Botoxilla kroonista migreeniä vastaan: Danielle löysi päivittäiseen kipuunsa helpotuksen tutusta hermomyrkystä

Monien kroonisesta migreenistä kärsiven voi olla vaikea suunnitella elämää pitkälle eteenpäin. 

– Kaikki voi muuttua hetkessä. Kaikki voi olla hyvin, mutta sitten jokin valo, ääni tai haju laukaisee kohtauksen ja olen vuoteenoma tuntien, jopa päivien ajan, yhdysvaltalainen Danielle O’Banion kertoo oireistaan.

Hän kärsii kroonisesta migreenistä. Kroonisesta migreenistä puhutaan, kun päänsärkyä on enemmän kuin 15 päivänä kuukaudessa, näistä vähintään kahdeksana migreenikohtauksia. Krooninen migreeni johtuu tilasta, jossa yhdistyy migreeni, jännityspäänsärky, eli lihasjumeista johtuva särky, sekä lääkepäänsärky, joka johtuu liiallisista lääkkeiden käytöstä alkaneesta toistuvasta särystä. 

Hermomyrkystä helpotusta

Danielle on kokeillut useita eri lääkityksiä jatkuviin elämää vaikeuttaviin kipuihinsa, mutta mikään ei tehonnut. Lopulta Danielle kysyi lääkäreiltä mahdollisuutta kokeilla botuliinipistoksia, eli kansan omaisesti botoxia. Botuliinitoksiinia käytetään todella paljon kauneudenhoidossa, mutta sen käyttö on yleistymässä myös lääketieteessä.

– Arvioisin, että ensimmäisten pistosten jälkeen kohtaukset laskivat noin neljään kertaan viikossa, ja hitaasti ensimmäisen kuuden viikon aikana kahteen kohtaukseen viikossa, Danielle kertoo.

Botoxilla hoidetaan tällä hetkellä pääasiassa migreeniä sairastavia ihmisiä, joiden kohdalla muut lääkkeet eivät ole toimineet. Suomessa kroonisen migreenin hoitoon on Suomen migreeniyhdistyksen mukaan virallisesti rekisteröity yksi valmiste, botuliinitoksiini.

Daniellen tapauksessa hänen kroonista migreeniään hoidettiin 31 pistoksella 12 viikon välein. Yhden hoitokerran kesto on vain kymmenisen minuuttia

– Botoxia injektoidaan otsaan, ohimoille, niskantyveen ja kaulaan. Se tavallaan rentouttaa kaikki lihakset kyseisillä alueilla. Tällöin lihakset eivät aiheuta päänsärkyä, Daniellea hoitanut neurologi Gulshan Uppal kertoo.

Neulan alle meneminen voi pelottaa joitakin, mutta Danielle on saanut siitä avun. Hän on saanut botuliinihoitoa migreeniinsä kolmen vuoden ajan ja hänen päivittäiset migreeninsä ovat vähentyneet yhteen tai kahteen kohtaukseen kuukaudessa.

Noin 700 000 suomalaista sairastaa migreeniä. Koko väestöstä migreeniä on 15–18 prosentilla naisista ja 6–8 prosentilla miehistä. Luku perustuu vain diagosoituihin tapauksiin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: KameraOne ja Suomen migreeniyhdistys ry

Lue myös:

    Uusimmat