Boeingilta vaaditaan lisätoimia, jotta 737 Max -turmakonemallin lentokielto voitaisiin kumota

Kuinka Boeing-koneiden ongelmat vaikuttavat lentoliikenteen tulevaisuuteen? 4:44
Video: Kuinka Boeing-koneiden ongelmat vaikuttavat lentoliikenteen tulevaisuuteen?

Yhdysvaltojen ilmailuviranomainen vaatii lentokonevalmistaja Boeingilta lisätoimia ennen kuin sen turmakonemallin lentokielto voidaan kumota. Boeing kertoi aiemmin päivittäneensä 737 Max -konetyyppinsä ohjelmistoja kahden tuhoisan onnettomuuden jälkeen.

Yhdysvaltojen ilmailuhallinto FAA kertoo, ettei se voi hyväksyä muutoksia ennen kuin on varmistettu, että Boeing on vastannut kaikkiin tarvittaviin kysymyksiin.

–  FAA ei hyväksy ohjelmiston asentamista ennen kuin viranomainen on tyytyväinen esitykseen, sanoi hallinnon edustaja tiedotteessa.

Boeingin konemallin turvajärjestelmiä on epäilty vialliseksi, sillä konetyyppi on pudonnut lyhyen ajan sisällä sekä Indonesiassa että Etiopiassa pian nousun jälkeen. Turmissa kuoli yhteensä lähes 350 ihmistä.

Turvajärjestelmää tuunattiin

Ilmailuviranomaiset määräsivät 737 Max -koneet viime kuussa laajaan lentokieltoon. Huomion kohteeksi on noussut ennen muuta konemallin sakkauksenestojärjestelmä, joka voi painaa koneen nokkaa automaattisesti alaspäin korjatakseen koneen kurssia. Kyseisen järjestelmän on epäilty johtaneen molempien turmakoneiden putoamiseen.

Boeingin mukaan turvajärjestelmä menee vastedes automaattisesti pois päältä, jos kaksi anturia antaa koneen asennosta ristiriitaista tietoa. Lisäksi koneisiin asennetaan mekanismi, joka varoittaa lentäjää, jos anturit ovat ristiriidassa keskenään.

Yhdysvaltojen kongressiedustajat ovat hiillostaneet turmien jälkeen ilmailuviranomaisia Boeingin valvonnasta. FAA kertoo odottavansa Boeingilta esitystä lisätoimista lähiviikkoina. Sen jälkeen esitys käy läpi "tiukan turvallisuusarvioinnin".

Boeingin tiedottaja sanoi maanantaina, että yhtiö jatkaa työtä viranomaisten kanssa vastatakseen kaikkiin huoliin.

–  Turvallisuus on tärkein prioriteettimme, ja otamme perusteellisen ja suunnitelmallisen asenteen päivitysten kehittämisessä ja testaamisessa, jotta voimme varmistaa, että toimimme oikein, tiedottaja vakuutti.

Lue myös:

    Uusimmat