Mainos

Boris Johnson taivuttelee Macronia Ranskassa tänään

Britannian pääministeri Boris Johnson tapaa tänään Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Ranskassa. Tapaaminen on osa Johnsonin kiertuetta, jolla hän yrittää taivutella EU-maiden johtajia avaamaan edeltäjänsä Theresa Mayn neuvotteleman sopimuksen Britannian EU-erosta.

Eilen Johnson tapasi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä. Macron ilmoitti jo tuolloin, ettei sopimuksen avaaminen tule kyseeseen. Myös EU on ollut järkähtämätön kannassaan, ettei sopimusta enää avata.

Johnson on uhannut Britannian jättävän EU:n ilman sopimusta lokakuun lopussa, jos sopimukseen ei päästä. Lisäksi Johnsonin hallinto aikoo lopettaa EU-kansalaisten vapaan liikkuvuuden Britanniaan heti, kun EU-ero toteutuu.

Tämä sotkisi Britannian rajojen lisäksi yli kahden miljoonan Britanniassa asuvan EU-kansalaisen elämän.

Erityisesti Johnsonia hiertää sopimuksen niin sanottu backstop-lauseke, jonka tarkoitus on säilyttää avoin raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä vielä brexitin jälkeenkin. Kovan rajan muodostumisen Irlannin saarelle on pelätty vaarantavan Pohjois-Irlannin rauhan.

Johnson on väittänyt backstop-suunnitelmaa epädemokraattiseksi ja todennut, ettei se tule menemään läpi brittiparlamentissa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja