Mainos

Brasilialaislihasta luopuneet suomalaisyritykset MTV:lle: "Oli liian paljon ongelmia"

Suomalaisen elintarviketeollisuus on siirtymässä kotimaisiin raaka-aineisiin.

Niin Kesko, S-ryhmä kuin Fazerkin sanovat, että brasilialaisen lihan käyttö raaka-aineena on ollut ongelmallista, eikä sitä ole haluttu käyttää.

– Olemme tuoneet siipikarjan valmistuotetta, kypsiä broilerinrintafilepaloja, pieniä määriä näihin aikoihin asti Brasiliasta, mutta lopetamme sen, koska kotimaasta saa nyt vastaavaa tuotetta, kertoo toimitusjohtaja Eero Raappana Meira Novasta, joka toimittaa lihaa S-ryhmän ravintoloille.

– Haluamme myös minimoida salmonellariskin, Raappana lisää.

Vähittäiskaupan puolella S-ryhmän kaupoissa on ollut saatavissa brasilialaista naudanlihaa kotimaisen tarjonnan täydennykseksi.

– Lihamme on 97 % kotimaista, ja ulkomailta tuotava täydennysliha tulee pääosin Tanskasta. Brasilialaislihan osuus on vain kymmenyksiä. Se tulee tuottajilta, joita ei epäillä, ja se käy läpi myös oman laadunvalvontamme, tähdentää kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä.

"Emme halua olla missään tekemisissä"

Kesko kertoo havainneensa laadunvalvonnassaan pilaantunutta brasilialaista lihaa jo pari kolme vuotta sitten. Yhtiö ei pystynyt tuolloin erittelemään, oliko ongelma Brasilian päässä vai kuljetuksessa. Konserni päätti lopettaa brasilialaisen lihan tuonnin.

– Oli liian paljon ongelmia, ja teimme silloin johtopäätöksen, ettemme halua olla brasilialaisen lihan kanssa missään tekemisissä, kertoo Keskon tavarakaupan johtaja Ari Akseli.

Kauppiaan voivat käyttää myös tukkulikkeitä. Suomen suurin ulkomaisen lihan tukkukauppa Pan Nordic Meat (PNM) kertoo tuovansa brasilialaista broilerinlihaa Seara-yhtiöltä, joka on tutkinnan kohteena. PNM:n mukaan tutkinta kohdistuu kuitenkin vain lihajalosteita valmistavaan Searan tytäryhtiöön, eikä Suomeen tuodussa broilerinlihassa ole tavattu salmonellaa tai muita laatuongelmia.

– Nyt suljettujen tuotantolaitosten kanssa meillä ei ole ollut yhteistyötä, kertoo PNM:n toimitusjohtaja Gustaf Salmelin tiedotteessa.

Fazer, eli muun muassa palveluntarjoaja Amican emoyhtiö, sanoo yksikantaan, ettei se käytä enää brasililaista nautaa tai broileria.

Tiedottaja Satu Ikäheimo kertoo, että Fazer päätti siirtyä viimeistään vuoden 2017 alusta yksinomaan suomalaiseen broilerin käyttöön, olipa se sitten tuoretta, pakastetta tai jalostetta ja näin on myös tapahtui. Toinen palveluntarjoaja, kansainvälinen jätti Sodexho ei myöskään käytä Suomessa brasilialaislihaa.

Helsingissä muun muassa kouluille päivittäin 100 000 ruoka-annosta tarjoava Palvelukeskus Helsinki sanoo niin ikään, ettei brasilialaislihaa kuulu sen raaka-aineisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.