Britannian pääministerikisa sai ensimmäisen ehdokkaansa – parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt ilmoittautui mukaan

Britannian pääministeri erosi – Mikä Trussin talousohjelmassa meni pieleen? 4:52
Akatemiatutkija Timo Miettinen kertoo, mikä Liz Trussin talousohjelmassa meni pieleen.

Kaikkien ehdokkaiden nimet ovat selvillä maanantaina iltapäivällä. Ehdokkaalla on oltava vähintään 100 kansanedustajan tuki takanaan.

Britanniassa parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt ilmoittautui perjantaina ensimmäisenä konservatiivipoliitikkona kisaan pääministerin paikasta.

Hän sanoi Twitterissä lähtevänsä puoluejohtaja- ja pääministerikisaan yhdistääkseen maan, täyttääkseen lupaukset ja voittaakseen seuraavat parlamenttivaalit.

Britanniassa on käynnissä kiivastahtinen kisa pääministerin paikasta konservatiivipoliitikkojen välillä. Pääministeri Liz Truss ilmoitti torstaina erostaan oltuaan vallassa vain kuutisen viikkoa, ja viikonlopun aikana saataneen lisätietoa siitä, kuka on vahvimmilla hänen seuraajakseen.

Konservatiivipuolue järjestää kisan puoluejohtajan ja pääministerin paikasta tavallista tiukemmalla aikataululla. Trussin valinta heinäkuussa erostaan ilmoittaneen Boris Johnsonin seuraajaksi kesti lähes kaksi kuukautta, mutta nyt prosessi aiotaan viedä läpi noin viikossa tai jopa nopeammin.

Trussin seuraajaehdokkaiden on ilmoittauduttava viimeistään maanantaina Suomen aikaa kello 16:een mennessä. Ehdokkaalla on oltava vähintään 100 kansanedustajan tuki.

Johnsonin paluu mahdollinen, Wallace ei lähde kisaan

Vahvana ehdokkaana on pidetty entistä valtiovarainministeriä Rishi Sunakia, joka hävisi puheenjohtajuuden Trussille puolueen jäsenäänestyksessä syyskuun alussa. Sunak varoitti jo tuossa kampanjassa Trussin talouslupausten tuhoisista seurauksista

Britannian puolustusministeri Ben Wallace ilmoitti perjantaina, että on kallistumassa tukemaan edellisen pääministerin Boris Johnsonin paluuta maan pääministeriksi. Samalla pääministeriehdokkaaksi itsekin spekuloitu Wallace ilmoitti, että ei itse aio tavoitella paikkaa.

Myös tuore valtiovarainministeri Jeremy Hunt on esiintynyt spekulaatioissa, mutta hän on jo sanonut, ettei asetu ehdolle. Mahdollisena ehdokkaana on pidetty myös keskiviikkona eronnutta sisäministeri Suella Bravermania.

Kärkiehdokkaita kehotetaan sopimaan keskenään

Konservatiivikansanedustaja ja entinen ministeri Tim Loughton kehotti BBC:n haastattelussa "neljää suurta" eli Sunakia, Mordauntia, Huntia ja Wallacea sopimaan yhteisestä ehdokkaasta, jotta puolue välttää riitaisan kisan ja pääsee ulos nykyisestä kaaoksesta.

Loughtonin mukaan puolueen eri siipien pitäisi vakavassa taloustilanteessa laittaa egonsa sivuun ja tehdä yhteistyötä.

Osa konservatiiviedustajista on jo ilmaissut tukensa joko Johnsonille, Sunakille tai Mordauntille.

Opposition työväenpuolue puolestaan vaatii uusien vaalien pitämistä. Työväenpuolueella on ylivoimainen gallupjohto, joten uudet vaalit merkitsisivät todennäköisesti vallanvaihtoa.

Talouskriisin keskellä kärvisteleviä brittejä poliittinen draama ei huvita

Samalla kun brittipolitiikan vauhdikkaat käänteet aiheuttavat ihmetystä ja huvitustakin maailmalla, monia tavallisia kansalaisia tilanne Britanniassa ei naurata.

Brittien sietokyky on ollut jo valmiiksi koetuksella, sanoo Skotlannin Glasgow'ssa asuva, johtajana E2 Tutkimuksessa toimiva asiantuntija Mari K. Niemi STT:lle. Ensin koronapandemian, sitten Ukrainan sodan ja nyt talouskriisin vuoksi.

Ruoan ja energian hinta on noussut Britanniassa hurjaa vauhtia. Niemen mukaan kansalaisten näkökulmasta poliittinen draama tuntuu kaoottiselta ja pelottavaltakin tilanteessa, jossa monet kaipaisivat vakautta.

– Tämä tulee niin lähelle ihmisten arkea. Kansalaiset pohtivat, onko heillä varaa ostaa ruokaa ja lämmittää asuntojaan. Ihmiset ovat todella vihaisia, ja huoli toimeentulosta nousee esille monissa arkipäivän keskusteluissa, Niemi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat