Mainos

Britannian pääministeri Boris Johnson pitää kiinni brexit-kannastaan – vaatii backstopin poistoa sopimuksesta

1:31
Brexit-muistio sopimuksettoman eron vaikutuksista vuosi julkisuuteen.

Britannian pääministeri Boris Johnson toisti maanantaina kantansa, jonka mukaan niin sanottu backstop-suunnitelma Irlannin rajaan liittyen pitää saada pois Britannian EU-erosopimuksesta. Johnson kirjoitti asiasta EU:n presidentille Donald Tuskille.

Johnson vakuutti kirjeessään Tuskille, että erosopimukseen pääseminen on hänen hallitukselleen ykkösprioriteetti.

– Teillä on minun henkilökohtainen sitoumukseni, että tämä hallitus työskentelee energisesti ja päättäväisesti saavuttaakseen sopimuksen, Johnson kirjoitti.

Pääministeri kuitenkin sanoi vastustavansa backstopia, joka on hänen mielestään epädemokraattinen ja ristiriidassa Britannian itsemääräämisoikeuden kanssa.

Backstopilla tarkoitetaan edellisen pääministerin Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen kohtaa, joka pitäisi Britannian osana EU:n tulliliittoa vielä pitkään brexitin jälkeenkin. Backstop on tarkoitettu takaamaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välisen rajan pysyminen avoimena kaikissa tilanteissa. Kovan rajan muodostumisen Irlannin saarelle on pelätty vaarantavan Pohjois-Irlannin rauhan.

Britannian parlamentti ei ole hyväksynyt Mayn erosopimusta, ja Johnson on sanonut haluavansa neuvotella sopimuksen uusiksi. EU-johtajat ovat kuitenkin toistuvasti sanoneet, ettei sopimusta enää avata.

Johnson on luvannut Britannian jättävän EU:n lokakuun lopussa vaikka ilman sopimusta. Takarajan lähestyessä kova brexit on alkanut näyttää yhä todennäköisemmältä.

Johnson kiertää tällä viikolla Eurooppaa keräämässä tukea brexit-visiolleen. Hän tapaa keskiviikkona Berliinissä Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja torstaina Pariisissa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin. Johnson on myös sopinut tapaavansa lähiaikoina pääministeri Antti Rinteen (sd.).

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja