Britannian koronakaranteeni säikäytti Ranskassa lomailevat britit – tuhannet pyrkivät kotiin ennen lauantaiaamun määräaikaa

5:02
Katso video: Britannia aloitti rajun laihdutuskampanjan koronan vuoksi.

Britannian tuore koronakaranteenimääräys sai tuhannet Ranskassa lomailevat britit pyrkimään pikaisesti takaisin kotiin.

Vaatimus 14 päivän omaehtoiseen karanteeniin jäämisestä tulee voimaan lauantaina aamuyöllä kello neljältä paikallista aikaa.

Brittien virrasta takaisin kotiin kertovat muun muassa yleisradioyhtiö BBC ja Guardian-lehti. Ranskassa on noin 160  000 brittiläistä lomailijaa, arvioi Britannian liikenneministeri Grant Shapps BBC:lle perjantaina.

–  Viimeinen asia mitä haluamme on se, että ihmiset palaavat ja tuovat tartunnat mukanaan, Shapps sanoi.

Britannia päätti karanteenivaatimuksesta torstaina sen jälkeen, kun Ranskassa oli vahvistettu noin 2  670 uutta koronavirustartuntaa. Luku on korkein sitten toukokuun.

Ranska on brittien keskuudessa suosituin lomakohde Espanjan jälkeen. Espanja poistettiin turvallisten maiden listalta heinäkuun jo lopussa.

"Ei varaa olla kahta viikkoa poissa töistä"

Kotiinpaluuruuhkan vuoksi esimerkiksi Englannin kanaalin alla kulkevat junavuorot oli perjantaina myyty loppuun, lentoliput maksoivat maltaita ja Ranskassa tiet ruuhkautuivat lautoille pyrkivistä brittiautoilijoista, mediat kertovat. Lauttavuoroja lisättiin matkustamisen helpottamiseksi.

Kanaalin alittavaa tunnelia hallinnoivan Eurotunnel-yhtiön mukaan 12  000 ihmistä yritti ostaa junalippuja tunnin sisällä sen jälkeen, kun Britannian uusista rajoituksista kerrottiin torstai-iltana. Yleensä lipunostajia on vastaavana aikana joitakin satoja.

Yrittäjä Tom Duffell kertoi BBC:lle perheen loman Nizzassa loppuneen muutaman päivän etuajassa.

–  Siemailimme illalla cocktaileja, kun yhtäkkiä esiin lävähti uutinen, ja sitten olikin ryntäys varaamaan lentoja, Duffell kuvaili.

Viime hetken lennot kotiin maksoivat nelihenkiselle perheelle noin 800 puntaa, Duffell kertoo.

–  Ei meillä ole varaa olla kahta viikkoa poissa töistä.

Turvaväleistä ei tietoakaan

Duffellin mukaan turvaväleistä ei ollut enää mitään jäljellä siinä vaiheessa, kun ihmiset pyrkivät liikennevälineisiin ja kasaantuivat jonoihin lentokentälle.

Britannian uusin koronakaranteeni koskee myös esimerkiksi Hollannista ja Maltalta maahan palaavia.

Ranska on ilmoittanut harkitsevansa vastaamista Britannian toimiin. Hollanti puolestaan neuvoo välttämään muuta kuin välttämätöntä matkustamista Britanniaan, BBC kertoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja