Zelenskyi: Bradley-ajoneuvot "juuri sitä, mitä tarvitsemme" – MTV seurasi sotaa 6.1.2023

Venäjän Ukrainaan ortodoksisen joulun ajaksi määräämä yksipuolinen tulitauko on Ukrainan mukaan tekopyhää propagandaa 2:16
Venäjän Ukrainaan ortodoksisen joulun ajaksi määräämä yksipuolinen tulitauko on Ukrainan mukaan tekopyhää propagandaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 6. tammikuuta 2023. Lue lauantain tapahtumia täältä

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • USA ja Saksa vahvistivat panssarivaunutoimitukset Ukrainaan 

  • Putinin tulitaukoilmoitus herättää epäilyjä Ukrainassa ja maailmalla

  • Putin ilmoitti ehdottavansa aselepoa jouluksi

  • Erdogan Putinille: Rauhaa tukisi yksipuolinen tulitauko

  • Ranskan Emmanuel Macron lupasi Ukrainalle panssaroituja taisteluajoneuvoja

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.08: Pentagon: Bradley-ajoneuvojen esittely ukrainalaisille vie joitain kuukausia

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoo havaineensa taisteluja Ukrainassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ilmoittamasta tulitauosta huolimatta, uutisoi Reuters. Se kertoo, ettei usko Putinin luopuneen tavoitteistaan Ukrainassa. Lisäksi Pentagon kertoo, että vie joitain kuukausia esitellä Yhdysvaltain Ukrainan joukoille toimittamat Bradley sotilasajoneuvot maan joukoille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi osaltaan videolla, että Bradley-ajoneuvojen toimittaminen on  heidän näkökulmastaan "juuri sitä, mitä tarvitaan".

21.19: Mikko Savola: Panssarivaunujen lähettämistä Ukrainalle selvitetään Puolustusvoimien kanssa

Panssarivaunujen osalta puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) kiittää kansainvälistä keskustelua siitä, miten Ukrainaa voidaan auttaa yhä koordinoidummin.

Hän kertoo MTV Uutisille panssarivaunujen lähettämistä selvitettävän yhdessä Puolustusvoimien kanssa, sillä katsoo siellä olevan paras tietämys siitä, millaisia materiaalia Ukrainalle voidaan lähettä.

Hän kertoo, että Ukrainalle lähetettävä 12. tukipaketti on valmisteilla.

21.10: Häkkänen kannattaa Suomen lähtöä yhteisponnistukseen Ukrainan varustamiseksi panssarivaunuin

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoo MTV Uutisille, että myös Suomen pitää antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, jos tähän lähdetään Euroopassa laajemmin.

Hän sanoo, että tuolloin jokaisen Euroopan maan on jossain määrin osallistuttava, mutta Suomen oma puolustuskyky on ensisijainen.

Häkkänen: Suomi voisi antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja –"Ukrainan momentum on juuri nyt" 2:00
Häkkänen: Suomi voisi antaa Ukrainalle Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja – "Ukrainan momentum on juuri nyt".

17.07: Ukraina: Venäjä valmistelee uusia ohjushyökkäyksiä, ukrainalaisten tulee varautua sähkökatkoihin

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal kertoo 6.tammikuuta, että Venäjä valmistelee uusia ohjushyökkäyksiä Ukrainan siviili-infrastruktuuria vastaan.

Uudenvuoden juhlaviikolla vallinnut poikkeuksellisen lämmin sää auttoi vähentämään sähkön ja energian kulutusta ja pitämään sähkökatkot vähäisinä.

Lämpötilat ovat kuitenkin laskemassa ja sähkön kulutus kasvaa jälleen.

Pääministeri kehottaa Ukrainan kansalaisia varautumaan sähkökatkoihin. 

14.37: Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle ensimmäistä kertaa tutkaohjattavia Sea Sparrow -ilmatorjuntaohjuksia

Viimeisimpään 3,8 miljardin dollarin sotilasapupakettiin sisältyvien aseiden joukossa Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle ensimmäistä kertaa tutkaohjattavia Sea Sparrow -ilmatorjuntaohjuksia, uutisoi Politico.

Sea Sparrows -ohjukset voidaan laukaista mereltä tai maasta lentokoneiden tai risteilyohjusten pysäyttämiseksi.

Yhdysvallat ja useimmat liittolaiset käyttävät laivaan asennettavaa versiota. Ukrainan odotetaan kuitenkin Politicon mukaan käyttävän maasta laukaistavaa versiota, jota tällä hetkellä käyttää tällä tavoin vain Taiwan.

Sea Sparrows ei ole ainoa uusi ase, jonka Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainaan osana viimeisintä massiivista sotilasapupakettiaan.

Mukana voi olla ensimmäistä kertaa myös Bradley-taisteluajoneuvoja, amerikkalaiset viranomaiset vahvistivat.

Bradley on joukkojen kuljettamiseen taisteluun suunniteltu panssaroitu kuljetusajoneuvo, joka voi myös ampua panssarintorjuntaohjuksen.

13.36: Venäjä on iskenyt Itä-Ukrainassa Kramatorskin kaupunkiin sen jälkeen, kun yksipuolisen tulitauon oli pitänyt alkaa

Venäjä on iskenyt Ukrainan mukaan Itä-Ukrainaan Kramatorskin kaupunkiin perjantaina sen jälkeen, kun Venäjän julistaman yksipuolisen tulitauon oli kuulunut alkaa, kerrotaan Ukrainan presidentin kansliasta.

–  Miehittäjät iskivät kaupunkiin kaksi kertaa ohjuksilla, presidentin kanslian apulaispäällikkö Kyrylo Tymoshenko sanoi sosiaalisessa mediassa.

Isku osui Tymoshenkon mukaan asuinrakennukseen, mutta kukaan ei menehtynyt.

Venäjä julisti tälle päivälle yksipuolisen tulitauon hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Tulitauon on määrä kestää kello 23:een Suomen aikaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen, että Venäjä haluaa käyttää niin sanottua tulitaukoa vain pysäyttääkseen Ukrainan armeijan joukkojen etenemisen maan itäosassa.

Myös Itä-Ukrainassa Bahmutissa on kuultu tänään tykistötulen ääniä AFP:n toimittajien mukaan. Tulituksen äänet ovat kuitenkin olleet tänään selvästi aiempia päiviä vähäisempiä.

13.01: Bahmutissa kuultu tulitusta - Venäjä väittää aloittaneensa tulitauon

Itä-Ukrainassa Bahmutissa on kuultu tykistötulen ääniä, kertovat uutistoimisto AFP:n toimittajat.

Toimittajien mukaan tulituksen äänet ovat kuitenkin olleet selvästi vähäisempiä tänään kuin aiempina päivinä.

Venäjä julisti tänään yksipuolisen tulitauon hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Tulitauon on määrä kestää kello 23:een Suomen aikaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi eilen, että Venäjä haluaa käyttää niin sanottua tulitaukoa vain pysäyttääkseen Ukrainan armeijan joukkojen etenemisen maan itäosassa.

13.01: Satelliittikuva paljastaa massiiviset tuhot

Avaruusteknologiayhtiö Maxar Technologies julkaisi satelliittikuvan Bahmutin kärsimistä massiivisista tuhoista. Alueella on käyty viime aikoina raskaita taisteluita.

Vasemmanpuoleinen kuva on otettu 1.8.2022, jolloin kaupunki ei ollut vielä kärsinyt taisteluista. Oikeanpuoleinen kuva on otettu 4.1.2023.

11.56: Hyökätäänkö Ukrainaan seuraavaksi pohjoisesta? Venäläisiä joukkoja saapunut Valko-Venäjälle 

Venäläisiä joukkoja ja varusteita kuljettava juna on saapunut Valko-Venäjälle, ilmoitti Minskin puolustusministeriö perjantaina 6.1.

Valko-Venäjä ilmoitti eilen torstaina 5.1, että maa saa Venäjältä lisää aseita ja varusteita. Maat ovat lisänneet viime aikoina sotilaallista yhteistyötään.

Tämä on herättänyt huolta siitä, että Valko-Venäjää voitaisiin käyttää välietappina Ukrainan hyökkäämiseksi pohjoisesta.

Lähde: Reuters

11.23: Venäjän tulitauko astuu voimaan Ukrainassa

Presidentti Vladimir Putinin määräämä tulitauko on astunut voimaan. Putin sanoi eilen haluavansa tulitauon sodassa venäläisen joulunvieton takia. Länsimaat ovat suhtautuneet tulitaukoon skeptisesti. Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi sanoi eilen videoidussa puheessaan Reutersin mukaan, että sota loppuu vasta, kun venäläissotilaat lähtevät Ukrainasta.

– He haluavat käyttää lyhyttä joulutaukoa estääkseen poikiemme etenemisen Donbassissa ja tuodakseen varusteita, ampumatarvikkeita ja mobilisoituja joukkojaan lähemmäs meidän asemiamme, Zelenskyi sanoi.

Reutersin mukaan hän suuntasi sanansa pikemminkin venäläisille kuin ukrainalaisille.

Tulitauon on määrä kestää huomisen päivän loppuun.

8.59: Joulun tulitauolla haetaan Ukrainan maineen tahraamista, pohtii ISW

Sotaa seuraavan ajatushautomon Institute for the Study of Warin näkemys on, että joulun tulitauko on todennäköisesti Venäjän informaatio-operaatio, jolla tavoitellaan Ukrainan maineen tahraamista. 

05.54: Britannian ulkoministeri: Venäjän tulitauko ei edistä mahdollisuuksia rauhaan

Venäjän 36 tunnin mittainen tulitauko ei edistä millään lailla mahdollisuuksia rauhaan Ukrainassa, arvioi Britannian ulkoministeri James Cleverly Twitterissä.

Ulkoministerin mukaan Venäjän täytyy sen sijaan vetää joukkonsa Ukrainasta pysyvästi, luovuttaa laittomasti miehittämiensä ukrainalaisalueiden hallinta sekä lopettaa syyttömiin siviileihin kohdistuvat hyökkäyksensä, joita Cleverly kuvailee raakalaismaisiksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi eilen Ukrainaan tulitauon venäläisen joulun ajaksi.

Putinin ilmoitusta on kritisoinut myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka painotti venäläispresidentin olleen valmis pommittamaan muun muassa sairaaloita ja kirkkoja sekä joulukuun 25. päivänä että uudenvuodenpäivänä.

– Luulen, että hän yrittää hakea vähän happea, Biden lisäsi.

05.45: Venäjän tulitauon määrä alkaa tänään

Venäjän on tänään määrä aloittaa yksipuolinen tulitauko hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Presidentti Vladimir Putin määräsi eilen Ukrainaan tulitauon venäläisen joulun ajaksi. Tulitauon tarkoitus alkaa tänään kello 11 Suomen aikaa ja loppua lauantaina kello 23.

Venäjällä noudatetaan juliaanista kalenteria, jonka mukaan tänään on jouluaatto ja huomenna joulupäivä.

Ukraina kutsuu Venäjän ilmoittamaa tulitaukoa tekopyhäksi. Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak vastasi Twitterissä, että Venäjän pitää poistua valtaamiltaan alueilta, jos se haluaa väliaikaisen tulitauon.

Torstain uutisia:

22.56: Zelenskyiltä tyrmäys Putinin joulutulitauolle: Venäjä haluaa vain pysäyttää Ukrainan etenemisen 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tyrmää Venäjän presidentin Vladimir Putinin julistaman joulutulitauon taktisena pelinä.

Hänen mukaansa Venäjä pyrkii sillä vain estämään Ukrainan etenemisen itäisellä Donbassin alueella ja tuomaan sen varjolla alueelle lisää joukkoja ja välineitä.

– He haluavat käyttää lyhyttä joulutaukoa estääkseen poikiemme etenemisen Donbassissa ja tuodakseen varusteita, ampumatarvikkeita ja mobilisoituja joukkojaan lähemmäs meidän asemiamme, Zelenskyi sanoi videoidussa puheessaan.

Reutersin mukaan hän suuntasi sanansa pikemminkin venäläisille kuin ukrainalaisille.

– Sota loppuu vasta, kun venäläissotilaat lähtevät Ukrainaista tai me heitämme heidät ulos.

Kreml tiedotti aiemmin tänään, että Putin määrää tulitauon Ukrainaan huomisesta perjantaista lauantaihin. Tauko kestää 36 tuntia.

21.28: USA ja Saksa vahvistivat panssarivaunutoimitukset Ukrainaan 

Yhdysvallat ja Saksa toimittavat Ukrainaan panssarivaunuja, Valkoinen talo kertoo.

Asiasta sopivat Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

Valkoisen talon lausunnon mukaan Yhdysvallat toimittaa Ukrainaan Bradley-panssarivaunuja ja Saksa Marder-panssarivaunuja. Molemmat maat aikovat myös kouluttaa ukrainalaisia niiden käyttöön.

Lisäksi myös Saksa toimittaa Ukrainaan Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän. Yhdysvallat ilmoitti omasta Patriot-toimituksestaan jo viime kuussa.

Saksa ja Yhdysvallat  lähettävät Ukrainaan panssaroituja taisteluvaunuja 2:25
Katso myös: Saksa ja Yhdysvallat lähettävät Ukrainaan panssaroituja taisteluvaunuja, Mari Karppinen raportoi USA:sta

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että USA:ssa uuden askeleen taustalla on muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailu USA:ssa joulukuussa.

Kyseiset Bradley-panssariajoneuvot ovat olleet Yhdysvaltain armeijan käytössä jo pitkään.

– Niitä käytetään pääasiassa miehistön siirtämiseen, mutta siinä on myös järeä ase, joten sitä pystytään käyttämään myös taisteluissa. Sitä pidetään tehokkaana, ja sen uskotaan lisäävän taisteluvalmiutta, Karppinen selvittää. 

Yhdysvalloissa toivotaan Karppisen mukaan, että panssarivaunuavustus auttaa Ukrainaa etenemään.

– Moni täällä ymmärtää se, että Yhdysvalloilta tarvitaan lisäapua. Osa on totta kai huolissaan siitä, voiko uusi linjanmuutos jollain tavalla eskaloida tilannetta länsimaiden ja Venäjän kanssa.

Lue lisää torstain uutisia täältä.

Lue myös:

    Uusimmat