Suomalaisen elintarviketeollisuus on siirtymässä kotimaisiin raaka-aineisiin.
Niin Kesko, S-ryhmä kuin Fazerkin sanovat, että brasilialaisen lihan käyttö raaka-aineena on ollut ongelmallista, eikä sitä ole haluttu käyttää.
– Olemme tuoneet siipikarjan valmistuotetta, kypsiä broilerinrintafilepaloja, pieniä määriä näihin aikoihin asti Brasiliasta, mutta lopetamme sen, koska kotimaasta saa nyt vastaavaa tuotetta, kertoo toimitusjohtaja Eero Raappana Meira Novasta, joka toimittaa lihaa S-ryhmän ravintoloille.
– Haluamme myös minimoida salmonellariskin, Raappana lisää.
Vähittäiskaupan puolella S-ryhmän kaupoissa on ollut saatavissa brasilialaista naudanlihaa kotimaisen tarjonnan täydennykseksi.
– Lihamme on 97 % kotimaista, ja ulkomailta tuotava täydennysliha tulee pääosin Tanskasta. Brasilialaislihan osuus on vain kymmenyksiä. Se tulee tuottajilta, joita ei epäillä, ja se käy läpi myös oman laadunvalvontamme, tähdentää kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu S-ryhmästä.
"Emme halua olla missään tekemisissä"
Kesko kertoo havainneensa laadunvalvonnassaan pilaantunutta brasilialaista lihaa jo pari kolme vuotta sitten. Yhtiö ei pystynyt tuolloin erittelemään, oliko ongelma Brasilian päässä vai kuljetuksessa. Konserni päätti lopettaa brasilialaisen lihan tuonnin.
