Britanniaa uhkaa historian pahin lama – tulevat säästötoimet "voivat rikkoa ihmisoikeuksia"

Britannian talous kuralla - kuinka mahdoton tehtävä uudella pääministerillä on? 8:23
Tutkija Antti Ronkainen kommentoi Britannian surkeaa taloustilannetta Uutisaamussa 27. lokakuuta.

Yhdistyneen kuningaskunnan keskupankki varoittaa Britannian ajautuvan mittaushistorian pisimpään taantumaan, uutisoi muun muassa BBC.

Keskuspankin mukaan Britannialla on edessään erittäin haastavat seuraavat kaksi vuotta. Työttömyyden se sanoo lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2025 mennessä.

Pankki näkee talouden laskusuhdanteen alkaneen jo kesällä. Se uskoo taantuman jatkuvan vuoden 2024 ensimmäiselle puoliskolle asti.

Se tarkoittaisi, että taantumasta tulisi 1920-luvulla alkaneen mittaushistorian pisin. Kahden vuoden yhtäjaksoista taantumaa voitaisiin kutsua jo laman määritelmällä.

Keskuspankki nosti torstaina korkoja 2,25 prosentista 3 prosenttiin, mikä on suurin nosto sitten vuoden 1989.

Koronnostolla pyritään hillitsemään hintojen nousua. Brittien elinkustannukset nousevat nopeimmin 40 vuoteen.

Huonin mahdollinen aika säästöille

Britannian tuore pääministeri Rishi Sunak on toteuttamassa suuria säästötoimia inflaation laukatessa. Marraskuun puolivälissä esiteltävään budjettiin odotetaan monen miljardin punnan leikkauksia.

YK:n köyhyysasioista vastaavan lähettilään Olivier de Schutterin mukaan säästöt voivat rikkoa kansainvälistä ihmisoikeussopimusta, uutisoi The Guardian.

De Schutterin sanoo, että esimerkiksi sosiaalietuuksiin tehtävät leikkaukset iskisivät kaikkein köyhimpiin perheisiin ja johtaisivat nälkään ja aliravitsemukseen.

– Tämä on huonoin mahdollinen aika tehdä tuon kaltaisia leikkauksia. Säästötoimia ei voi esitellä samaan aikaan, kun kansaa kohtaa elinkustannuskriisi. Veroja pitäisi nostaa rikkaille ja yrityksille, de Schutter sanoi lehdelle.

Päivitetty kello 23.40: Lisätty tieto pankin arviosta taantuman kestolle sekä laman määritelmä.

Lue myös:

    Uusimmat