Britannian EU-jäsenyysäänestys on käymässä todella täpäräksi – Kyllä- ja ei-leirit täysin tasoissa

Britannian Kyllä- ja Ei-leirit tasoissa 2:16

Kamppailu Britannian EU-jäsenyydestä on kiristynyt äärimmilleen. Tuoreissa mielipidemittauksissa kyllä- ja ei-leirien kannatuslukemat ovat nyt käytännössä tasan.

Lontoossa kampanjoidaankin kiivaasti epävarmojen äänistä. Kampanjakeinoiksi on valjastettu muun muassa Brexit-elokuva ja Kyllä-hampurilainen.

Euroeron puolesta kampanjoivan Get Britain Out -järjestön päätutkija Chris Carter on innoissaan.

– Alamme suoraan sanottuna olla jo aika itsevarmoja, Carter hymyilee leveästi.

– Vielä hetki sitten ihmiset vähättelivät koko ei-kampanjaa ja väittivät, että sillä ei ole mahdollisuuksia. Sitten luvut alkoivatkin päästä tasoihin. Kyllä-puoli on ottanut kovimmat aseensa käyttöön, Obaman varoittelupuheet ja valtionvarainministeriön luvut – ja niiden tuloksena yhä useampi siirtyykin ei-puolelle, Carter iloitsee.

Britannian EU-äänestyksestä näyttääkin tulevan todella tiukka. Tuorein mielipidetiedustelukooste "Poll of polls" näyttää kyllä- ja ei-puolille tasan 50-50 -kannatuslukemia. Koosteeseen on laskettu kuusi tuoreinta mielipidetiedustelua.

Mahdottomasta voikin tulla mahdollista.

Cameronilla tiukat paikat

Pääministeri David Cameronille tilanne on erityisen tukala.

Cameronin konservatiivipuolue joutui pahaan välikäteen vuoden 2015 vaaleissa, kun Britannian itsenäisyyspuolue UKIP näytti keräävän hätkähdyttävän äänisaaliin. UKIP mm. kuulutti kampanjassaan, ettei Britannia ole saanut sanoa kantaansa EU:sta vuoden 1975 jälkeen, jolloin se päätti pysyä unionissa.

Tuolloinkin kyse oli täsmälleen ottaen Euroopan talousyhteisö ETY:stä, ei nykymuotoisesta Euroopan unionista, jota UKIP pitää liittovaltiomaisena ja byrokraattisena.

Vaaliahdingossaan Cameron joutui lupaamaan EU-kansanäänestyksen, jos voittaa vaalit. Tuon lupauksen seurauksia Cameron kantaa nyt. Monien poliittisten analyytikkojen mukaan Cameronin pääministeriys on ohi, jos Britannia äänestää ei.

Äänestys pidetään 23. kesäkuuta.

Mustamaalaus- ja pelottelukampanjat käynnissä

Kampajakannatusten hakeutuessa tasalukemiin äänenpainot koventuvat. Tämä näkyy mm. lehtien otsikoissa, ja molemmat osapuolet syyttävät kilvan mediaa puolueelliseksi.

– Punta romahtaisi ja inflaatio räjähtäisi, kuuluttaa sanomalehti The Guardian.

– Hallitus kohtelee kansaa kuin idiootteja, mitä Brexitiin tulee, otsikoi puolestaan The Telegraph.

Ei-puoli on myös joukkorahoittanut oman elokuvan nimeltä Brexit the Movie.

Euroeron keulakuva, Lontoon pormestari Boris Johnson esiintyy mielellään jättimäisen kyltin edessä. Se huutaa: "350 000 000 puntaa joka viikko!"

Valtion tilastokeskus on tosin kyseenalaistanut tämän EU-hintalapun todenmukaisuuden, mutta se ei estä sitä pompsahtamasta jatkuvasti esiin kampanjassa.

Pääministeri Cameron puolestaan on saanut omaan kampanjaansa vaikutusvaltaista vetoapua Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalta, joka totesi, ettei Britannia saisi mitään neuvotteluetua Yhdysvaltoihin päin EU:n ulkopuolelta.

Ei-puoli on raivostunut Obaman osallisumisesta keskusteluun.

– Se on todellakin puuttumista sisäisiin asioihin! On aivan selvää, että Obama pyrkii tekemään vain palveluksen Cameronille, tuhahtaa Get Britain Out -kampanjan päätutkija Chris Carter.

Monet epäröivät vielä

Vaikka kyllä- ja ei-leirit ovatkin tasoissa, niiden välille putoaa vielä paljon epävarmoja, joiden ääniä havitellaan nyt kiivaasti.

Amir Sanchez toivoo Britannian pysyvän EU:ssa.

– Kyllä, ehdottomasti. Emme voi elää kuin saarella, vaikka tämä maantieteellisesti onkin saari, Sanchez toteaa.

Kahden pojan äiti Lynn Howell kannattaa eroa.

– Nyt tuntuu, että maa ei liiku. Mikään ei oikein mene eteenpäin. Jos eroamme, tulisi ehkä työpaikkoja, Howell perustelee.

– Minulla on kaksi poikaa, jotka eivät ole kumpikaan saanet töitä koulujen jälkeen. Siihen pitää tulla muutos.

Moe Clark puolestaan valittaa puolueettoman tiedon puutteesta ja pelottelukampanjoista.

– Maahanmuuttajat kuulemma jyrävät meidät jos pysytään EU:ssa mutta bisnes kuulemma loppuu kokonaan, jos lähdetään. Kaikki on pelkkää arvailua. Kaipaisin jotain todellista tietoa, Clark toivoo.

Lue myös:

    Uusimmat