Irlannin pääministeri: Britannia ei ole antanut EU:lle mitään uusia ehdotuksia rajaongelman ratkaisemiseksi – "Ilman backstopia ei voi olla sopimusta"

Pääministeri Rinne: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa –"Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku" 2:14
Pääministeri Rinne: "Britannian tilanne on aikamoinen sekasotuku"

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo, että Britannian eroaminen EU:sta ilman sopimusta olisi epäonnistuminen, josta sekä Britannian että Irlannin hallitukset olisivat vastuussa.

Boris Johnson antoi kommenttinsa Dublinissa, missä hän tapasi Irlannin pääministeri Leo Varadkarin.

Johnsonin mukaan brexit-sopimus EU:n kanssa on yhä mahdollinen ennen unionin lokakuista huippukokousta. Varadkarin mukaan EU ei ole kuitenkaan saanut Britannialta mitään vaihtoehtoisia ehdotuksia brexit-neuvotteluja hiertävään kysymykseen Britannian ja Irlannin rajasta.

–  Ilman backstopia ei voi olla sopimusta, Varadkar korosti.

Niin kutsutun backstopin tarkoituksena on säilyttää Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja avoimena myös brexitin jälkeen. Johnson ei halua brexit-sopimusta, johon backstop sisältyy.

Sopimuksettoman brexitin estävä laki astumassa voimaan

Iltapäivällä Johnson palaa Lontooseen, missä brexit-vääntö jatkuu. Tänään todennäköisesti astuu voimaan laki, jonka tarkoituksena on estää sopimukseton EU-ero.

Parlamentti hyväksyi lain viime viikolla, ja nyt se etenee kuningattaren vahvistettavaksi. Käytännössä lain voimaantulo on varmaa, sillä kuningattaren vahvistus on pelkkä muodollisuus.

Parlamentin odotetaan myös jälleen torjuvan hallituksen esityksen ennenaikaisista vaaleista. Johnson haluaisi järjestää uudet vaalit ennen lokakuun puoliväliä.

Lue myös:

    Uusimmat