoitus on turvata Irlannin rajan avoimuus EU-eron jälkeen, jos muuta keinoa ei löydy.

Sopimus edelleen mahdollinen

EU:lla ja Britannialla on valmiiksi neuvoteltu erosopimus, mutta se ei ole mennyt läpi Britannian parlamentissa backstopin takia. Varajärjestelyä on vierastettu, koska se voi jättää Britannian EU-eron jälkeen osittain EU-sääntelyn piiriin.

Pääministeri Johnson on sanonut, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa, oli sopimusta tai ei.

– Viikon loppuun mennessä tiedetään, onko sopimus mahdollinen, yksi Johnsonin tukijoista sanoi Financial Timesille. 

Lue myös:

    Uusimmat