Mainos

Britannia vähentänee joukkojaan Irakissa

Tällä hetkellä Britannialla on yli 7000 sotilasta Irakissa.

Britannia kaavailee joukkojensa vähentämistä Irakista usealla tuhannella ensi vuoden loppuun mennessä, sanoo Britannian puolustusministeri Des Browne. Kaavailuja pidettiin tähän asti selkeimpänä lupauksena joukkojen vähentämisestä ensi vuoden aikana.

Browne ei kertonut tarkkoja lukuja, mutta kertoi sotilaiden määrän vähenevän huomattavasti. Nyt Britannialla on noin 7200 sotilasta Etelä-Irakissa. Joukoista suurin osa on Basrassa ja sen ympäristössä. Shiiaryhmät taistelevat keskenään kaupungin hallinnasta, ja brittijoukkoja vastaan hyökätään aika ajoin.

Joukkojen vähentämistä on suunniteltu Brownen mukaan jo joitakin kuukausia.

- Olen pyytänyt selvittämään kaikki mahdollisuudet, jottei yhdenkään sotilaan tarvitse olla Irakissa pidempään kuin on välttämätöntä, Browne sanoi.

Britannia on jo aikaisemmin antanut irakilaisjoukoille kahden eteläirakilaisen maakunnan Muthannan ja Dhi Qarin valvonnan. Britannia oli ottanut ne vastuulleen Yhdysvaltain johtaman liittouman hyökättyä Irakiin vuonna 2003. Maysanin maakunta on määrä siirtää irakilaisjoukkojen valvontaan tammikuussa. Kaikkiaan brittisektorilla on neljä maakuntaa.

Brittijoukkoja voidaan vähentää ensi vuonna vain, jos Irakin omia turvallisuusjoukkoja pystytään rakentamaan suunnitellusti, Browne jatkoi.

Eri väestönosien kiistoja ei Brownen mukaan ratkaista nopeasti. Irakin jakautuminen sunnien, shiiojen ja kurdien alueisiin aiheuttaisi hänestä yhä enemmän epävakautta.

Browne kehotti Irakin naapureita tukemaan pyrkimyksiä, joilla Irakin väkivaltaisuudet saataisiin loppumaan. Jopa Syyria on hänen mielestään osoittanut "rakentavan osallistumisen merkkejä".

Browne kehotti Irania toimimaan rakentavasti auttaakseen itseään samalla kun auttaisi laajempaa aluetta - tai valmistautua kasvavaan eristymiseen kansainvälisestä yhteisöstä. -Iranin edun mukaista on vakaa ja ei-hyökkäävä Irak, Browne jatkoi puheessaan Royal Institute of International Affairs -tutkimuslaitoksessa Lontoossa.

(MTV3-STT-AP-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.