Vaatimukset kiihtyvät: Myös Bolivian asevoimien komentaja kehottaa presidentti Moralesia eroamaan

Bolivian kriisi on niin räjähdysherkkä, että suomalaisiakin evakuoidaan – Mitä ihmettä tapahtuu? 15:33

Bolivian asevoimien komentaja, kenraali Williams Kaliman kehottaa presidentti Evo Moralesia jättämään tehtävänsä. Hän perustelee pyyntöä maan vakauttamisella ja rauhan palauttamisella.

Boliviassa on ollut jatkuvia mielenosoituksia sen jälkeen, kun Morales julistettiin voittajaksi. Osa protesteista on muuttunut väkivaltaisiksi mellakoiksi. Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 250 loukkaantunut vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa.

Viikonloppuna myös osa maan poliiseista asettui mielenosoittajien tueksi.

Myös oppositiojohtaja Carlos Mesa vaati sunnuntaina Moralesia eroamaan.

–  Jos hänellä on edes hitunen isänmaallisuutta jäljellä, hänen tulisi erota tehtävästään, Mesa kommentoi.

Vaaliprosessissa useita väärinkäytöksiä

Morales valittiin hiljattain neljännelle kaudelle. Amerikan maiden järjestö OAS kuitenkin löysi vaaliprosessista lukuisia väärinkäytöksiä.

Morales ilmoitti aiemmin sunnuntaina taipuvansa uusiin vaaleihin, mutta erosta hän ei puhunut mitään.

Morales kertoi aikovansa myös vaihtaa osan vaaliviranomaisista, muun muassa keskusvaalilautakunnan. Morales taipui vaaleihin sen jälkeen, kun OAS oli suositellut niitä.

–  Vaalien ensimmäinen kierros, joka pidettiin lokakuun 20. päivä, on mitätöitävä, ja vaaliprosessi on aloitettava alusta. Ensimmäinen kierros on järjestettävä niin pian kuin on saatavissa takuut siitä, että olosuhteet sen järjestämiseksi ovat olemassa. Näihin kuuluu uusien vaaliviranomaisten valinta, järjestö sanoi lehdistötiedotteessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat