Mainos

Bolivian oppositiojohtaja vaatii Moralesin eroa, Morales suostunut uusiin vaaleihin – epävakaus maassa jatkuu

15:33
MTV Uutiset Liven lähetyksessä käsiteltiin Bolivian tilannetta.

Boliviassa oppositiojohtaja Carlos Mesa vaatii presidentti Evo Moralesia eroamaan. Morales voitti Mesan heti presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella viime kuussa, mutta Amerikan maiden järjestön OAS:n tarkkailijat löysivät vaaleista lukuisia väärinkäytöksiä prosessin lähes kaikista osista.

–  Jos hänellä on edes hitunen isänmaallisuutta jäljellä, hänen tulisi erota tehtävästään, Mesa kommentoi.

Morales ilmoitti aiemmin tänään taipuvansa uusiin vaaleihin, mutta erosta hän ei puhunut mitään. Morales aikoo myös vaihtaa osan vaaliviranomaisista, muun muassa keskusvaalilautakunnan. Morales taipui vaaleihin sen jälkeen, kun OAS oli suositellut niitä.

– Vaalien ensimmäinen kierros, joka pidettiin lokakuun 20. päivä, on mitätöitävä, ja vaaliprosessi on aloitettava alusta. Ensimmäinen kierros on järjestettävä niin pian kuin on saatavissa takuut siitä, että olosuhteet sen järjestämiseksi ovat olemassa. Näihin kuuluu uusien vaaliviranomaisten valinta, järjestö sanoi lehdistötiedotteessaan.

Epäselvyyksiä ääntenlaskussa

Vaalien ääntenlaskennassa Moralesin kannatus kohosi epäilyttävästi kesken kaiken. OAS:n tarkkailijoiden mukaan oli mahdollista, että Morales keräsi ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä, mutta pitivät tilastollisesti epätodennäköisenä, että tämä olisi saanut suoraan voittoon vaadittavan kymmenen prosenttiyksikön etumatkan.

Bolivian vaalivirkailijat ehtivät jo julistaa Moralesin voittajaksi, mutta Mesa ei tunnustanut tuloksia.

Boliviassa on ollut jatkuvia mielenosoituksia sen jälkeen, kun Morales julistettiin voittajaksi. Osa protesteista on muuttunut väkivaltaisiksi mellakoiksi. Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 250 loukkaantunut vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa.

Viikonloppuna myös osa maan poliiseista asettui mielenosoittajien tueksi.

Osa mielenosoittajista on vaatinut sekä Moralesia että Mesaa jättäytymään pois uusista vaaleista.

Morales haki neljännelle kaudelle

Morales on Etelä-Amerikan pisimpään tehtävässään jatkanut johtaja. Hän pyrki vaaleissa jo neljännelle presidenttikaudelleen, vaikka hänen itsensä ajama vuoden 2009 perustuslaki rajoittaa presidentin virkakaudet kahteen perättäiseen.

Vuonna 2016 Morales järjesti kansanäänestyksen virkakausirajan poistamisesta, mutta äänestäjät hylkäsivät ehdotuksen. Moralesin tukijoiden miehittämä perustuslakituomioistuin kuitenkin mitätöi tuloksen ja antoi luvan uuteen kauteen.

Moralesia on toistuvasti syytetty myös korruptiosta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja