Brittikuninkaallisten varallisuus julki – kohuissa rypenyt prinssi Harry on kaksi kertaa William-veljeään rikkaampi

6:52
Prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättivät brittihovin skandaalin saattelemana lähes kaksi vuotta sitten.

Brittikuninkaalliset ovat odotetusti miljonäärejä.

Britannian kuninkaalliset ovat jatkuvasti suurennuslasin alla - ja niin ovat heidän tulonsakin.

Luksuselämää elävän kuningasperheen varallisuus on jakanut mielipiteitä kansan keskuudessa vuosikymmenien ajan. Aika ajoin julkiseen keskuteluun nouseekin kysymys siitä, onko perinteikkäällä monarkialla enää tarpeellista paikkaa yhteiskunnassa. 

Monet kuninkaalliset kuitenkin työskentelevät myös yritysmaailmassa, jonka vuoksi perheen sisälläkin on huomattavia eroja varallisuuden suhteen. Yahoo Finance arvioi ja listasi brittikuninkaallisten omaisuuden. Summat on ilmaistu Yhdysvaltojen dollareissa. 

Herttuatar Camilla- 5 miljoonaa dollaria

Listauksen häntäpäähän jää Camilla Parker Bowles. Cornwallin herttuattarena tunnetun Camillan varallisuudeksi arvioidaan olevan noin 5 miljoonaa dollaria.

Herttuatar on ollut naimisissa prinssi Charlesin kanssa huhtikuusta 2005 lähtien. Pariskunnalla ei ole tiedettävästi avioehtoa. Parker Bowlesin kerrotaan olevan ystävällinen ja nöyrä persoona, joka pitää itse huolen omista rahoistaan.

Prinsessa Beatrice - 10 miljoonaa dollaria

Prinssi Andrew'n ja Sarah Fergusonin vanhimman tyttären prinsessa Beatricen tiedetään työskentelevän täyspäiväisesti liike-elämän parissa. Työnsä lisäksi prinsessa tunnetaan erityisesti koulutuksen suojelijana. Prinsessa onkin aktiivisesti mukana monissa eri säätiöissä, joiden tehtävä on taata laadukasta koulutusta. 

Prinsessa Eugenie - 10 miljoonaa dollaria

Prinsessa Eugenien arviolta 10 miljoonan dollarin omaisuuden huhutaan tulevan kuningatar Elisabetinja hänen isoisoäitinsä kuningataräiti Victorian perustamista rahastoista. Lisäksi prinsessan tuloihin vaikuttaa hänen eronneiden vanhempiensa perustama säätiö.

Eugeniella on kuitenkin myös omat tulonsa. Hänellä on taidehistorian ja englantilaisen kirjallisuuden tutkinnot, jonka lisäksi hän on työskennellyt Lontoossa apulaisjohtajana taidegalleriassa.

Herttuatar Catherine - 10 miljoonaa dollaria

Herttuatar Catherine tunnetaan kuninkaallisen tittelinsä lisäksi yrittäjäperheestään. Middletonien omistama Party Pieces on arviolta 50 miljoonan dollarin arvoinen. Tällä hetkellä ei ole tiedossa se, saako herttuatar itse yrityksestä tuloja. Herttuattaren pettämätön muotitaju on luonut hänestä kansainvälisesti tunnetun ja arvostetun muoti-ikonin.

Prinssi Philip - 30 miljoonaa dollaria

Tämän vuoden huhtikuussa edesmenneen prinssi Philipin omaisuudeksi arvioitiin noin 30 miljoonaa dollaria.

Prinssi palveli Britannian kuninkaallisessa laivastossa vuosina 1939–1953. Hän oli myös taitava lentäjä - prinssi keräsikin yhteensä yli 5 900 lentotuntia 44 vuoden aikana.

Monarkian vakiintuneiden sääntöjen ja määräysten vuoksi Philip ei koskaan ottanut kuninkaan arvonimeä.

Prinssi William - 30 miljoonaa dollaria

Prinssi Williamin varallisuus kasvoi merkittävästi vuonna 2012, kun hän peri äitinsä prinsessa Dianan kuolinpesästä odotetusti noin 12,3 miljoonaa dollaria.

William työskenteli aikaisemmin helikopterilentäjänä 62 000 dollarin vuosipalkalla, jonka hän lahjoitti kuitenkin kokonaan hyväntekeväisyyteen.

Nykyisin prinssi työskentelee kokopäiväisesti kuninkaallisena. Hän on kruununperimysjärjestyksessä toisena heti isänsä prinssi Charlesin jälkeen.

Herttuatar Meghan - 60 miljoonaa dollaria

Pukumiehet-sarjan entinen näyttelijä ja brittihovin mielipiteitä jakava jäsen, herttuatar Meghan, on onnistunut nostamaan varallisuuttaan huomattavasti viime vuosina.

Vielä hetki sitten herttuattaren netto-omaisuudeksi arvioitiin 10 miljoonaa dollaria, mutta nykyään arvio on noin 60 miljoonaan dollaria. Arvio perustuu herttuattaren ja prinssi Harryn kaupallisiin projekteihin.

Pariskunta solmi hiljattain 100 miljoonan dollarin tuotantosopimuksen striimauspalvelu Netflixin kanssa, jonka lisäksi he tekivät 18 miljoonan dollarin podcast-sopimuksen Spotifyn kanssa. Lisäksi Meghanin lastenkirja The Bench julkaistiin aiemmin tänä vuonna.

Prinssi Harry - 60 miljoonaa dollaria

Prinssi Harryn netto-omaisuus kasvoi huomattavasti hänen täytettyään 30 vuotta vuonna 2014. Tuolloin prinssi peri arviolta 12,3 miljoonan dollarin perinnön edesmenneen äitinsä prinsessa Dianan kuolinpesästä isoveljensä tapaan.

Tällä hetkellä prinssi asuu puolisonsa herttuatar Meghanin kanssa 14,7 miljoonan dollarin tilalla Montecitossa Kaliforniassa. Prinssin omaisuuteen vaikuttaa niin ikää tuottoisat sopimukset Netflixin ja Spotifyn kanssa. 

Prinssi Charles - 100 miljoonaa dollaria

Kruununperijänä tunnetun prinssi Charlesin omaisuuteen vaikuttaa hänen arvoasteikkonsa brittiperheessä. Tuloihin vaikuttaa myös prinssin tittei Cornwallin herttuana. Hänellä on oikeus rahakkaaseen herttuakuntaan, jota ylläpitävät julkiset varat, hyväntekeväisyys ja yksityiset lahjoittajat. 

Kyseinen herttuakunta maksaa prinssin sekä hänen lastensa kuluja. Herttuakunta omistaa myös runsaasti maata, jossa sijaitsee asuin- ja liikekiinteistöjä sekä jokia ja rannikkoa.

Prinssin varallisuus kasvanee huomattavasti tämän perittyä kruunun äidiltään kuningatar Elisabetilta.

Kuningatar Elisabet - 600 miljoonaa dollaria

Kuningattaren henkilökohtainen omaisuus koostuu muun muassa perintökoruista, taiteesta, Sandringhamin kartanosta ja Balmoralin linnasta.

Lisäksi kuningatar hallinnoi lähes 28 miljardin dollarin edestä varoja, jotka kuuluvat Crown Estate -kokoelmalle. Crown Estate on kuningaskunnan kokoelma maita ja omistuksia, jotka kuuluvat Britannian hallitsijalle.

Kyisesen kokoelman omaisuus ei ole kuitenkaan kuningattaren myytävissä, vaikka kuninkaallisperhe nettoaakin Forbesin mukaan 25% Crown Estaten tuloista. Esimerkiksi 31.3.2020 päättyneellä tilikaudella Crown Estate teki 475 miljoonan dollarin voiton.

Lähde: Yahoo

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja