Brexit on jälleen kerran Britannian parlamentin pöydällä – työväenpuolue sai ohjeistuksen tukea Norjan-mallin mukaista ehdotusta

Brexit tuntemattomille vesille 1:54
Video: Brexit on ajautunut tuntemattomille vesille.

Britanniassa työväenpuolueen kansanedustajia on kehotettu tukemaan ehdotusta, jonka mukaan Britannian suhteet EU:hun järjestettäisiin Norjan-mallin mukaan, kertoo BBC.

Parlamentin alahuone keskustelee ja äänestää jälleen tänään neuvoa-antavista brexit-suunnitelmista. Äänestyksen on määrä alkaa myöhään illalla Suomen aikaa.

Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow on valinnut neljä ehdotusta, joista kansanedustajat tänään siis äänestävät. Yksi niistä on juuri Norjan-mallin mukainen suunnitelma, jonka mukaan Britannia kyllä lähtisi EU:sta, mutta säilyisi osana Euroopan sisämarkkinoita. Lisäksi siihen kuuluisi vapaa liikkuvuus.

Äänestykseen pääsi myös ehdotus tulliliitosta, jossa Britannia saisi tiiviimmät kauppasuhteet EU:n kanssa. Lisäksi vähenisivät tarkastukset Irlannin rajalla.

Lisäksi äänestykseen on menossa ehdotus, jonka mukaan kansa saisi äänestää parlamentissa hyväksytystä brexit-sopimuksesta ennen sen toteutumista. Neljännessä ehdotuksessa todetaan, että jos EU ei suostu pidennykseen, kansaedustajien täytyisi valita sopimukseton brexit-sopimus tai kumota brexit kokonaan.

Vaihtoehdoista äänestettiin jo viime viikolla

Parlamentin alahuone äänesti jo viime viikolla kahdeksasta brexit-vaihtoehdosta, mutta yksikään niistä ei saanut taakseen kansanedustajien enemmistöä. Eniten kannatusta keräsivät tulliliitto EU:n kanssa ja kansanäänestys mistä tahansa sopimuksesta.

Perjantaina parlamentti hylkäsi jo kolmannen kerran pääministeri Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen. Brittimedian mukaan May yrittää nyt löytää vaihtoehtoja, jotta kolmesti parlamentissa tyrmätty EU-erosopimus voitaisiin tuoda uudelleen äänestettäväksi. 

Lue myös:

    Uusimmat