Venäjän hyökkäykset jatkuneet tulitauosta huolimatta – MTV seurasi sotaa 7.1.2023

Suomessa ja muualla Euroopassa keskustellaan Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan – haastattelussa Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja 8:40
Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja MTV Uutisille: Suomi voisi olla "gamechanger" sodassa lahjoittamalla panssarivaunuja

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 7. tammikuuta 2023.

  • Suomi selvittää panssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan

  • USA ja Saksa vahvistivat panssarivaunutoimitukset Ukrainaan 

  • Putinin tulitaukoilmoitus herättää epäilyjä Ukrainassa ja maailmalla

  • Putin ilmoitti ehdottavansa aselepoa jouluksi

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.10: Venäjän hyökkäykset jatkuneet tulitauosta huolimatta

Venäjän joukot jatkoivat hyökkäystä kranaatinheittimillä, tykistöllä ja panssarivaunuilla huolimatta Venäjän ilmoittamasta tulitauosta, sanoo Ukraina.  

Venäjän joukkojen kerrotaan keskittäneen hyökkäyksiään Bahmutiin, Avdiivkaan ja Lymaniin. Lisäksi joukkojen sanotaan yrittäneen parantaa taktista asemaansa Kupianskin suunnassa maan itäosassa. 

22.07: Zelenskyi asetti pakotteita yli sadalle venäläisjulkkikselle – joukossa laulajia, näyttelijöitä ja tv-kasvoja 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on asettanut pakotelistalle yli sata venäläistä julkisuuden henkilöä Venäjän hyökkäyssodan tukemisesta Ukrainassa, kertoo brittilehti Guardian.

Zelenskyi allekirjoitti tänään asetuksen taloudellisista pakotteista kaikkiaan 119:ää henkilöä vastaan. Joukossa on venäläisiä laulajia, näyttelijöitä, urheilijoita ja tv-kasvoja. Ukrainalaisen Kyiv Independent -sivuston mukaan listalla ovat muuan muassa jalkapalloilija Anatoli Tymoshtshuk sekä venäläisen pop-musiikin "kuninkaaksi" kutsuttu Filipp Kirkorov

Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak kutsui heitä "kuoleman propagandisteiksi", jotka ovat "suorasti tai epäsuorasti" yllyttäneet tappamaan ja tekemään rikoksia Ukrainassa.

21.43: Venäjä voi käynnistää uuden liikekannallepanon ensi viikolla, sanoo Ukraina

Ukrainan mukaan Venäjä voi käynnistää uudelleen varusmiesten mobilisaation, eli liikekannallepanon 15. tammikuuta. Asiasta kertoo Ukrainan sotilastiedustelun tiedottaja Andriy Chernyak.

Ukrainan sotilastiedustelun apulaispäällikkö Vadym Skibitsky sanoi aiemmin, että Venäjän tammikuun aikana toteutuvassa liikekannallepanosta olisi puoli miljoonaa varusmiestä. 

19.00: Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja MTV Uutisille: Suomi voisi olla "gamechanger" sodassa lahjoittamalla panssarivaunuja

Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan Yuriy Sakin mukaan maa tulisi olemaan Suomelle ikuisesti kiitollinen, jos se lahjoittaisi ensimmäisenä maana Leopardeja 2 -taistelupanssarivaunuja.

Suomessa ja muualla Euroopassa on herännyt keskustelua Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen mahdollisesta toimittamisesta Ukrainaan.

Kyseinen saksalainen vaunutyyppi on käytössä yli kymmenessä Euroopan maassa, myös Suomessa.

Sak kertoo MTV Uutisille seuranneensa keskustelua ja huomanneensa aamulla uutiset, joissa on pohdittu Suomen mahdollisuutta luovuttaa Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainaan.

– Kun näin uutiset aamulla, riemuitsin, olin todella innoissani. Ajattelin, että mikä upea teko Suomelta. Ukraina tulee olemaan ikuisesti kiitollinen, jos Suomi on ensimmäinen maa, joka antaa esimerkin kaikille, Sak kertoo MTV Uutiset Livessä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoi eilen, että Suomen tulisi antaa vaunuja Ukrainaan, jos tähän lähdetään Euroopassa laajemmin.

Sak kuvailee, että yhden maan täytyy ”näyttää esimerkkiä ja johtajuutta”.

– Todella toivomme, että Suomi tekee sen päätöksen ja on gamechanger (tilannetta voimakkaasti muuttava asia) sodassa.

– Tämä tulisi auttamaan Ukrainaa lopettamaan sodan nopeammin ja säästämään henkiä. Satoja tuhansia henkiä.

Suomessa ja muualla Euroopassa keskustellaan Leopard 2 -panssarivaunujen toimittamisesta Ukrainaan – haastattelussa Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja 8:40

17.18: Ukraina tarvitsee panssarivaunuja asemien murtamiseen, sanoo Pekka Toveri

Puolustusvoimien entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp Pekka Toverin mukaan Leopardi 2 -taistelupanssarivaunujen luovuttamisessa Ukrainalle tarvittaisiin yhteiseurooppalainen ponnistus. Lisäksi hänen mukaansa olisi syytä arvioida, mitkä maat pystyvät helpoiten auttamaan Ukrainaa.

Ukraina on ilmoittanut, että se tarvitsisi 300–400 vaunua. Kyseessä olisi Toverin mukaan merkittävä iskuvoima. Hän muistuttaa, että Venäjän kuukausia vahvistamien asemien murtamiseen tarvitaan panssarivaunuja.

Yhdysvallat on ilmoittanut toimittavansa Ukrainaan Bradley-panssarivaunuja ja Saksa Marder-panssarivaunuja. Kyseiset vaunut ovat taistelupanssarivaunujen sijaan rynnäkköpanssarivaunuja.

Toveri kuvailee Yhdysvaltojen ja Saksan toiminnan olevan askelia oikeaan suuntaan.

– Tipottain antamisen sijaan pitäisi tehdä strateginen suunnitelma eri maiden kesken siitä, miten tämä kyky rakennetaan.

15.07: Venäjä väitti joukkojensa noudattavan edelleen tulitaukoa Ukrainassa

Venäjän väitti lauantaina, että sen armeija on noudattanut ortodoksisen joulun ajaksi julistettua tulitaukoa Ukrainan tykistötulituksesta huolimatta.

–  Siitä huolimatta, että Ukrainan joukot ovat tulittaneet Venäjän joukkojen asemia ja asemapaikkoja, julistetun tulitauon noudattamista jatketaan, sanottiin Venäjän puolustusministeriön lausunnossa.

Lausunnossa väitettiin, että kuluneen vuorokauden aikana Venäjän joukot olisivat torjuneet useita Ukrainan armeijan hyökkäyksiä ja tappaneet kymmenittäin Ukrainan sotilaita.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevan toimittajan mukaan Bahmutin kaupungin lähellä Itä-Ukrainassa ammuttiin raskasta tykistötulta koko lauantaiaamun ajan. Ukrainan armeijan mukaan taas Venäjän joukot ovat tehneet vuorokauden aikana ainakin yhden ohjushyökkäyksen ja ampuneet kymmenittäin raketteja.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin julistaman tulitauon on määrä loppua lauantaina keskiyöllä.

(STT)

12.43: Puolustusministeri Savola: Suomi valmistelee uutta apupakettia Ukrainalle

Puolustusministeri Mikko Savola kertoi eilen MTV Uutisille, että Puolustusvoimat selvittää, millaista tukea Ukrainalle voidaan antaa. 

– Hyvä, että kansainvälistä keskustelua käydään, Suomen osalta asiaa selvitetään Puolustusvoimien kanssa. 11 tukipakettia on annettu ja kahdestoista paketti on tällä hetkellä valmisteilla.

Nyt Savola vahvistaa asian vielä viestipalvelu Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

 – Tuen sisältöä valmistellaan yhdessä Puolustusvoimien kanssa katsoen, ettemme heikennä omaa puolustuskykyämme, Savola kirjoittaa tviitissä. 

12.50: Ukraina: Venäjä pakottanut Venäjän passit tuhansille Zaporizhzhjan ydinvoimalan työntekijöille

Venäjä on pakottanut 3 000 Zaporizhzhjan ydinvoimalan työntekijää hankkimaan Venäjän passit. Asiasta kertoo The Kyiv Independentin mukaan Ukrainan puolustusvoimien esikunta.

Zaporizhzhja on yksi neljästä ukrainalaisalueesta, jotka Venäjän presidentti Vladimir Putin liittii viime syyskuussa laittomasti Venäjään.

Venäläisjoukot miehittivät ydinvoimalan maaliskuussa 2022.

EU:n ulkopoliittinen päällikkö Josep Borrell sanoi 13. heinäkuuta, että EU ei tunnusta Venäjän passeja, jotka on myönnetty Ukrainan kansalaisille miehitetyillä alueilla.

Venäjän joukot uhkaavat työntekijöitä myös sakoilla ja omaisuuden takavarikoinnilla. Ukrainan valuuttaa, grivniaa, on myös vedetty pois käytöstä, puolustusvoimien esikunta kertoo.

11.27: Hersonin paloasemalle hyökättiin Venäjän väitetyn tulitauon aikana

Hersonin paloasemalle hyökättiin vain hetki Venäjän julistaman tulitauon jälkeen, kertoo the Guardian.

–  He puhuvat tulitauosta. Tämä osoittaa, kenen kanssa olemme sodassa, Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn neuvonantaja Kyrylo Tymoshenko sanoi lausunnossaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä väittää noudattaneensa tulitaukoa, mutta syyttää Ukrainaa hyökkäysten jatkamisesta.

11.18: Brittitiedustelu: Kreminnassa raskaita taisteluita – taisteluiden onnistuminen avainasemassa Venäjälle

Venäjällä on vietetty ortodoksista joulua, ja tulitauon oli tarkoitus alkaa perjantaina kello 11 Suomen aikaa ja loppua lauantaina kello 23.

Taistelut ovat kuitenkin jatkuneet ennallaan Ukrainassa, kertoo brittitiedustelu.

Brittitiedustelun tuoreimman raportin mukaan Kreminnan kaupungissa on käyty raskaita taisteluja. 

Taistelut tapahtuvat suurimmalta osin metsäalueella.

Venäläiset komentajat pitävät brittitiedustelun mukaan Kreminnan taisteluja uhkana Bahmutin valtaamiselle, jonka he katsovat olevan avainasemassa, jotta he voivat tulevaisuudessa edetä valtaamaan loput Donetskin alueesta.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

8.31: Ukraina väittää: Venäjä aikoo mobilisoida 500 000 varusmiestä

Ukrainan sotilastiedustelu väittää, että Venäjä aikoo määrätä 500 000 varusmiehen mobilisaatiosta tammikuun aikana. Nämä joukot täydentäisivät 300 000 mobilisoitua henkilöä lokakuussa. Asiasta kirjoittaa muun muassa brittilehti Guardian

Ukrainan sotilastiedustelupäällikön sijainen Vadym Skibitski sanoo, että Ukraina uskoo varusmiesten olevan osa hyökkäystä kevään ja kesän aikana.

Venäjä on kiistänyt valmistelevansa toista liikekannallepanoa. Putin totesi viime kuussa olevan hyödytöntä puhua uudesta liikekannallepanosta, väittäen että vain puolet mobilisoiduista on lähetetty Ukrainaan.

Perjantain uutisia:

22.08: Pentagon: Bradley-ajoneuvojen esittely ukrainalaisille vie joitain kuukausia

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoo havaineensa taisteluja Ukrainassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ilmoittamasta tulitauosta huolimatta, uutisoi Reuters. Se kertoo, ettei usko Putinin luopuneen tavoitteistaan Ukrainassa. Lisäksi Pentagon kertoo, että vie joitain kuukausia esitellä Yhdysvaltain Ukrainan joukoille toimittamat Bradley sotilasajoneuvot maan joukoille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi osaltaan videolla, että Bradley-ajoneuvojen toimittaminen on  heidän näkökulmastaan "juuri sitä, mitä tarvitaan".

21.19: Mikko Savola: Panssarivaunujen lähettämistä Ukrainalle selvitetään Puolustusvoimien kanssa

Panssarivaunujen osalta puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) kiittää kansainvälistä keskustelua siitä, miten Ukrainaa voidaan auttaa yhä koordinoidummin.

Hän kertoo MTV Uutisille panssarivaunujen lähettämistä selvitettävän yhdessä Puolustusvoimien kanssa, sillä katsoo siellä olevan paras tietämys siitä, millaisia materiaalia Ukrainalle voidaan lähettää.

Hän kertoo, että Ukrainalle lähetettävä 12. tukipaketti on valmisteilla.

21.10: Häkkänen kannattaa Suomen lähtöä yhteisponnistukseen Ukrainan varustamiseksi panssarivaunuin

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoo MTV Uutisille, että myös Suomen pitää antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, jos tähän lähdetään Euroopassa laajemmin.

Hän sanoo, että tuolloin jokaisen Euroopan maan on jossain määrin osallistuttava, mutta Suomen oma puolustuskyky on ensisijainen.

Häkkänen: Suomi voisi antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja –"Ukrainan momentum on juuri nyt" 2:00

Häkkänen: Suomi voisi antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja – "Ukrainan momentum on juuri nyt".

Lue lisää perjantain tapahtumia täältä

Lue myös:

    Uusimmat