"Bosnian teurastajan" valitus kansanmurhatuomiosta esillä Haagissa – tuhansia muslimeita teloitettiin YK:n suoja-alueella

Bosnian teurastaja, kenraali Ratko Mladic tuomittiin Haagissa elinkautiseen 1:52
Mladic tuomittiin Haagissa aiemmin elinkautiseen vankeuteen.

Bosnia-Hertsegovinan sodan serbikomentajan Ratko Mladicin valitusta elinkautistuomiosta on ryhdytty käsittelemään Haagissa. Mladic tuomittiin vuonna 2017 elinkautiseen vankeuteen kansanmurhasta Srebrenicassa sekä muista vuosien 1992–95 sodassa tehdyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

YK:n suoja-alueeksi julistetun Srebrenican vallanneet serbijoukot teloittivat arviolta 8000 muslimimiestä ja -poikaa vuonna 1995.

Sai vankeudessa sydänkohtauksen

Valitusten käsittely lykkääntyi pariin otteeseen, ensin Mladicille tehdyn leikkauksen ja sen jälkeen koronaepidemian takia. Mladicin puolustus olisi halunnut käsittelylle vielä lisää lykkäystä, mihin oikeus ei kuitenkaan suostunut.

Mladic on itse paikalla oikeussalissa, ja hänen on määrä pitää lyhyt puheenvuoro tänään. Asianajajat toistivat istunnon alussa kantansa, jonka mukaan Mladic ei ole tarpeeksi hyvässä kunnossa käsittelyyn.

Nykyään 77-vuotias Mladic asetettiin syytteeseen jo 1995, mutta hänet onnistuttiin pidättämään vasta vuonna 2011. Hän on kärsinyt vankeudessa lukuisista terveysongelmista ja saanut muun muassa sydänkohtauksen.

"Bosnian teurastajaa" syytetään kansanmurhasta monissa paikoissa

Mladic oli yksi viimeisistä tuomituista vuosina 1993–2017 toimineessa entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa. Siltä ja Ruandan kansanmurhaa käsitelleeltä YK-tuomioistuimelta kesken jääneitä juttuja käsittelemään perustettiin Haagiin erityinen vetoomustuomioistuin.

Huomenna Haagissa vuorossa on syyttäjien vaatimus "Bosnian teurastajaksi" nimitetyn Mladicin tuomitsemiseksi kansamurhasta myös muilla paikkakunnilla.

Uutisarkisto: Ratko Mladic Srebrenicassa 12.7.1995 1:10

Lue myös:

    Uusimmat