Blackhawksin puolustajalegenda on kuollut – poika pelasi kahteen otteeseen SM-liigassa

Chicago Blackhawksin entinen kapteeni Pat Stapleton on kuollut 79-vuotiaana aivoinfarktiin.

Lempinimellä Whitey tunnettu Stapleton kuului kahdeksan vuoden ajan Blackhawksin luottopuolustajiin ja hän toimi joukkueen kapteenina kaudella 1969–70.

Stapleton pelasi Kanadan joukkueessa vuoden 1972 kuuluisassa Summit Series -ottelusarjassa Neuvostoliittoa vastaan. Juuri hänen uskotaan korjanneen talteen pelikiekon, kun Paul Henderson oli viimeistellyt sarjan ratkaisumaalin.Stapleton ei koskaan vahvistanut, että kiekko on hänen hallussaan.

–  Sanovat, että se on minulla, mutta antaa jutun kulkea, Stapleton kierteli asiaa.

–  Ihmiset tuntuvat luulevan, että se kiekko on erivärinen kuin muut tai siinä olisi reikä keskellä. Mutta tavallinen kiekko se vain on.Vain 172-senttinen Stapleton pelasi Chicagon vuodet yleensä jo edesmenneen Bill Whiten parina, kun Blackhawks selviytyi Stanley cupin finaaleihin 1971 ja 1973.

Poika päätti uransa Suomessa

Stapletonin tehokkain kausi osui talveen 1968–69, jolloin hän teki 50 syöttöpisteellään puolustajien liigaennätyksen. Ennätyksen rikkoi seuraavalla kaudella Bobby Orr.

Stapleton pelasi urallaan 635 NHL-ottelua, joissa hän teki 43 maalia ja antoi 294 maalisyöttöä. Kanadaa hän edusti myös vuoden 1974 ottelusarjassa Neuvostoliittoa vastaan.

Stapletonia jäivät suremaan vaimo, neljä lasta ja 13 lastenlasta. Hänen poikansa Mike pelasi urallaan 697 NHL-ottelua ja päätti uransa SM-liigassa.

Mike Stapleton pelasi Bluesissa kahteen otteeseen kausilla 2001–02 ja 2002–03. Kahden Espoon pestin välissä hän ennätti piipahtaa Leksandissa. Uransa Mike Stapleton päätti Tapparassa kaudella 2003–04.

Lue myös:

    Uusimmat